De jaloezieman – Jo Nesbø

Beschrijving
Op het kleine Griekse eiland Kalymnos in de buurt van Kos verdwijnt een Duitse toerist spoorloos nadat hij vroeg in de ochtend is gaan zwemmen in zee. Getuigen verklaren dat de man de avond voor zijn verdwijning gevochten heeft met zijn tweelingbroer. De plaatselijke politie staat voor een raadsel; er is geen lijk, en geen spoor van vuil spel. Toch vertrouwen ze de zaak niet en ze roepen de hulp in van inspecteur Nikos Balli. Hij staat bekend als De Jaloezieman, en is gespecialiseerd in het oplossen van moorden waarbij jaloezie het hoofdmotief lijkt te zijn.

Recensie
De Noorse auteur Jo Nesbø heeft inmiddels meer dan dertig boeken geschreven die in ruim vijftig talen vertaald zijn. Wereldwijd verkocht hij een dikke vijftig miljoen exemplaren. Hij is vooral bekend geworden door de inmiddels twaalfdelige serie met politie-inspecteur Harry Hole in de hoofdrol. Met een aantal van zijn thrillers heeft hij prijzen en nominaties in de wacht gesleept. Voor de actie ‘Geef meer met een boek’ publiceerde hij de novelle De jaloezieman als Zomerleesgeschenk 2021.

Een Duitse toerist Julian Schmid keert niet terug nadat hij in de zee bij het Griekse eiland Kalymnos is gaan zwemmen. Zijn tweelingbroer Franz lijkt de voornaamste verdachte, in de eerste plaats omdat hij de avond ervoor ruzie met zijn broer heeft gehad. Omdat er geen lichaam gevonden is en er ook geen enkele aanwijzing is, roept de lokale politie de hulp in van de Atheense inspecteur Nikos Balli, die gespecialiseerd is in delicten waarbij jaloezie het hoofdmotief is. Weet hij deze mysterieuze zaak op te lossen?

Het oudste en het vermoedelijk meest gebruikte motief voor moord is jaloezie. Dat begon zo goed als zeker al bij de Bijbelse broedermoord van Kaïn op Abel en door de vele eeuwen heen zijn er nog veel meer voorbeelden aan te dragen. Nesbø heeft zich door deze emotie laten inspireren bij het schrijven van De jaloezieman en, ondanks dat deze gemoedstoestand veel vaker in thrillers en romans voorkomt, doet dat op een tamelijk originele manier. Het komt namelijk niet – of op zijn minst sporadisch – voor dat een politie-eenheid een inspecteur in dienst heeft die jaloezie als specialiteit heeft.

Balli heeft dat en omdat zijn hulp ingeroepen wordt, wordt de plot vanuit zijn perspectief verteld. De lezer komt daarom relatief vrij veel over hem te weten. De twee andere karakters die van belang zijn – Franz en Julien – komen er aanmerkelijk bekaaider vanaf, maar wat over hen bekend wordt gemaakt, is voldoende om je een goed beeld over hen te kunnen vormen. Tijdens de plot blijkt dat de inspecteur in het verleden iets heeft meegemaakt dat van grote invloed is op een beslissing die hij in de ontknoping maakt. Aan het eind van het verhaal doet hij een verrassende openbaring die vergeleken kan worden met wat zich tussen de twee tweelingbroers heeft afgespeeld.

Het begin van het verhaal is hoofdzakelijk een kennismaking met en introductie van de belangrijkste personages en door het verhoor van Franz kom je ook te weten wat er volgens hem met Julien gebeurd is. Spannend is dat allemaal niet, maar het zorgt wel voor een lichte vorm van nieuwsgierigheid. Veel onverwachte ontwikkelingen heeft de novelle eveneens niet, hoewel een sms’je naar een vrouw waar Franz bijzonder veel gevoelens voor heeft wel een interessante wending oplevert. Desondanks is het aantal plotwendingen minimaal; sterker nog, er zijn enkele situaties die enigszins voorspelbaar zijn. Dit heeft echter geen nadelige invloed, want het boekje moet het grotendeels hebben van de psychologie. Die is sterk aanwezig en mogelijk voor velen vrij herkenbaar.

Omdat de auteur zelf aan rotsklimmen doet, heeft hij deze vorm van sport in zijn verhaal verwerkt. Door een aantal uitgebreide beschrijvingen komt de lezer daardoor het een en ander over deze discipline te weten. Nadeel is dan wel dat dit ten koste gaat van de minimaal aanwezige spanning en het tempo. Maar al met al is De jaloezieman een aardig en onderhoudend kortverhaal.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Jo Nesbø
Titel: De jaloezieman

ISBN: 9789059659971
Pagina’s: 96

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.