De acht bergen – Paolo Cognetti

Beschrijving
Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlate huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Recensie
Op dertigjarige leeftijd nam Paolo Cognetti (1978) een drastisch besluit en brak met zijn bestaan als armlastig documentairemaker. Hij trok zich terug in het verlaten bergdorpje Estoul in het noordwesten van Italië om zich volledig op het schrijven te richten. Dat leverde hem geen windeieren op, want zijn debuutroman De acht bergen, dat in 2017 is verschenen, werd een internationale bestseller dat in meer dan dertig talen is vertaald. Voor het boek werd hij beloond met een aantal prijzen en medio 2021 zijn de opnamen van de verfilming begonnen.

Pietro’s ouders zijn opgegroeid in de bergen en vertrokken eind 1972 naar Milaan, waar zijn vader ongelukkig was. Ruim tien jaar later huurt zijn moeder een huisje in het bergdorpje Grana, waar het gezin vanaf dan ieder jaar de zomer doorbrengt. Zijn vader leeft er helemaal op en de elfjarige Pietro ontmoet de even oude Bruno. De twee jongens brengen hun tijd voornamelijk door met lange bergwandelingen, het verzorgen van de koeien en het rondstruinen bij en in oude en verlaten woningen. Hun gezamenlijke belangstelling voor de bergen en de natuur zorgen ervoor dat er tussen hen een vriendschap ontstaat waar niemand tussen lijkt te kunnen komen.

De acht bergen wordt volledig verteld vanuit het perspectief van Pietro en begint met een korte proloog waarin hij wat achtergrondinformatie over zijn ouders geeft. Hij vertelt waar ze zijn geboren en getogen, hoe ze in hun bergdorpje leefden, hoe ze elkaar leerden kennen en waarom ze uiteindelijk naar Milaan vertrokken. De auteur heeft dit op z’n manier beschreven dat de lezer voelt dat zijn moeder en vooral zijn vader een enorme heimwee naar de bergen hebben. Het gevoel dat zij, maar ook alle andere personages die in het verhaal voorkomen, hebben, wordt sowieso prima tot uiting gebracht. Je leeft met hen mee, voelt wat zij voelen, maakt mee wat zij meemaken. De roman is daarom bijzonder inlevend, maar dan niet alleen: het is eveneens zeer beeldend. Je ziet de bergen voor je, je voelt de sneeuw die er ligt en is het alsof je zelf deel uitmaakt van het geheel.

De rest van het verhaal, dat uit drie delen bestaat, begint in Pietro’s kindertijd in 1984, waarna je in sprongen voorwaarts een groot deel van zijn leven volgt. Een van de meest belangrijke aspecten daarin is zijn vriendschap met de ongeveer even oude Bruno. Aanvankelijk leek niets erop dat beide – toen nog jonge jongens – vrienden zouden worden, maar na het eerste aftasten, waren ze als het ware onafscheidelijk en kenden ze elkaar door en door. Hoewel er perioden zijn geweest waarin ze elkaar niet of nauwelijks zagen of spraken, hebben ze elkaar nooit laten vallen. Hun onderlinge band was zo sterk dat ze na een lange afwezigheid van vooral Pietro op de oude vriendschappelijke voet verdergingen. Dit alles wordt door de auteur mooi en goed naar voren gebracht.

Cognetti’s schrijfstijl is, zoals al even opgemerkt, beeldend, erg toegankelijk en in bepaald opzicht ingetogen. Het tempo van het verhaal is niet heel erg hoog, maar door de prachtige beschrijvingen van de bergen en zijn natuur, en natuurlijk ook door boeiend beschreven kameraadschap van Pietro en Bruno, merk je daar in feite niets van. De acht bergen heeft een aantal thema’s: vriendschap, Pietro’s moeizame relatie met zijn vader, de liefde voor de bergen, eenzaamheid en rusteloosheid. De combinatie hiervan heeft een roman opgeleverd die van begin tot eind boeit en tevens voor wat introspectie zorgt.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Paolo Cognetti
Titel: De acht bergen

ISBN: 9789403123011
Pagina’s: 240

Eerste uitgave: 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.