Het mollenfeest – Dominique Biebau

Flaptekst
Vier nichten groeien samen op in de dreigende schaduw van het Mollendaalbos. Tijdens een onschuldig kinderspel dringt een van de meisjes de werkkamer van hun opa binnen, waar ze een ontdekking doet die jaren later tot een bloedige ontknoping leidt. Het mollenfeest is een ijzingwekkend verhaal over geheimen en schaduwen die tussen mensen en bomen hangen.

Recensie
Dominique Biabau is leraar Nederlands en Engels op een middelbare school, maar sinds hij in 2013 debuteerde met de roman Trage wegen mag hij zich ook auteur noemen. Met zijn in 2019 verschenen derde boek Russisch voor beginners won hij in datzelfde jaar de Knack Hercule Poirotprijs en een jaar later de Gouden Strop. In 2021 werd zijn nieuwste boek uitgebracht, de literaire thriller Het mollenfeest. Hij schrijft tevens korte verhalen, gedichten en een paar jaar geleden eveneens een kinderboek.

De nichten Griet, Anna, Carla en Isabella zijn samen opgegroeid en speelden vaak in de boerderij van hun grootouders aan de rand van het Mollendaalbos. Op een dag gaat Griet, de oudste van de vier, de verboden werkkamer van hun opa binnen. Als ze niet lang daarna lijkbleek de kamer weer uitkomt, wil ze de andere meisjes niet vertellen wat ze er gezien heeft. Een paar jaar later begraven ze een fles met vier briefjes waarop ieder van hen een geheim heeft geschreven. Als ze de fles na lange tijd weer opgraven, zijn de briefjes verdwenen. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen.

Het uit negen korte en langere delen bestaande verhaal begint met een spannend hoofdstuk dat zonder enige vorm van twijfel nieuwsgierig maakt en daarnaast voor diverse vragen zorgt. Deze veelbelovende start krijgt echter geen vervolg, want pas in de slotfase doet zich een volgende situatie voor waarin de spanningsboog een stuk strakker komt te staan. Dit houdt echter niet in dat het tussenliggende gedeelte vervelend of oninteressant is. Verre van zelfs. Het is anders, het heeft een eigen toon die voor een groot deel mysterie uitstraalt. Hierdoor hebben diverse hoofdstukken een ander soort spanning dan de begin- en eindfase en het is er een die in feite door de hele plot heenloopt.

Omdat de hoofdstukken vanuit voornamelijk vijf afwisselende perspectieven worden verteld en in enkele daarvan flashbacks naar het verleden voorkomen, komt de lezer redelijk veel over de desbetreffende personages te weten en kan hij zich vrij goed met hen identificeren, hoewel dit voor de een wel wat meer geldt dan voor de ander. Door deze verteltrant heeft de plot veel afwisseling en worden sommige zelfde scènes vanuit een verschillend oogpunt belicht. De meeste van de negen delen, maar ook veel hoofdstukken, eindigen met een cliffhanger en in de plot laten onverwachte ontwikkelingen en wendingen regelmatig van zich horen. Hierdoor blijft het verhaal, zoals het eigenlijk van meet af aan al doet, onveranderd boeien.

De schrijfstijl van Biebau is toegankelijk, eigentijds, vlot en beeldend. Met rechttoe rechtaan taalgebruik, waarbij hij soms mooie zinnen en een enkele kwinkslag gebruikt, weet hij de lezer aan zich te binden. Bovendien is het verhaal goed opgebouwd en heeft het een duidelijke structuur, zodat het voor de lezer goed te volgen is. Een zonder meer aardige vondst is dat boven ieder deel van het boek een kort citaat uit het gedicht Vander mollenfeeste van de Brugse schrijver/dichter Anthonis de Roovere weergegeven wordt, vooral omdat dit gedicht in het verhaal zelf nog even naar voren gehaald wordt en de plot er enigszins mee te maken heeft.

Hoewel Het mollenfeest niet uitermate spannend is (Biebau zelf ziet zijn boeken als romans waar misdaad in voorkomt), is het wel een boek waar een licht onheilspellend en geheimzinnig sfeertje vanuit gaat. Een honderd procent thriller kan het niet genoemd worden, daarentegen is het ook weer meer dan een roman met een spannend tintje. Maar onder welk genre het boek mag vallen, het is sowieso een meer dan aangename leeservaring.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Dominique Biebau
Titel: Het mollenfeest

ISBN: 9789464340662
Pagina’s: 256

Eerste uitgave: 2021

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.