Het bloed van de zwaan – Hugo Luijten

Flaptekst
Februari 1929. Düsseldorf wordt opgeschrikt door een reeks moorden, op zowel mannen, vrouwen als kinderen. De slachtpartijen zijn even afgrijselijk als raadselachtig, want waar is het bloed van de slachtoffers naartoe? Rechercheurs Richard Meisters en Kaspar ‘Piszko’ Piaszkowski krijgen de taak om de moordenaar op te sporen. Verdachten en getuigen komen en gaan, maar de sadistische beul houdt niet op. Pers en publiek worden ondertussen hysterisch en eisen het uiterste van de tot het uiterste getergde rechercheurs. Het wordt een race tegen de klok om de rust in Düsseldorf te laten terugkeren.

Recensie
Hoewel Hugo Luijten (1969) als twintiger al schreef, maakte hij pas vrij laat zijn debuut met de oorlogsroman Offer voor een verloren zaak (2017). Hij won zo nu en dan schrijfwedstrijden, dus wist hij dat hij kon schrijven. Omdat een boek voor hem destijds nog te veel gevraagd was, koos hij voor een carrière in het onderwijs, maar vanaf 2016 is hij fulltime auteur. Daarnaast is hij historicus en columnist en geeft hij regelmatig lezingen. Zijn nieuwste thriller is Het bloed van de zwaan, dat in 2022 is verschenen.

Halverwege de winter van 1929 wordt Düsseldorf geteisterd door een serie moorden op mannen, vrouwen en kinderen. De slachtoffers worden op een lugubere wijze om het leven gebracht en het merkwaardige daarbij is dat hun bloed spoorloos verdwenen is. De rechercheurs Meisters en Piaszkowski worden met het onderzoek belast, maar staan voor een raadsel. Ze maken zo goed als geen vorderingen, waardoor de moordenaar zijn gang kan blijven gaan. De druk op de politie, die ten langen leste geassisteerd wordt door een commissaris uit Berlijn, wordt met de dag groter. Zal het hen lukken de dader de ontmaskeren?

Het verhaal, dat uit vier delen bestaat, speelt zich aan het eind van de jaren ’20 en het begin van de jaren ’30 van de vorige eeuw af. De sfeer en omstandigheden van die tijd worden door de auteur prima naar voren gebracht. De economische problemen en de daaruit voortvloeiende armoede bij de mensen is merkbaar. Ook de gezagsverhoudingen worden gebracht zoals ze destijds zijn geweest. Hieruit kan de lezer opmaken dat Luijten zorgvuldig en uitgebreid research heeft gedaan; niet vreemd en onlogisch voor iemand die een achtergrond als historicus heeft. In de verantwoording – die zonder meer van toegevoegde waarde is – aan het eind van het boek, vertelt de auteur hoe hij aan zijn informatie is gekomen, maar tevens dat een groot deel van de plot niet verzonnen is (de thriller is namelijk gebaseerd op waargebeurde misdaden en destijds werkelijk bestaande personen).

Al in het eerste hoofdstuk maakt de lezer kennis met de moordenaar (Peter Kürten) en een van zijn daden. Dat gebeurt op een beeldende en niets aan de verbeelding overlatende manier, hetgeen meteen aangeeft hoe de rest van het verhaal beleefd kan worden. Daarnaast word je in die beginfase direct nieuwsgierig gemaakt en is er een lichte spanningsboog. Die spanning is in de hele plot latent aanwezig, maar er zijn eveneens voldoende momenten waarop het wat spannender wordt, overigens zonder dat er gebruikgemaakt wordt van een enorme hoeveelheid actie. Het verhaal heeft dit ook helemaal niet nodig, want een groot deel ervan draait om de psychologie en wat zich allemaal in het brein van de dader afspeelt.

Het bloed van de zwaan wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. De belangrijkste zijn die van Kürten en zijn tegenhanger politiecommissaris Richard Meisters, dus over hen kom je het meest te weten. Dit houdt niet in dat alle anderen die van belang zijn in hun schaduw komen te staan. Zij zijn van evenveel waarde en daarom voldoende uitgewerkt om je goed een beeld van hen te kunnen vormen. De schrijfstijl van de auteur is beeldend, toegankelijk en, ondanks dat de setting bijna een eeuw geleden is, ook wel eigentijds. Bovendien maakt hij zo nu en dan gebruik van wat humor, cynisme en enkele metaforen. Hierdoor krijgt de thriller net dat kleine beetje extra’s mee dat het verdient.

Luijten wist lang geleden al dat hij kon schrijven en met Het bloed van de zwaan bewijst hij dat zonder meer. Van meet af aan weet hij de lezer aan zich te binden met een boeiend, intrigerende en soms meeslepend verhaal.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Hugo Luijten
Titel: Het bloed van de zwaan

ISBN: 9789464014594
Pagina’s: 406

Eerste uitgave: 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.