Overstag – Amity Gaige

Beschrijving
Juliet heeft moeite het ouderschap te combineren met het voltooien van haar proefschrift. Dan kondigt haar echtgenoot Michael aan dat hij zijn baan gaat opzeggen en een zeilboot wil kopen om de wereld mee rond te varen. Hoewel het stel nauwelijks ervaring heeft met zeilen, vertrekken ze met hun twee kinderen, Sybil van zeven en George van twee, naar Panama. Daar ligt de Juliet, zoals Michael de boot gedoopt heeft, op hen te wachten.

De reis begint fantastisch: het huwelijk van Michael en Juliet krijgt een boost en ook de kinderen zijn overdonderd door de schoonheid van de natuur en het avontuur. Maar de zee en het dicht op elkaar leven zorgen ook voor problemen in het gezin.

Recensie
De Amerikaanse auteur Amity Gaige debuteerde in 2005 met de roman O my darling, dat in 2013 in het Nederlands is verschenen onder de titel Alledaagse wanen. Vervolgens schreef ze nog drie romans, waarvan Overstag, dat in 2020 is uitgebracht, de nieuwste is. Voordat ze deze roman schreef, raakte ze geïnteresseerd in mensen die hun kinderen op boten opvoeden. Voor haar leken zij zowel roekeloos als vrij. Haar inspiratie putte ze uit een artikel waarin ze las dat een boot met jonge kinderen erop midden in de Stille Zuidzee door de kustwacht gered moesten worden.

Michael Partlow heeft het op zijn werk niet naar de zin en zijn vrouw Juliet lukt het niet om haar proefschrift af te ronden. Dan stelt hij voor om een zeilboot aan te schaffen om samen met hun twee jonge kinderen een jaar lang over de wereld rond te gaan varen. Hij wil hiermee zijn wens in vervulling laten gaan, maar hoopt ook hun relatieproblemen te overwinnen. Juliet voelt aanvankelijk niets voor zijn plan, maar uiteindelijk stemt ze ermee in. Michael hernoemt de boot naar zijn vrouw, ondanks dat iemand hem waarschuwt dat dit ongeluk brengt. Hun reis begint goed, maar gaandeweg ontstaan er steeds meer problemen.

Overstag wordt voor het grootste deel vanuit het perspectief van Juliet verteld, maar het bestaat tevens uit een ruime hoeveelheid fragmenten vanuit dat van Michael. Dit zijn notities, gedachten, etc. uit het logboek dat hij tijdens de zeiltocht bijgehouden heeft en die, zo blijkt vrij ver in de plot, door Juliet gelezen worden. Deze aantekeningen bestrijken een periode van een klein jaar en zijn uit een recent verleden. Omdat de lezer nog niet weet wat er voor en tijdens de zeiltocht gebeurd is, wordt hij daar licht nieuwsgierig naar. Uit wat Juliet vertelt, en eveneens wat zij in het logboek leest, komt hij geleidelijk aan steeds meer te weten en kan hij het soms wat merkwaardige gedrag van haar beter plaatsen.

De opzet van Overstag is nogal warrig en dat geldt in wezen ook voor de plot zelf. Doordat de auteur in de meeste hoofdstukken van de hak op de tak springt, valt er tot hoofdstuk zeven (de roman bevat er tien) regelmatig geen touw aan vast te knopen en is er, op de notities uit het logboek na, geen gedegen verhaallijn te ontdekken. Zinnen, fragmenten en scènes komen plotseling uit de lucht vallen en lijken niets met het voorgaande of volgende te maken te hebben. Het enige dat ermee bereikt wordt, is dat de interesse van de lezer meer en meer afneemt. Dit wordt versterkt door het – logische – gebruikt van allerlei zeilterminologie. Een fervent zeiler zal hier geen problemen mee hebben en kan zich een goede voorstelling van de zeilreis maken, maar voor iemand die hier niets van afweet, is het overwegend abracadabra, voor hem leeft de roman niet.

Zo nu en dan is er een klein beetje spanning en met de verdwijning van een van de bijpersonages ontstaat er een ietwat mysterieus en thrillerachtig scenario. Dit eindigt echter zeer abrupt, waardoor het lijkt of de auteur nog snel een geloofwaardige oplossing moest bedenken. Ze bereikt hier echter het tegendeel mee. Omdat het tempo van Overstag erg laag is, kruipt het verhaal tergend langzaam voorbij. Dan is het alsof een zeilschip ten koste van alles vooruit wil komen, terwijl er geen zuchtje wind te bespeuren is. Aan het eind van het boek heeft de auteur diverse stukken tekst opgenomen waaronder enkele door Michael ontvangen e-mails en een interview met Juliet en Michael. Waarom Gaige hiervoor gekozen heeft, is een groot raadsel, want het voegt helemaal niets toe.

Het uitgangspunt van Overstag is in principe niet verkeerd, maar door de chaotische uitvoering, de onaansprekende personages en de grotendeels ontbrekende diepgang is het een gemiste kans voor de auteur om er wél wat van te maken.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: Amity Gaige
Titel: Overstag

ISBN: 9789029093972
Pagina’s: 286

Eerste uitgave: 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.