De therapeut – B.A. Paris

Beschrijving
Eindelijk komt de langgekoesterde wens van Alice en Leo uit: ze nemen hun intrek in een pasgerenoveerde woning in The Circle, een exclusieve gated community. Alice heeft niet eerder in een grote stad gewoond en moet dan ook even wennen. Toch wil ze er het beste van maken.

Ze leert haar buren steeds beter kennen, en tijdens een buurtborrel komt ze te weten dat haar woning een schokkend geheim herbergt. Hierna raakt ze geobsedeerd door Nina, de therapeut die hun huis twee jaar voor Alice en Leo bewoonde en er werd vermoord, en ze wil er koste wat het kost achter komen wat er is gebeurd. Maar niemand wil haar meer vertellen over de precieze gebeurtenissen van destijds.

Haar buren lijken iets voor haar verborgen te houden, en binnen The Circle blijkt alles lang niet zo perfect als het lijkt…

Recensie
Ondanks dat B.A Paris, de schrijversnaam van Bernadette MacDougall, altijd al heeft geweten dat ze wilde schrijven, heeft ze tot de geboorte van haar dochter in de financiële sector gewerkt. Ze heeft altijd gedacht dat ze kinderverhalen zou schrijven, maar een schrijfwedstrijd van een landelijke krant was er de aanleiding van dat ze roman van 80.000 woorden schreef. Ondanks dat ze niet won, is ze sindsdien wel blijven schrijven. Dat leidde in 2016 tot haar goed ontvangen debuutthriller Achter gesloten deuren en haar alweer vijfde thriller De therapeut verscheen begin 2021.

Alice en Leo hebben besloten samen te gaan wonen in een gerenoveerde woning in de omheinde woongemeenschap The Circle. Omdat het voor Alice de eerste keer is dat ze in een grote stad woont, heeft ze een tijdje nodig om te wennen. Ze doet haar best om haar buren te leren kennen en nodigt hen uit voor een borrel. Op die avond hoort ze dat de vorige bewoonster een paar jaar eerder in de woning is vermoord. Vanaf dat moment is ze vastberaden om erachter te komen wat er destijds is gebeurd, iets dat door haar buurtgenoten niet wordt gewaardeerd.

In The Circle, een woongemeenschap, of eigenlijk een exclusive gated community, kan het eigenlijk niet goed gaan, dat is zo goed als vanaf het begin van het verhaal te merken. De enigszins dreigende sfeer die er heerst, de bewoners die niet eerlijk lijken te zijn en een gebeurtenis uit het nabije verleden willen verzwijgen. De auteur weet dit goed op de lezer over te brengen, waardoor er een zweem van mystiek ontstaat. Het heeft er veel van weg dat die geheimzinnigheid de rode draad van het verhaal vormt, en dat komt dan vooral omdat rond iedereen wel een soort grauwsluier hangt. Een aantal personages is ronduit vaag en de meesten wekken de schijn iets te verbergen. Hierdoor wordt de lezer wel nieuwsgierig gemaakt, want je wilt immers te weten komen of dat klopt en zo ja, wat dat dan is.

Omdat het verhaal vooral vanuit het perspectief van Alice wordt verteld, komt de lezer over haar het meeste te weten. Van alle personages wordt dat van haar het uitvoerigst uitgediept. Toch, maar dat komt pas in de ontknoping naar voren, blijkt dat ook zij ergens niet voor uit heeft willen komen. Overigens is dit niet de grootste verrassing in De therapeut, die doet zich net even daarvoor voor. Dan wordt de identiteit van de therapeut (overigens kan deze titel op verschillende manieren worden uitgelegd) bekendgemaakt en tevens wat zijn achtergrond is. Deze openbaring is trouwens ook de enige echte verrassing in het verhaal, dat over het algemeen nogal gladjes verloopt en geen al te opzienbarende en onverwachte wendingen kent.

Door de nogal gepolijste plot bevat De therapeut eigenlijk geen echt spanningsveld. Het enige dat naar wat spanning neigt is het nieuwsgierige gevoel waar de lezer het hele verhaal mee te kampen heeft. Daar bereikt de auteur wel mee dat dit boek op momenten toch wat lastiger weg te leggen is. Niettemin had Paris het verhaal een stuk opwindender kunnen maken door hoofdstukken met cliffhangers te laten eindigen (die zijn nu sporadisch aanwezig) en eveneens door beoogde plotwendingen écht verrassend te laten zijn. Hiertoe had ze voldoende mogelijkheden, maar ze heeft er eenvoudigweg geen gebruik van gemaakt of, en dat is in feite kwalijker, ze komen totaal niet uit de verf.

Is het bijzonder toegankelijk geschreven De therapeut hierdoor een vervelend en saai verhaal? Nee, dat dan ook weer niet. Hoewel het een aantal lichte voorspelbaarheden heeft, blijft het in een bepaald opzicht wel boeien. Dat komt uitsluitend door zijn mysterieuze strekking en het feit dat het bedwingen van de nieuwsgierigheid van de lezer op de proef wordt gesteld. Beide elementen zijn in zekere zin de redding van het verhaal.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: B.A. Paris
Titel: De therapeut

ISBN: 9789026355240
Pagina’s: 368

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.