Noblesse oblige – Esther Kreukniet

Beschrijving
Advocate Liza Kreest leidt een heerlijk leven in Kralingen en woont samen met haar dochter Kate. Ze verbergt een schimmig geheim uit haar verleden en heeft zich volledig op haar carrière gestort. Tegen al haar principes in begint ze een verhouding met haar cliënt. Ze wint de rechtszaak, maar kort daarna dumpt hij haar met een laffe smoes. Als hij een week later plotseling zelfmoord pleegt, beseft ze dat hier iets groters aan de hand is. Ondertussen wordt ze scherp in de gaten gehouden door de mysterieuze Jung. Onverschrokken zet Liza haar zoektocht voort. Ze wordt op hardhandige wijze bedreigd en als haar dochter Kate ook nog ontvoerd wordt, moet Liza alles riskeren om haar uit de klauwen van de criminele bende te krijgen en ligt haar geheim alsnog op straat.

Recensie
Nadat het bedrijf waar ze op dat moment werkte in 2002 werd verkocht, besloot Esther Kreukniet het over een andere boeg te gooien door haar lang gekoesterde wens om te gaan schrijven in vervulling te laten gaan. Ze begon eerst als freelance journaliste voor enkele magazines en kranten, en onder haar trouwnaam Esther Burger debuteerde ze in 2004 met de roman Beau ravage. Na het mislopen van haar huwelijk bracht ze onder haar meisjesnaam de in 2011 verschenen thriller Carte blanche uit. Tien jaar later verscheen haar nieuwste thriller Noblesse oblige, het eerste deel van een zevendelige serie over zonden die omgebogen worden naar deugden.

Liza Kreest is met haar dochter bij een ijssalon in de wijk Kralingen, waar ze ook woont. Ze ontmoet er een man die later het advocatenkantoor waar ze werkt inschakelt om hem te verdedigen bij een rechtszaak. Tegen de regels en haar principe in begint ze een verhouding met hem. Nadat ze de zaak bij de rechtbank gewonnen heeft, verbreekt hij abrupt hun relatie. Niet veel later pleegt hij zelfmoord, maar omdat Liza zich dat niet kan voorstellen, gaat ze op onderzoek uit. Het gevolg is dat ze wordt bedreigd en dat een geheim uit haar verleden onthuld dreigt te worden.

Het verhaal, dat uit zes delen bestaat, wordt afwisselend verteld vanuit de perspectieven van de geheimzinnige Jung, advocate Liza, haar chef Victor en Maurice, die het bedrijf van zijn schoonvader Bernd bestiert. Door deze opzet komt de lezer aardig wat over hen te weten en leert ze dus goed kennen. In het begin van het verhaal is het nog niet helemaal duidelijk wat het verband tussen sommige personages is, maar al snel komt daar verandering in en komt er een duidelijke lijn in het verhaal.

De eerste hoofdstukken zorgen ervoor dat de lezer enigszins nieuwsgierig wordt, vooral naar wat Jung en enkele van zijn kompanen van plan zijn. Jung blijft trouwens lang de grote onbekende, maar op driekwart van het boek komt de lezer te weten wie hij in werkelijkheid is. Het lijkt er echter op het nog niet de bedoeling was om dat al in dit stadium door te laten schemeren. Het verhaal gaat hierna namelijk verder alsof nog niet bekend is wie achter zijn masker schuilgaat. Totdat de ware identiteit van Jung bekend wordt gemaakt, maar voor de lezer is dat geen verrassing meer.

Noblesse oblige bevat enkele ontwikkelingen die ervoor zorgen dat het verhaal een andere wending krijgt, maar heel spannend wordt het daar niet van. Zelfs de ontknoping, die toch vaak een climax is, is wat vlak. Het gebrek aan spanning komt vooral door de nogal vertellende schrijfstijl, maar ook omdat de personages regelmatig in herhaling vallen en door blijven gaan over iets dan hen bezighoudt. Waar het eveneens aan schort zijn cliffhangers. Normaliter moeten die ervoor zorgen dat de lezer nieuwsgierig wordt naar het vervolg en dat er een mate van spanning ontstaat. Het gebrek daaraan werkt echter niet stimulerend.

Hoewel het verhaal redelijk is opgebouwd en er ook een zichtbare structuur in zit, is de overgang van de ene naar de andere scène niet altijd even duidelijk. De lezer realiseert zich iets te laat dat een volgend moment vanuit het perspectief van een ander personage wordt verteld. Een goede markering, bijvoorbeeld door middel van een paar asterisken, kan dit voorkomen. Daarnaast is het, ondanks de chronologie, regelmatig gissen wanneer een situatie zich precies afspeelt. Gebruik maken van datum en eventueel tijd had dit op kunnen lossen. Het slot doet enigszins gekunsteld aan. De bedoeling ervan is nobel, maar komt nogal onrealistisch over.

Over het geheel genomen is Noblesse oblige geen spectaculair verhaal. Het idee is goed, de uitwerking minder. Kreukniet laat wel zien dat ze een verhaal kan vertellen, maar het bevat te veel taalkundige en inhoudelijke gebreken om de lezer daarvan te kunnen overtuigen.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: Esther Kreukniet
Titel: Noblesse oblige

ISBN: 9789086604272
Pagina’s: 480

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.