Van de doden niets dan goeds – Tomas Ross

Beschrijving
November 1945. Zes maanden na de bevrijding keert Arnie Springer berooid terug uit een jappenkamp naar een bitterkoud Den Haag. De stad is in chaos. Voormalige verzetskameraden bestrijden elkaar op leven en dood, NSBers en oorlogsmisdadigers lopen vrij rond en liquidaties en chantage zijn aan de orde van de dag.

Tegen wil en dank raakt Springer betrokken bij de zoektocht naar een zwart cahier met de namen van collaborateurs die de dans zijn ontsprongen en nu hoge posities bekleden. Achtervolgd door zijn eigen verleden komt hij op het spoor van oud-SSer Pieter Menten en raakt hij verstrikt in talloze intriges. Bedreigd door rabiate nationalisten, communisten en de beruchte dubbelspionne Leonie Brandt ontdekt hij een complot dat zich uitstrekt tot binnen de muren van Paleis Soestdijk en, duizenden kilometers verder, naar zijn moederland Nederlands-Indië.

Recensie
Fulltime auteur en scenarist Tomas Ross (een pseudoniem van Willem Hogendoorn) is een van de meest bekende en doorgewinterde schrijvers van Nederland. Ruim vijftig jaar geleden debuteerde hij met de thriller De honden van het verraad (1980) en sindsdien heeft hij meer dan tachtig boeken op zijn naam staan, waaronder enkele kinder- en jeugdboeken. In 2015 verscheen Van de doden niets dan goeds, het eerste deel van de Indië-trilogie. Voor een aantal thrillers en scenario’s heeft hij prijzen gewonnen zoals bijvoorbeeld de Gouden Strop.

In november 1945 is Arnie Springer, nadat hij in een jappenkamp gevangen heeft gezeten, teruggekeerd naar Nederland. De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zijn nog zichtbaar: Den Haag is een chaos, oud-verzetsstrijders voeren een onderlinge strijd en oorlogsmisdadigers lopen nog vrij rond. Zonder dat hij het wil, wordt Springer betrokken bij een speurtocht naar een cahier waarin namen van veel collaborateurs genoemd worden. Velen van hen betrekken nu een hoge positie. Als hij een complot ontdekt waarbij niet alleen het Koninklijk Huis betrokken is, maar ook zijn moederland Nederlands-Indië, moet hij vrezen voor zijn leven.

Van de doden niets dan goeds is voor een groot deel een kennismaking met geheim agent Arnie Springer. In dit eerste deel van de Indië-trilogie – jaren later besloot de auteur nog een vierde boek met Springer te schrijven – wordt uitgebreid aandacht aan zijn personage besteed, waardoor de lezer een vrij goede indruk van hem krijgt. Ross doet dit zowel in het heden (1945) als het verleden, want regelmatig terugkerende flashbacks, vooral in de vorm van herinneringen, geven een globaal inzicht in wat de geheim agent voor en tijdens de oorlog deed en heeft moeten doormaken. Daarnaast wordt over een aantal andere personages ook het een en ander verteld, en alleen al daaruit valt min of meer op te maken dat dit het begin van het drieluik is.

De thriller begint nog met een enigszins nieuwsgierig makende proloog, waarin eveneens een lichte spanningsboog voorkomt. Daarna zwakt dit enigszins af tot een ogenschijnlijk gewoon verhaal en is er in de eerste hoofdstukken niet veel van spanning te bespeuren. Naarmate de plot vordert, verandert dit en doen zich diverse onverwachte ontwikkelingen voor die spannende situaties met zich meebrengen. Verder heerst er, zo vlak na de Tweede Wereldoorlog, een atmosfeer van onderling wantrouwen en omdat Ross dit bijzonder goed beschrijft, ontstaat er bij tijd en wijle een onderhuidse spanning. De auteur geeft de sfeer en omstandigheden van die tijd sowieso heel goed weer. De lezer merkt dat de gevolgen van de oorlog nog lang niet vergeten zijn en dat de mensen nog aan hun hernieuwde vrijheid moeten wennen.

Het handelsmerk van Ross – het combineren van feiten en fictie – zorgt ervoor dat het verhaal geloofwaardig en dus realistisch is. Dat daarvoor de namen van werkelijk bestaande personen worden gebruikt, is zonder meer een pré en werkt versterkend. Het aantal personages dat in het boek voorkomt, is erg groot. Niet voor niets is besloten om voorin een dramatis personae (overzicht van personages) op te nemen. Door deze veelheid aan karakters, maar toch ook vanwege de complexiteit van de plot, zal de lezer sowieso zijn aandacht erbij moeten houden. Op de schrijfstijl van de auteur valt niets aan te merken: die is verzorgd, beeldend, verhalend en zonder meer toegankelijk. Uit alles blijkt zijn onbetwiste vakmanschap.

Dat Van de doden niets dan goeds het eerste deel van een trilogie is, is te merken. Niet alles wat erin gebeurt, wordt aan het eind verklaard. Dit zal ongetwijfeld in de resterende twee delen van het drieluik gaan gebeuren. De start daarvan is in ieder geval al veelbelovend. 

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Tomas Ross
Titel: Van de doden niets dan goeds

ISBN:  9789023477082
Pagina’s: 336
Eerste uitgave: 2015

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.