De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy

Beschrijving
‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert.

Recensie
Net als de meeste kinderen ging Charlie Mackesy niet graag naar school. Hij gaf de voorkeur aan zwemmen of het tekenen van cartoons. Hij begin zijn carrière als cartoonist bij het Britse magazine The Spectator en veel later werd zijn werk tentoongesteld in verschillende galerieën. In 2020 verscheen zijn boek De jongen, de mol, de vos en het paard, dat hij geschreven en getekend heeft voor een erg jeugdige doelgroep en waarmee hij diverse prijzen in de wacht heeft gesleept. Momenteel werkt hij aan een animatiefilm van het boek.

Op een moment dat de jongen zich eenzaam voelt, duikt er een mol op. In eerste instantie staren ze beiden naar de wildernis, maar trekken er later samen op uit. Tijdens hun tocht, die in de lente plaatsvindt, ontmoeten ze een vos en voor de mol is dat erg moeilijk is. De jongen zit echter vol met vragen. Dan komen ze het paard tegen, het grootste dat ze ooit hebben gezien. Ze sluiten vriendschap en merken dat ieder van hen anders is en dat ze hun eigen zwaktes hebben. Wat hun echter vooral bindt, zijn de lessen die ze leren.

De jongen, de mol, de vos en het paard begint met een voorwoord van de auteur waarin hij onder andere vermeldt dat dit een boek is voor iedereen en het dus niet uitmaakt of je nu acht of tachtig bent. Moeten die genoemde leeftijden letterlijk genomen worden? Aan de ene kant misschien wel, aan de andere kant niet. Want natuurlijk kunnen ook mensen die ouder zijn dan die genoemde tachtig jaar dit kinderboek – want dat is het in feite – lezen. De vraag is echter of veel kinderen rond de acht/negen jaar er iets aan hebben. Dat ligt dan niet aan de prachtige tekeningen die eenvoudig ogen, maar dat niet zijn. Het gaat hem om veel korte stukjes tekst die er bijgeschreven zijn. Deze hebben vaak een diepzinnige betekenis en in enkele gevallen doen ze zelfs filosofisch aan. Kinderen op die leeftijd zijn daar nog helemaal niet mee bezig, ondanks dat je ze zeker niet moet onderschatten. Ze houden zich over het algemeen nog met andere dingen bezig.

Uiteraard neemt dit niet weg dat Mackesy met al zijn levenslessen, waarvan enkele uitstekend als tegeltjeswijsheid kunnen dienen, de spijker op zijn kop slaat. Veel volwassenen kunnen een voorbeeld nemen aan de jongen, de mol, de vos en het paard. De uitspraken die ze doen en de vragen die ze elkaar stellen, zouden voor velen een reden kunnen zijn om eens in de spiegel te gaan kijken en bij zichzelf te rade gaan of ze daar misschien iets aan hebben of van zouden kunnen leren. Wat te denken van de zin ‘Ik vraag me af of er ook een school is waar je kunt afleren’. Dit is een kleine doordenker, maar met een enorm grote kern van waarheid. Want waarom zou er inderdaad geen school kunnen zijn waar je allerlei aangeleerde dingen (en dat kan heel breed zijn) kunt afleren.

De cartoonist en zijn uitgever hebben voor een handgeschreven lettertype gekozen. Een goede beslissing, want hierdoor is het geen klinisch en doods boek geworden. Het leeft daardoor meer. Dat geldt in zekere zin ook voor de jongen, wiens naam onbekend is en volkomen onbelangrijk is, en de drie dieren. Die leven en zijn stuk voor stuk hartverwarmend. Dat is hun vriendschap eveneens, ondanks dat de mol en de vos in feite natuurlijke vijanden zijn en ze alle vier uiteenlopende wezens zijn. De jongen, de mol, de vos en het paard, dat een koffietafelboek bij uitstek is, kan gezien worden als een boodschap of waarschuwing aan de mens. De manier waarop dit verpakt is lijkt wellicht wat simpel, maar wie een stukje verder kijkt, merkt dat dat niet zo is.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Charlie Mackesy
Titel: De jongen, de mol, de vos en het paard

ISBN: 9789026623844
Pagina’s: 128

Eerste uitgave: 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.