Zeventien – John Brownlow

Flaptekst
Zeventien is een huurmoordenaar, de beste ter wereld. Hij wordt zo genoemd omdat zestien anderen hem de afgelopen decennia voorgingen. Wanneer Zeventien de opdracht krijgt om zijn voorganger te vermoorden, faalt hij en worden de rollen omgedraaid. Er ontspint zich een spectaculair duel tussen twee moordenaars, op de top van hun kunnen, maar als het gevecht een status quo bereikt wordt duidelijk wat het echte doelwit is. De twee moeten de handen ineen slaan om de echte vijand te verslaan om een veel ingrijpendere ramp te voorkomen.

Recensie
Omdat de Brits-Canadees John Brownlow nooit heeft kunnen beslissen of hij een scenarioschrijver is die liedjes schrijft, of een liedjesschrijver is die scenario’s schrijft, werd hij uiteindelijk allebei. Hij schreef bijvoorbeeld het script voor de in 2003 uitgebrachte film Sylvia, over het leven van dichteres Sylvia Plath en haar huwelijk met de dichter Ted Hughes. Inmiddels is hij tevens auteur, want in 2022 verscheen zijn debuutthriller Zeventien, het eerste deel van een serie die overloopt van actie.

Huurmoordenaar Zeventien is de beste van de wereld en heeft zestien voorgangers gehad. Terwijl hij zich voor een klus in Berlijn bevindt, krijgt een nieuwe opdracht: zijn voorganger Zestien om het leven brengen. Na een lange voorbereidingstijd pleegt hij de aanslag, die uiteindelijk mislukt. Hierna ontstaat een nietsontziende jacht op Sam Kondracky, zoals Zestien zich tegenwoordig noemt, maar wordt er ook op hem gejaagd. In hun strijd doen de twee kemphanen niet voor elkaar onder en als ze ontdekken wat het echte doelwit is, besluiten ze te gaan samenwerken om hun gezamenlijke vijand te verslaan en een ramp te voorkomen.

In de eerste hoofdstukken van de plot wordt iemand die zich Zeventien noemt aan de lezer voorgesteld. Dat gebeurt op een enigszins sarcastische/cynische manier, maar het begin van deze actiethriller is ronduit saai en op zich nogal nietszeggend. Je vraagt je af waar het verhaal naartoe gaat, vooral omdat er op dat moment geen enkele structuur in zit. Na ongeveer tien hoofdstukken komt er een kentering, want er komt lijn in, het is een stuk duidelijker wat zich daarna allemaal afspeelt en het gevolg is dat er een echt verhaal ontstaat. Het verhaal zit vervolgens boordevol actie, heeft een grote hoeveelheid spanning en bovendien diverse onverwachte ontwikkelingen.

Mede door de korte hoofdstukken – liefst honderdachtenvijftig – is het tempo over het algemeen behoorlijk hoog, maar de vele gebeurtenissen hebben hier eveneens een aanzienlijke invloed op. Hoewel huurmoordenaars die in een thriller hun ‘kunsten’ mogen vertonen, weliswaar niet uniek zijn, heeft Brownlow daar wel zijn eigen draai aan gegeven. Want twee collega’s/concurrenten die elkaar het leven zuur maken en het ombrengen van de ander tot grootste doel verheven hebben, komt zo goed als sporadisch voor. Daarom kan het uitgangspunt van zijn debuut zonder meer interessant worden genoemd.

Dit geldt eveneens voor het persoonlijke verhaal van Zeventien, uit wiens perspectief de lezer het grootste deel van het gelijknamige boek mag meebeleven. Door middel van een aantal flashbacks wordt regelmatig teruggekeerd naar zijn verleden, zoals zijn jeugd, zijn puberjaren en de omstandigheden die tot zijn eerste moord hebben geleid. Je komt erachter dat hij nogal wat op zijn bordje heeft gekregen en hierdoor krijg je, ondanks dat zijn vak absoluut niet aanspreekt, wel de nodige sympathie voor hem. Van alle personages is hij overigens degene die de meeste ontwikkeling doormaakt, want naarmate de plot vordert, gaat hij, onder andere door enkele ontmoetingen die hij heeft, iets meer over zijn eigen leven nadenken.

Met dit toegankelijke en in bijzonder beeldende stijl geschreven debuut toont de auteur zijn ervaring met het schrijven van scenario’s. De lezer ziet de vele scènes voor zich alsof het een film is. Wat zich allemaal in deze actiethriller voordoet, is uitermate ongeloofwaardig, maar alle schermutselingen (zacht uitgedrukt) die zich hierin voordoen, zorgen er wel voor dat het boek vanaf praktisch begin tot eind boeiend is en zowel de personages als de lezer bezighouden. Dat is een verdienste die Brownlow op zijn conto bij mag schrijven.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: John Brownlow
Titel: Zeventien

ISBN: 9789044363753
Pagina’s: 368

Eerste uitgave: 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.