De nachtegaal – Johanna Mo

Beschrijving
Toen Hanna Duncker negentien jaar oud was, werd haar vader veroordeeld voor moord. De schaamte en verwarring zorgden ervoor dat ze van het eiland Öland wegvluchtte en ergens anders een nieuw leven opbouwde. Pas zestien jaar later, na het overlijden van haar vader, keert ze terug naar haar geboortedorp, om aan het werk te gaan als rechercheur bij de politie van Kalmar, aan de andere kant van de zeestraat.

Op haar eerste dag wordt ze samen met haar partner Erik Lindgren naar een plaats delict op Öland gestuurd waar het lichaam van een vijftienjarige jongen is aangetroffen. De jongen blijkt de zoon van haar jeugdvriendin te zijn. De zaak trekt de aandacht van veel bewoners, die Hanna’s terugkeer niet allemaal waarderen, getuige de dreigende, anonieme telefoontjes die ze krijgt. Wat is er precies aan de hand op het eiland?

Recensie
Na het afronden van haar studie aan de Universiteit van Stockholm heeft Johanna Mo gewerkt als redacteur, docent, recensent, vertaler, cross-reader en auteur. In 2020 besloot ze om zich volledig te gaan richten op haar carrière als schrijfster. In 2007 debuteerde ze met de roman Får i mig mer liv än jag är van vid, waarvoor ze gemengde, maar overwegend positieve reacties ontving. In 2021 verscheen haar Nederlandstalige thrillerdebuut De nachtegaal. Dit is het eerste deel van een serie waarin rechercheur Hanna Duncker het hoofdpersonage is.

Zestien jaar geleden belandde Hanna Dunckers vader in de gevangenis omdat hij een moord heeft gepleegd. Hanna vluchtte hierna van het eiland Öland naar Stockholm om er een nieuw leven op te bouwen. Nu haar vader overleden is, is ze naar haar geboortedorp Kleva teruggekeerd om er als  rechercheur bij de politie van Kalmar aan het werk te gaan. Ze had gehoopt rustig te kunnen beginnen, maar omdat op het eiland het lichaam van een vijftienjarige jongen gevonden is, en er zijn tekenen zijn dat hij is vermoord, moet ze meteen aan de slag.

Een ervaring uit haar tienerjaren – de moord op een taxichauffeur en de betrokkenheid daarbij van de vriend van haar zus – vormde voor Mo de inspiratiebron voor het schrijven van een misdaadserie. Hoewel de plot in De nachtegaal volledig verschilt van de waargebeurde feiten, bevat het verhaal wel een globale overeenkomst. Dat is de vraag wat het betekent om een familielid te zijn van iemand die een strafbaar feit heeft gepleegd. Een probleem waar veel mensen mee zitten en dat de auteur prima naar voren laat komen. Voor een groot deel is het dan ook de psychologie die het verhaal gestalte geeft.

Daarnaast bestaat het grotendeels uit het politieonderzoek naar de dood van de Joel, de vijftienjarige jongen en aan een toch wel vrij uitgebreide introductie van en kennismaking met de belangrijkste personages. Hierdoor leert de lezer Hanna en ook haar partner Erik uitstekend kennen, hoewel dat wel invloed heeft voor de snelheid van het verhaal. Ondanks dat het zich maar in een kleine week afspeelt, wekt het die indruk niet. Het lijkt een langere termijn te bestrijken, maar ook ziet het ernaar uit dat er niets gebeurt om de moord op te lossen. Natuurlijk is dat niet zo, de rechercheurs boeken, hoewel langzaam, wel degelijk vooruitgang. Maar het gevoel van de lezer is anders.

De nachtegaal bestaat uit zes delen (de dagen die het onderzoek in beslag nemen) die vervolgens onderverdeeld zijn in hoofdstukken. Verder maakt de plot zo nu en dan een sprong naar ‘De laatste dag’, waar het verhaal overigens ook mee begint. Deze flashbacks beschrijven de dag waarop Joel om het leven kwam. In deze intermezzo’s kom je meer over hem te weten, waardoor zijn dood veroorzaakt is, maar vooral met welk dilemma hij te kampen had. Nog voordat het verhaal op een kwart is, krijg je een vermoeden wat dat probleem is, hetgeen ruim over de helft min of meer bevestigd wordt. De lezer heeft in ieder geval vanaf het begin met hem te doen.

Hoewel het begin van het verhaal al wat spanning heeft en zonder meer nieuwsgierig maakt, zet dit zich niet voort. Na een aantal hoofdstukken valt dit volledig weg en bestaat het voornamelijk uit een degelijk politieonderzoek en uiteenzettingen van de persoonlijke situaties van Hanna en Erik. Pas aan het eind van de plot doet zich de enige echte verrassing voor, dit betreft de onthulling van de geaardheid van een van de verdachten. Wat de werkelijke oorzaak van de dood van Joel is, wordt eveneens in de ontknoping duidelijk, maar omdat de lezer hier al rekening mee kan houden, is dit niet zo heel erg verrassend.

Over het geheel genomen is De nachtegaal geen onaardig debuut, zit er absoluut potentie in de personages en is het zonneklaar dat Mo kan schrijven. In de vervolgdelen van de reeks zal ze echter wel voor meer verrassende plotwendingen en spanning moeten zorgen. Daar ontbreekt het nu nog aan.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Johanna Mo
Titel: De nachtegaal

ISBN: 9789402707175
Pagina’s: 400

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.