De Genesissleutel – Jeroen Windmeijer


Beschrijving
Midden in de woestijn rondom de mysterieuze Nazca-tekeningen in Peru ligt een man in de brandend hete zon. Hij is uitgedroogd en stamelt wartaal uit: ‘Waar zijn de doden? Open het oog!’ In zijn notitieboekje staan vreemde schetsen, Bijbelcitaten en aantekeningen over ‘bezoekers’.

Als de Nederlandse toeristengids Ángel en zijn Peruaanse collega Luz de man vinden, worden ze ongewild het middelpunt in deze zaak. Wat was de man in hemelsnaam op het spoor? Door wie werd hij achtervolgd? Of door wát? Tijdens hun spectaculaire zoektocht door de woestijn wordt de sluier van het mysterie opgelicht en krijgen ze zicht op een alternatieve geschiedenis van de mensheid… Maar is de wereld daar klaar voor?

Recensie
Na zijn studie culturele antropologie heeft Jeroen Windmeijer een tijd als reisleider gewerkt. Hierna volgde hij aan de Universiteit van Leiden een opleiding Wereldgodsdiensten en na de lerarenopleiding heef hij twaalf jaar als godsdienstleraar gewerkt. Ondertussen was hij ook begonnen met het schrijven van boeken, Het Petrusmysterie uit 2015 is zijn debuut. Omdat hij dit niet kon combineren met zijn baan besloot hij om vanaf 1 januari 2019 fulltime auteur te worden. In 2020 verscheen De Genesissleutel, het tweede deel van de Latijns-Amerikatrilogie.

De Nederlander Ángel Trustfull is piloot en gids en samen met zijn Peruaanse cursist en collega Lucinda (Luz) Fería ziet hij tijdens een opleidingsvlucht een man in de verzengend hete woestijnzon liggen. Ze maken een landing en zien dat de man zo goed als uitgedroogd is. Het lukt hem echter nog wel om een paar onsamenhangende woorden uit te spreken. Iets later vindt Ángel zijn notitieboekje en vanaf dat moment zijn hij en Luz betrokken bij een zoektocht die niet alleen zonder gevaar lijkt te zijn, maar die de Bijbelse geschiedenis ook in een ander daglicht kan plaatsen.

De Genesissleutel vangt aan met een proloog waarin een nieuwslezer en verslaggever beginnen met verslag te doen van de inslag van een meteoriet in het Oeralgebied. Wat dit met de rest van het verhaal te maken heeft, is dan natuurlijk nog niet duidelijk. Dat wordt het eigenlijk pas als je deze inleiding nadat het boek uit is opnieuw leest. Dan is er herkenning, maar echt overtuigend is het in feite niet. Het echte verhaal begint dan ook in het eerste hoofdstuk en dat zorgt er al meteen voor dat de lezer nieuwsgierig wordt naar wat er nog allemaal gaat komen. Niet lang daarna wordt het spanningsveld langzaam groter doordat Windmeijer de meeste hoofdstukken met een cliffhanger laat eindigen. Hierdoor bereikt hij dat je meteen verder wilt lezen om te weten hoe een situatie af gaat lopen.

Het verhaal, dat verteld wordt vanuit de perspectieven van Ángel en padre Álvaro, heeft twee verhaallijnen, maar al snel blijkt dat ze onlosmakelijk met elkaar te maken hebben. Beide subplots gaan, hoewel er een overlappende rode draad is, echter wel door op hun eigen ingeslagen weg en geven het geheel een andere insteek. Dat van Ángel (en Luz) is vooral ‘veldwerk’ en heeft daardoor ook meer actie en spanning, dat van padre Álvaro is voor het grootste deel theoretisch, maar daarom niet minder interessant en boeiend. Voor het hele verhaal geldt dat de auteur er zowel historische feiten, religie en bovennatuurlijke elementen in verwerkt heeft. Het wordt hierdoor niet zozeer geloofwaardiger, maar je krijgt wel de neiging om bepaalde zaken op te gaan zoeken. Alleen al om na te gaan of er heel stiekem misschien iets van waar kan zijn.

De korte hoofdstukken zorgen voor een prettig en vlot lopend verhaal, maar ook dat de spanningsboog continu gehandhaafd blijft. Verder houdt de auteur er een bijzonder beeldende schrijfstijl op na, waardoor je alle scènes als ware het een film voor je ziet. Over het algemeen kan de lezer zich ook goed identificeren met de meeste personages. Niet ieder hoofdpersonage is overigens even uitvoerig uitgewerkt, dat is voor het verhaal ook helemaal niet nodig. Je komt over iedereen, de minder belangrijke incluis, voldoende te weten om hen enigszins te leren kennen.

Voordat Windmeijer aan het schrijven van De Genesissleutel begon, heeft hij uitvoerig research gepleegd. Dat is te merken, want het is een verzorgd en goed onderbouwd verhaal waarin feit en fictie met elkaar worden vermengd. Hierdoor kan de lezer, misschien door twijfel overmand, anders tegen bepaalde Bijbelteksten aankijken. De auteur weet in ieder geval te bereiken dat dit boek nog lang door blijft sudderen, en dat mag gezien worden als een groot compliment.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Jeroen Windmeijer
Titel: De Genesissleutel

ISBN: 9789402706512
Pagina’s: 400

Eerste uitgave: 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.