De Russische revolutie – Gerrit Barendrecht

Beschrijving
Het is 1889. Europa wordt overspoelt door een golf van terrorisme. Overal vinden bomaanslagen plaats, behalve in Nederland. Aan die situatie komt dramatisch een einde als midden op de Dam in Amsterdam een volle tram explodeert. En dat is pas het begin.

Journaliste Ida de Morsain en inspecteur Julius Katz, een veteraan uit de Atjehoorlog, ontrafelen een complot waarbij niets is wat het lijkt: niet alleen blijkt dat de Russische geheime dienst probeert om Europa te destabiliseren om aanslagen tegen de tsaar te voorkomen, maar ook zijn er signalen dat er een nog veel grotere aanslag wordt voorbereid, waarbij duizenden mensen om het leven zullen komen. Tenzij Ida en Julius dit weten te voorkomen. Hun opbloeiende relatie kan echter voor problemen zorgen…

Recensie
Een groot deel van zijn werkzame leven heeft Gerrit Barendrecht voor enkele mediaproductiebedrijven gewerkt en momenteel is hij televisieregisseur bij ITV. Hij startte zijn schrijverscarrière met de in 2014 gepubliceerde avonturenroman De reis van de Gazelle, waarvoor hij op een boekenmarkt op het idee kwam. Zijn eerste historische thriller, De Parijse connectie, verscheen in 2018 en speelt zich af in het Amsterdam van 1889. Dit is het eerste deel van een serie met Julius Katz en Ida de Morsain. Drie jaar later, in het voorjaar van 2021, werd het tweede deel De Russische connectie uitgebracht.

Europa wordt geteisterd door een golf van bomaanslagen en die op het Londense treinstation Kings Cross is de meest recente. Vooralsnog lijkt het erop dat Nederland de dans ontspringt. Totdat een volle paardentram op de Dam explodeert. Inspecteur Julius Katz, die onlangs is geïnfiltreerd bij een anarchistische organisatie, en zijn vriendin en journaliste Ida de Morsain, wier zus bij de aanslag gewond is geraakt, proberen de onderste steen boven te krijgen. Ze komen erachter dat er een nog grotere aanslag gepland staat en dat het nieuwe Centraal Station het mogelijke doelwit is. Hierna zetten ze alles op alles om dat te voorkomen.

De Russische connectie begint met een proloog die zich in Rusland afspeelt. Een geheime ontmoeting tussen de tsarina en een agent van de geheime dienst luidt het begin in van de vele aanslagen die in Europa plaatsvinden. Hierna verplaatst het verhaal zich naar het Amsterdam van 1889 en wat daarbij meteen opvalt, is dat de sfeer en omstandigheden van die periode buitengewoon realistisch en beeldend worden weergegeven. De auteur heeft overduidelijk erg veel aandacht besteed aan zijn research; later in de plot blijkt dit uit een uitermate nauwkeurige omschrijving die de auteur van het Amsterdamse Centraal Station, dat in oktober van dat jaar geopend werd, geeft. De enorme armoede waar vooral de bewoners van de Jordaan mee te maken hadden, is er eveneens een goed voorbeeld van.

Omdat het verhaal aanvankelijk nog niet veel spanning heeft, heeft het in de eerste hoofdstukken veel weg van een roman. Het is echter de schijn die bedriegt. De plot is namelijk dusdanig opgebouwd dat die spanning tijdens dat begin latent aanwezig is. Naarmate het verhaal vordert, wordt het spanningsveld langzaamaan steeds groter, nemen de plotwendingen in aantal toe en benemen verschillende gebeurtenissen de lezer soms de adem. Op deze manier werkt Barendrecht naar een ontknoping toe die spectaculair is, erg veel actie heeft en bijzonder spannend is. Voor het zover is, trakteert hij de lezer op allerlei intriges en verwikkelingen die in een spionagethriller niet zouden misstaan.

De rol die inspecteur Julius Katz en journaliste Ida de Morsain daarbij hebben, is van wezenlijk belang. Het verhaal wordt immers overwegend vanuit hun perspectieven verteld. Eerst afzonderlijk, maar nadat ze samen gaan werken uit beider perspectief. Uit niets valt af te leiden dat het duo in De Russische connectie voor de tweede keer hun opwachting maakt. Pas halverwege is er een werkelijk minimale verwijzing naar het voorgaande deel. Het is dan ook geen enkel probleem om dit boek afzonderlijk van het eerdere te lezen. Het tweetal is ruim voldoende uitgewerkt om hen goed te leren kennen, iets dat voor de personages die wat minder prominent in beeld komen eveneens opgaat.

In een vlotte en beeldende schrijfstijl en met heldere en soms beknopte zinnen weet de auteur de lezer van begin tot eind te boeien. Daarmee is De Russische connectie een thriller die er zonder meer mag zijn en waarin het, ondanks dat het verhaal zich aan het eind van de negentiende eeuw afspeelt, wel meevalt met de historiek.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Gerrit Barendrecht
Titel: De Russische revolutie

ISBN: 9789024587568
Pagina’s: 352

Eerste uitgave: 2021

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.