De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden – Jonas Jonasson

Beschrijving
De 100-jarige man Allan Karlsson en zijn kompaan Julius leiden een luxe, paradijselijk leven op Bali, maar eigenlijk vervelen ze zich in het paradijs. Een ballonvaart met voldoende flessen champagne voor de 101e verjaardag van Allan kan allicht tijdelijk voor wat spanning zorgen. Door omstandigheden belanden ze in zee en de drenkelingen worden opgevist door een Noord-Koreaans militair schip op weg naar huis. Dat dat schip gesmokkeld verrijkt uranium vervoert voor Kim Jong-un weten ze op dat moment nog niet.In no time vormen ze het middelpunt van een diplomatieke rel waar vele leidende politieke fi guren bij betrokken raken, van de Zweedse minister van Buitenlandse Z aken tot Angela Merkel en Trump aan toe.

Recensie
De Zweedse auteur en journalist Jonas Jonasson brak door met zijn in 2011 verschenen debuutroman De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. In zijn thuisland was dit in 2010 het bestverkochte boek, hij won er de Swedish BookSellers Award mee, het werd in dertig talen vertaald en in 2013 verfilmd. Hoewel het aanvankelijk niet de bedoeling was, is de honderdjarige man toch teruggekeerd. Want in 2018 werd De 100-jarige man die terugkwam en de wereld redde uitgebracht. Dit komt vooral omdat Jonasson zich zorgen maakte over de wereld en een personage nodig had om de tekortkomingen van de twintigste eeuw te belichten.

Aan het luxeleventje waarvan Allan Karlsson, de 100-jarige man, en zijn vriend Julius Jonsson op Bali genieten dreigt een eind te komen. De bodem van de koffer met geld, die ze na hun vorige avonturen hebben meegenomen, is in zicht. Desondanks trakteert Julius Allan voor zijn 101e verjaardag op een luchtballonvaart. Dit verloopt echter anders dan verwacht, want ze komen in zee terecht. Ze worden gered door een Noord-Koreaans schip dat met een kleine hoeveelheid verrijkt uranium op weg naar huis is. De twee mannen weten met behulp van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken uit Noord-Korea weg te komen, waarna ze, zonder het zelf te weten, midden in het politieke wereldtoneel staan.

De 100-jarige man die terugkwam en de wereld redde heet een vervolg te zijn op de eerdere roman met Allan Karlsson in de hoofdrol. Er komen inderdaad een paar terugkerende personages en in het begin wordt heel summier verwezen naar dat voorgaande boek, maar dat is dan ook alles. Het verhaal staat op zichzelf en Karlsson en Jonsson beleven nieuwe avonturen die losstaan van de eerdere fratsen en capriolen die het tweetal heeft uitgehaald. Wat niet anders is, zijn de absurde en onwaarschijnlijke situaties waar zowel zij als degenen die ze tijdens hun trip tegenkomen in terechtkomen. Die zijn stuk voor stuk onrealistisch en ongeloofwaardig, hetgeen precies de bedoeling van de auteur is.

Toch heeft Jonasson ook deze keer een beetje geschiedenis in het verhaal verwerkt. Waar hij deze keer echter de nadruk op legt, zijn enkele markante en veelbesproken wereldleiders. Zo komen onder andere de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin voorbij. Geen van hen komt er – in spreekwoordelijke zin – ongeschonden vanaf, want de auteur karakteriseert hen zoals ze bij het grote publiek bekendstaan en overkomen. Trump wordt bijvoorbeeld neergezet als een domme, vergeetachtige, voortdurend scheldende en veelvuldig twitterende man, hetgeen hem in werkelijkheid eigenlijk wel karakteriseert. De enige (inmiddels voormalig) leider van betekenis die vrij positief en stabiel uit de verf komt, is Angela Merkel. Tussen de regels door kun je lezen wie van hen Jonassons voorkeur heeft.

Hoewel er wel een aantal politieke statements worden gemaakt, moet de lezer niet verwachten dat dit een diepgaande roman is die alle vraagstukken van de wereldpolitiek behandelt. Daarvoor zijn zowel de verhaallijn als de personages te oppervlakkig. Erg is dat overigens niet, want het is helemaal niet de bedoeling dat de opzet van de roman filosofisch of diepgravend is. De auteur wil de lezer vermaken en hem een aantal plezierige leesuurtjes bezorgen. Daarin slaagt hij zonder meer. De schrijfstijl is luchtig en beeldend en het tempo is, na de eerste enigszins vertragende hoofdstukken, heel behoorlijk.

Doordat enkele waargebeurde feiten in het verhaal verwerkt zijn, heeft De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden ook een enigszins serieuze ondertoon. De krankzinnige belevenissen van de laconieke Karlsson en zijn kompanen vormen nochtans de boventoon waardoor ook deze roman vermakelijk is.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Jonas Jonasson
Titel: De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden

ISBN: 9789025452704
Pagina’s: 384

Eerste uitgave: 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.