
Beschrijving
Een handgranaat eist een gruwelijke tol onder de deelnemers van de Antwerpse marathon. Scholen, restaurants, hotels en straten blijven leeg, er wordt gehamsterd en gebeden. Trams en metro’s staan stil, vluchten naar Brussel zijn afgelast. Al vlug spuien binnen- en buitenlandse media onverbloemd kritiek. Want ondanks de massale inzet van specialisten en middelen vinden gerecht en politie geen spoor van de daders. De snelle opeising van de aanslag door IS verrast de speurders. De enige die mogelijke stukjes van de puzzel herkent is Alexandra Vierendeel, een voormalige legerofficier. Ze ziet aanknopingspunten met gebeurtenissen uit de jaren tachtig, in de munitie-eenheid die ze leidde in de Duitse stad Lüdenscheid. Een verhaal dat begon als een knullig misverstand en eindigde in tragedie. Dan pas wordt duidelijk dat iedereen bewust op het verkeerde been werd gezet. De ellende is amper begonnen. Het land wordt mogelijk opnieuw geconfronteerd met de meest gruwelijke demonen uit zijn verleden.
Recensie
Nadat Jan Van Der Cruysse zijn militaire dienstplicht had vervuld, werkte hij vijf jaar als journalist, werd vervolgens woordvoerder van Aviaparter op de luchthavens Zaventem en Brussels Airport en werd daarna communicatieadviseur. Hij begon pas op zijn vijfenvijftigste met schrijven en in 2016 debuteerde hij met Diamantroof in Delhi, het eerste deel van de Bling Bling-trilogie en waarvoor hij diverse prijzen heeft gewonnen. In mei 2019 verscheen Aanslag in Antwerpen, de start van de Boem Boem-tweeluik en dat in geringe mate geïnspireerd is op zijn eigen legerervaringen.
Tijdens de marathon van Antwerpen wordt met een aantal handgranaten een aanslag gepleegd en daarbij zijn diverse doden en gewonden te betreuren. Niet lang daarna meldt de terreurgroep IS op haar website dat zij daarvoor de verantwoordelijkheid opeist. De politie start een onderzoek, maar vindt geen enkel aanknopingspunt dat naar de dader of daders kan leiden. Voormalig landmachtofficier Alexandra Vierendeel meldt zich vervolgens bij de politie omdat zij een belangrijke aanwijzing heeft die een oplossing van de zaak kan bespoedigen. Is dit net het kleine zetje dat nodig is om het onderzoek op weg te helpen?
De plot van Boem Boem 1, Aanslag in Antwerpen heeft twee verhaallijnen. Eén daarvan speelt zich af in 1986 en wordt vooral verteld vanuit het perspectief van Moon Kroon, de andere vindt plaats in het heden (2020) en daarin is de aanslag en het politieonderzoek leidend. Tussen beide subplots, dat is vanaf het begin te merken, bestaat een onderling verband en dat de handgranaten daar hoe dan ook mee te maken hebben eveneens. Naarmate het verhaal vordert wordt die exacte link steeds duidelijker en dan blijkt dat het verleden niet losgezien kan worden van wat er in het heden gebeurt.
In een vlotte en beeldende schrijfstijl weet de auteur de lezer al snel aan zich te binden, waarbij hij zo nu en dan scènes beschrijft die niets aan de verbeelding overlaten. Nadat de aanslag heeft plaatsgevonden is het daardoor bijvoorbeeld niet moeilijk om de diverse afgerukte ledematen op straat te zien liggen. Het tempo van de plot is overwegend hoog, in zo goed als ieder hoofdstuk gebeurt namelijk wel iets, ofschoon dit niet enkel en alleen uit actie bestaat. Het zijn eveneens de werkzaamheden van de militairen en het onderzoek door de politie die de vaart er aardig in houden. Desondanks zijn er verschillende momenten waarbij de auteur te veel details noemt die op het verhaal noch de omstandigheden betrekking hebben. Dit leidt af en de vaart die er tot aan zo’n punt is, neemt daardoor toch wat af.
Alle gebeurtenissen en de eventuele actie die daarmee gepaard gaat, zorgt evenwel niet voor een voortdurende spanning. Na het overweldigende begin duurt het tot halverwege de plot voor zich weer een situatie voordoet die werkelijk spannend is, en heftig bovendien. Daarna is het wachten tot het eind van het verhaal, want in de ontknoping wordt het opnieuw spannend en explosief. Het eind van het boek is overigens het meest interessant, want dan werpt het politieonderzoek zijn vruchten af en lijkt een oplossing van de zaak nabij. Van Der Cruysse heeft aan die eindfase echter zijn eigen draai gegeven door daar verschillende plotwendingen in aan te brengen en het verhaal geen afronding te geven. Die bewaart hij voor het afsluitende deel van het tweeluik.
De personages blijven over het algemeen wat oppervlakkig, maar voor een verhaal als dit wordt er voldoende over hen bekendgemaakt. De plot zelf is op zich realistisch, want een aanslag als dit zou in werkelijkheid maar zo kunnen voorkomen. Al met al is Boem Boem 1, Aanslag in Antwerpen onderhoudend, bij vlagen spannend, origineel en zonder meer boeiend en het eind maakt hoe dan ook nieuwsgierig naar het vervolgdeel.
Waardering: 4/5
Boekinformatie
Auteur: Jan Van Der Cruysse
Titel: Boem Boem 1, aanslag in Antwerpen
ISBN: 9789460416248
Pagina’s: 320
Eerste uitgave: 2019