De engel van Sevilla – Marelle Boersma

Flaptekst
Het is Sascha gelukt om haar twee passies te combineren: haar voorliefde voor Spanje en haar drijfveer om voor anderen te zorgen. Ze krijgt een droombaan in een resort in de zonnige stad Sevilla. Haar baas vindt haar meer dan leuk, en dat hun liefde geheim moet blijven geeft een extra spanning aan hun relatie. Dan valt er een dode in het resort. Als blijkt dat het geen natuurlijke dood was, beseft Sascha dat er iets gruwelijk mis is.

Recensie
Schrijfdocent en auteur Marelle Boersma heeft het aan haar vader, die na zijn pensionering een boeg geschreven heeft, te danken dat ze auteur werd. Ze volgde een aantal cursussen, ging daarna aan de slag en debuteerde in 2005 met Nephila’s netwerk. Twaalf jaar later sloeg ze een andere weg in en na haar emigratie uit Nederland startte ze met een serie vertrekthrillers, waarvan het in 2018 verschenen Chateau de Provence de eerste is. Haar nieuwste boek uit deze reeks is De engel van Sevilla, dat op 1 september 2022 is verschenen.

Verpleegkundige Sascha heeft in het Spaanse Sevilla werk gevonden in een resort voor ouderen. Ze is nog druk bezig in haar pas verworven appartement in het centrum van de stad als ze door Joost Schoenmaker, de directeur en tevens haar grote liefde, op het resort wordt ontboden. Een van de bewoonsters blijkt plotseling te zijn overleden aan de gevolgen van een val. Als niet lang daarna opnieuw iemand overlijdt, vindt ze dat nogal vreemd. Enkele andere bewoners vinden het eveneens merkwaardig. Afzonderlijk van elkaar beginnen ze te onderzoeken waardoor deze sterfgevallen zijn veroorzaakt.

Hoewel De engel van Sevilla wordt verteld vanuit de afwisselende perspectieven van Sascha, Maria en Dario is het de eerste die de grootste rol in het verhaal heeft. De lezer leert haar daarom het beste kennen, ondanks dat ze, net als de andere personages, overwegend oppervlakkig blijft. Zowel haar introductie als die van veel anderen vinden in de eerste hoofdstukken plaats en ondanks hun beperkte uitwerking krijg je toch een behoorlijke indruk van hen. Voldoende om een indruk van hun karakter te krijgen, maar ook om ze goed in het verhaal te kunnen plaatsen. Het is echter te weinig om met ieder van hen een band op te bouwen, alhoewel dit met Dario – zijn rol is niet eens zo heel erg groot – nog het meest lukt.

De verdachte sterfgevallen en de vraagtekens die daar door Sascha en enkele bewoners van het resort bij gezet worden, zorgen niet voor een enorme spanning. Er zijn wel wat kleine voorvallen, maar over het algemeen is het nogal tam. Verrassingen komen niet voor, de cliffhangers die er zijn zorgen niet voor een gevoel van nieuwsgierigheid en onverwachte wendingen blijven zo goed als achterwege. De enkele die er wel is, heeft niet het gewenste effect. Een eerste moment dat enigszins spannend genoemd kan worden, doet zich pas halverwege voor. Daarna is het wachten tot in de ontknoping, wanneer een klein beetje actie ontstaat en de lezer licht nieuwsgierig wordt gemaakt.

Iemand die bekend is met het werk van Boersma zal ook deze keer merken dat haar schrijfstijl toegankelijk, eigentijds en vlot is. In deze Ik vertrek-thriller is het zelfs aan de wat eenvoudige kant. Het verhaal krijgt daardoor een behoorlijk luchtige ondertoon, ofschoon dit ook wel komt door de personages en hun gedragingen. In veel van haar eerdere boeken heeft de auteur maatschappelijke misstanden onder de aandacht gebracht, maar daar is deze keer geen enkele sprake van – of het moet het verschil in kosten zijn die de gezond en minder gezond levende bewoners van het resort moeten inbrengen om er te kunnen verblijven.

Het idee achter De engel van Sevilla is zonder meer aardig, maar veel situaties zijn nogal standaard en daardoor enigszins cliché, hetgeen eveneens geldt voor het merendeel van de personages. Het verhaal is daarnaast vrij voorspelbaar zodat de lezer amper voor verrassingen komt te staan. Over het geheel genomen is het boek, dat geen enkele diepgang heeft, niet onplezierig om te lezen. Het gaat echter te ver om het een volwaardige thriller te noemen, met name omdat het meer weg heeft van een cosy-crime.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: Marelle Boersma
Titel: De engel van Sevilla

ISBN: 9789461097019
Pagina’s: 300

Eerste uitgave: 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.