De kliniek – Martine Kamphuis

Beschrijving
Na haar artsexamen neemt Sanne Molenaar een baan aan in een tbs-kliniek. Met een aantal collega’s kan ze goed opschieten, maar anderen zijn nauwelijks te onderscheiden van de patiënten. Machtspelletjes en intimidatie zijn aan de orde van de dag. Als Sanne in een gevaarlijke situatie belandt en daar vervolgens zelf de schuld van krijgt, wil ze het liefst vertrekken. Maar ze heeft intussen iets ontdekt wat de weg terug onmogelijk maakt.

Recensie
Martine Kamphuis, het pseudoniem van een Rotterdamse psychiater, heeft er altijd al van gedroomd om te schrijven. Ze dacht erover na en nam aan dat het er vanzelf wel een keer van zou gaan komen. Wel vertelde ze verhalen aan eerst haar oudere zus en later aan haar jongere. In 2006 kwam het er dan toch van en maakte ze haar schrijversdebuut met de thriller Vrij. Vanaf dat moment publiceerde ze bijna jaarlijks een nieuw boek. Haar jongste thriller is De kliniek, dat begin 2021 uitgegeven is. Behalve spannende boeken schrijft ze tevens jeugd- en kinderboeken.

Onlangs is Sanne Molenaar afgestudeerd als arts. Het liefst gaat ze op een afdeling spoedeisende hulp aan het werk, maar omdat dat niet lukt, accepteert ze een baan in een tbs-kliniek. Haar vriend Brandon is daar zwaar op tegen en ziet zich in zijn mening gesterkt als Sanne hem vertelt dat er in de kliniek iets is gebeurd. In de kliniek blijkt ook van alles aan de hand, want tussen sommige collega’s bestaat wrijving. Dan komt Sanne ook nog in een penibele situatie terecht, ze is namelijk ergens achter gekomen, wil dit kwijt, maar weet niet wie ze kan vertrouwen.

Een tbs-kliniek is op zich een goede locatie voor de setting van een thriller. Diverse auteurs hebben diezelfde gedachte en ook Kamphuis laat haar verhaal voor een groot deel in zo’n instelling afspelen. Gevangenen met psychische problemen kunnen dan ook een mooi uitgangspunt voor een spannend en beklemmend verhaal zijn. De kliniek vangt veelbelovend aan, de proloog zorgt er namelijk voor dat de lezer nieuwsgierig wordt en, hoe kort die inleiding ook is, het heeft een licht oplopende spanning. Het lukt de auteur echter niet hier een vervolg aan te geven. Na dat mooie begin zakt het zienderogen in en pas op twee derde van het verhaal gebeurt er iets dat enigszins thrillerwaardig is. Dan wordt het weer even rustig en pas vlak voor het eind wordt er opnieuw een licht, maar wederom te kortdurend spanningsveld gecreëerd. Het mag duidelijk zijn dat dit veel te laat, maar vooral veel te weinig is.

Het verhaal wordt voornamelijk vanuit het perspectief van Sanne verteld. De lezer leert haar daarom het beste kennen, overigens zonder dat haar personage uitvoerig en grondig uitgewerkt wordt. Op het gedrag van haar valt wel het een en ander aan te merken. Hoewel ze aanvankelijk sympathiek overkomt, gaat ze zich tijdens de plot steeds vreemder gedragen. Doet bijvoorbeeld dingen die je als nieuwe medewerker niet doet. Het is des te vreemder dat anderen (haar collega’s) haar niet vragen waarom ze bepaalde informatie wil hebben en waarom haar manier van doen zo apart is. Zij, maar dat geldt net zo goed voor de meeste van haar collega’s komen daarom steeds ongeloofwaardiger over. Kamphuis zorgt er verder voor dat verschillende personages als verdacht kunnen worden aangemerkt, maar toch heeft de oplettende lezer al snel in de gaten wie de werkelijke bad guy is.

Ondanks de zo goed als ontbrekende spanning, weet de auteur op sommige momenten wel een enigszins beklemmende sfeer neer te zetten. Dat geldt zowel binnen de muren van de kliniek als daarbuiten, dat laatste vooral met betrekking tot de relatie tussen Sanne en Brandon. Door middel van ogenschijnlijke cliffhangers wil Kamphuis de lezer nieuwsgierig maken en vooral bewegen om meteen verder te lezen. Omdat veel slotzinnen juist niet zo uitnodigend zijn, lukt dat niet volledig. Wat wel geslaagd is, en dat is vooral te danken aan de korte hoofdstukken en de toegankelijke en fijne schrijfstijl, is dat het verhaal tempo heeft. Door de snelheid van het verhaal lijkt het alsof er ieder moment iets dreigt te gebeuren. Of dit nu goed of niet goed is, maakt daarbij niet uit.

Alles bij elkaar genomen, is De kliniek geen hoogstaand begin van een serie rond Sanne Molenaar. Het is aardig en haalt met moeite een krappe voldoende.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Martine Kamphuis
Titel: De kliniek

ISBN: 9789461094681
Pagina’s: 302

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.