Moordende hitte – Sophie Wester

Flaptekst
Wanneer Annejet besluit om samen met haar buurvrouwen een belevingstuin te creëren, haalt ze zich meer op de hals dan ze ooit had kunnen bedenken. De samenwerking met haar beste vriendin Karin verloopt vanaf de start van het project stroef en hun wederzijdse frustraties broeien onder de oppervlakte.

De komst van Katja, een aantrekkelijke nieuwe buurvrouw, zet alle verhoudingen op scherp. Als de temperatuur blijft stijgen en de hitte ondraaglijk wordt, komen de zorgvuldig bewaarde geheimen aan het licht en loopt alles gruwelijk uit de hand.

Recensie
Sophie Fraza en Ester Ankoné zijn beiden docent Nederlands en delen hun voorliefde voor de Nederlandse taal. Omdat ze altijd al hebben geschreven, zagen ze het als een soort roeping om spannende verhalen te schrijven. Daarom startten ze in 2019 een opleiding aan de Schrijversacademie en daar vatten ze het plan op om een boek te gaan schrijven. Dat leidde ertoe dat in augustus 2022 hun onder het pseudoniem Sophie Wester geschreven debuutthriller Moordende hitte is uitgebracht.

Een aantal buurvrouwen heeft, op initiatief van Annejet, het besluit genomen een belevingstuin op te zetten waar zij en hun buurtgenoten een moment van ontspanning kunnen hebben. De aanleg van de tuin heeft echter meer voeten in aarde dan ze vooraf hebben ingeschat. Het gevolg is dat hun onderlinge verstandverhouding op flink op de proef wordt gesteld. In de zomer blijven de temperaturen oplopen en een langdurige hittegolf heeft een dusdanige invloed op ieders humeur dat bepaalde geheimen naar de oppervlakte komen en er een meer dan gespannen situatie ontstaat.

De proloog, waarvan nog onduidelijk is wanneer deze zich afspeelt, heeft een lichte spanning en zorgt ervoor dat de lezer eveneens wat nieuwsgierig wordt gemaakt. Hierna volgt een introductie van de drie personages (Annejet, Karin en Katja) vanuit wier – afwisselend – perspectief de hoofdstukken en het verhaal wordt verteld. Hoewel het spannende uit de inleiding volledig is verdwenen, bemerkt diezelfde lezer dan wel een geladenheid in de onderlinge verstandhouding tussen deze, maar ook de andere genoemde, personages. In de plot neemt de vertroebelde relatie, ondanks het ophouden van de schone schijn, geleidelijk toe, dus voel je voortdurend aan dat het op een of andere manier fout moet gaan. In eindfase komt het uiteindelijk tot een voorziene uitbarsting, hetgeen door de tekst op de cover eigenlijk al wordt verraden.

Vanwege het afwisselende vertelperspectief krijg je een redelijk beeld van de desbetreffende personages, maar desondanks blijven ze, met uitzondering van Katja, overwegende oppervlakkig, hetgeen eveneens geldt voor de andere karakters en het verhaal zelf. Ofschoon in de plot verschillende gebeurtenissen de revue passeren, is het over het algemeen vrij vlak. Het overgrote deel gaat over de aanleg van de belevingstuin, de onderlinge perikelen, de roddels en achterklap en het angstvallig verbergen van geheimen. Verheffend en origineel is dit allemaal niet. Pas aan het eind van het verhaal bespeurt de lezer de eerste thrillerkenmerken en nog iets later ontstaat er een heel klein beetje spanning. De weg daarnaartoe was echter niet geplaveid met rozen, want onverwachte ontwikkelingen, nieuwsgierig makende cliffhangers en verrassingen komen zo goed als niet voor.

De schrijfstijl van de auteur(s) is vlot, toegankelijk en eigentijds en de woordkeuzes en het taalgebruik zijn eenvoudig gehouden. Hierdoor leest het boek, dat in feite een niet al te hoog tempo heeft, redelijk vlot. Wel beginnen de personages op den duur te irriteren, maar wellicht is dit een bewuste keuze. Ze hebben namelijk allemaal hun eigen eigenaardigheden en elk van hen heeft sowieso wat te verbergen. In ieder geval is het onmogelijk om je met een van hen te kunnen identificeren en zoiets is normaal gesproken vrij uitzonderlijk. Het debuut van Wester is in het thrillergenre ingedeeld, maar of dit een terecht keuze is, is de grote vraag. Daarvoor ontbreken de daarbij behorende eigenschappen grotendeels. Al met al is Moordende hitte een boek om snel te vergeten.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: Sophie Wester
Titel: Moordende hitte

ISBN: 9789461096821
Pagina’s: 302

Eerste uitgave: 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.