Een meesterstuk – Peter Römer

Beschrijving
Jacques en Anton, twee oude vrienden, vinden kort na elkaar de dood. De een pleegt zelfmoord, de ander sterft twee maanden later aan een hartaanval. Een tragische samenloop van omstandigheden, naar het zich laat aanzien. In elk geval legt niemand een verband met de opzienbarende ontdekking die de twee mannen kort daarvoor hebben gedaan. Wat ook niet kan, want ze hebben hun vondst angstvallig geheim gehouden… dachten ze.

Dertig jaar later wordt op klaarlichte dag de Amsterdamse kunsthandelaar Louis Post in zijn winkel in de Nieuwe Spiegelstraat vermoord. Professor Arjen Hageveld denkt te weten waarom. Het heeft te maken met het schilderij van de relatief onbekende achttiende-eeuwse schilder Isaac Pietersz waar een van zijn studenten al maandenlang onderzoek naar doet. Een schilderij met een geheim dat de professor enkele dagen eerder met de kunsthandelaar had gedeeld.

Katja Hiemstra heeft in eerste instantie geen flauw idee hoe opzienbarend de ontdekking is die ze tijdens haar afstudeerproject heeft gedaan. Voor haar heeft het schilderij van Pietersz vooral persoonlijke waarde – het doek heeft ooit toebehoord aan haar grootvader Anton. Maar het proces dat zij onbewust in gang heeft gezet, valt niet meer te stoppen. Er staat veel op het spel, te veel, en niemand – niet in Genève, niet in St Petersburg en zeker niet in Den Haag – kan zich veroorloven te verliezen…

Recensie
Als scenarioschrijver heeft Peter Römer veel scripts geschreven voor diverse televisieseries en toneelstukken. Ofschoon hij zijn eerste boek, een politieke roman, al schreef toen hij zestien was, heeft het nog tot zijn zestigste geduurd voordat hij zich opnieuw aan het schrijven van een boek waagde. Na het overlijden van Appie Baantjer zette hij in 2010 de serie, waarvan onlangs het negenentachtigste deel uitkwam, voort. In 2012 debuteerde hij met de thriller Chantage, dat tevens het eerste deel is van een reeks met rechercheur Hannah Vermeer. Begin 2021 verscheen zijn jongste thriller Een meesterstuk.

Kort na elkaar en vlak nadat ze een opzienbarende ontdekking hebben gedaan, overlijden de twee oude vrienden Jacques en Anton. Dertig jaar later wordt kunsthandelaar Louis Post in zijn winkel vermoord. Professor Arjen Hageveld is daar min of meer getuige van en heeft ook een vermoeden van het motief. Het gaat zo goed als zeker om een schilderij van Isaac Pietersz, een werk waar zijn studente Katja Hiemstra onderzoek naar doet en dat vroeger aan haar grootvader Anton heeft toebehoord. Omdat dit schilderij een geheim bevat, wordt het door diverse partijen die het niet zo nauw met de ethiek nemen begeerd.

Criminaliteit en kunst. Het komt vaker voor dan iedereen zich realiseert. Zwart geld wordt witgewassen en vermogensbelasting wordt ontdoken. Kortom, het is een wereld waar vele miljarden in omgaan. Römer begeeft zich met Een meesterstuk in de fictieve kunstwereld en die blijkt eveneens niet zo heel erg vredelievend te zijn. Hoewel het verhaal natuurlijk volledig verzonnen is, bevat het toch ook een aantal verwijzingen naar de werkelijkheid, of op zijn minst naar waargebeurde feiten. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan het overschilderen van panelen of schilderijen, iets dat in de zeventiende en achttiende eeuw veelvuldig voorkwam. Doordat de auteur dit in het verhaal verwerkt heeft, schuurt het voor een groot deel tegen het realistische aan.

De keuze van het onderwerp, oftewel het uitgangspunt van het verhaal, is origineel. Desondanks bevat het wel een paar kleine clichés die vaker in thrillers voorkomen. Want waarom is een baliemedewerker van de politie toch vaak zo weinig coöperatief? Dergelijke situaties hebben overigens geen enkele invloed op de beleving van het verhaal, het komt alleen maar wat afgezaagd over en dat is gewoon jammer. Een meesterstuk bestaat uit vijf delen die relatief korte hoofdstukken bevatten. Dit zorgt ervoor dat er een redelijk tempo in het verhaal zit, maar ook dat het makkelijk leesbaar is. Door de versnellingen ontstaat er ook een soort van spanning. De lezer wil namelijk weten hoe het een personage verder vergaat.

Verschillende hoofdstukken eindigen met een cliffhanger, maar dat resulteert niet per definitie in een verhoogd spanningsveld. Natuurlijk zijn er wel wat momenten dat het enigszins spannend is, vooral in het begin, het midden en zeker in de ontknoping. In die finale komt de meeste actie voor en er gebeurt het een en ander dat niet was te voorzien. Het is echter niet zo dat de lezer omver wordt geblazen door de vele verrassingen. Die zijn er eigenlijk niet zo heel erg veel, sterker nog, soms was iets al in een vroegtijdig stadium te voorzien. Goedbeschouwd heeft het verhaal een heel keurig verloop, waarin de ontwikkelingen eerder interessant zijn dan opzienbarend of spannend.

Er zijn verscheidene personages die de revue passeren en de meeste daarvan zijn prima uitgewerkt. Hoewel de lezer meer dan voldoende over hen te weten komt, krijgt hij niet echt een band met een van hen. Daarvoor zijn ze net niet bijzonder genoeg. Dat is Een meesterstuk in feite ook niet. Aan de ene kant (het thema) is het verre van doorsnee, aan de andere kant is het dat weer wel. Het uiteindelijke resultaat is dat het niets meer of minder dan een aardige thriller is.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Peter Römer
Titel: Een meesterstuk

ISBN: 9789400510234
Pagina’s: 384

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.