Volmaakte onschuld – Daniëlle Disser

Flaptekst
Mark en Julia zijn gelukkig getrouwd en werken hard aan hun carrières. Als Mark promotie krijgt, verhuizen ze samen met hun zevenjarige dochter naar de andere kant van het land, waar ze vol enthousiasme aan hun nieuwe avontuur beginnen. Maar er is iemand die hen het geluk niet gunt. Of zijn er meerdere mensen die hun liefde kapot willen maken?

Wanneer Julia burn-outverschijnselen krijgt en diverse gebeurtenissen zich in een rap tempo opstapelen, neemt hun leven een onvoorspelbare wending. Pas als ze ternauwernood aan de dood ontsnapt, durft Julia de waarheid onder ogen te zien. Hoe ver kan iemand gaan om zijn doel te bereiken? En welk duister geheim mag nooit aan het licht komen?

Recensie
Vanwege haar werkzaamheden als Executive Assistent en burn-out preventiecoach moet Daniëlle Disser altijd al vrij veel schrijven. Ongeveer twaalf jaar geleden kreeg ze schrijfinspiratie en begon ze aan een boek, dat ze overigens nooit heeft afgemaakt. Negen jaar later, tijdens een vakantie op Ibiza, bedacht ze een nieuw verhaal en wist ze dat het boek er ooit zou gaan komen. Ze ging aan de slag uiteindelijk verscheen in het voorjaar van 2022 haar debuutthriller Volmaakte onschuld, waarin Julia Miller de hoofdrol heeft en dat tevens een vervolg krijgt.

Na zijn promotie verhuizen Julia en Mark Miller met hun zevenjarige dochter naar Washington. Ze wonen er in een prachtig huis, hun carrières verlopen voorspoedig en ze sluiten vriendschap met Leah, hun nieuwe buurvrouw. Het geluk lijkt Julia toe te lachen, maar dan krijgt ze last van burn-outverschijnselen en vinden er ook nog eens verschillende gebeurtenissen plaats die invloed op haar leven hebben. Op een dag krijgt ze een hartstilstand en komt ze in het ziekenhuis terecht. Vervolgens hoort ze van haar moeder iets dat ze nooit heeft zien aankomen, waardoor haar vertrouwen in enkele dierbaren geknakt is.

Volmaakte onschuld wordt voornamelijk verteld vanuit het perspectief van Julia Miller, maar er zijn ook diverse fragmenten (inclusief een epiloog van maar liefst vijf hoofdstukken) waarin een aanvankelijk onbekend personage – al snel blijkt dat haar naam Cat is – haar verhaal vertelt. Ondanks het feit dat het vooral Julia is die in beeld is, komt de lezer door middel van enkele flashbacks het meest te weten over deze Cat. Miller en de andere karakters die een belangrijke rol in de plot hebben, zijn en blijven over het algemeen vrij oppervlakkig. Dit geldt in grote mate eigenlijk ook wel voor het verhaal zelf, ondanks dat stalking en een burn-out met de daarbij behorende symptomen thema’s zijn die je niet in de koude kleren gaan zitten.

De proloog – ook vanuit het perspectief van Julia – zorgt er niet alleen voor dat de lezer enigszins nieuwsgierig wordt, maar eveneens dat een paar vragen naar boven komen drijven. Er ontstaat dan tevens een heel lichte spanning, die echter meteen daarna weer snel verdwenen is. Pas heel ver in de plot doet zich een situatie voor waarbij het opnieuw een heel klein beetje spannend wordt. Helaas is ook dit van korte duur, waardoor je niet het gevoel hebt een thriller te lezen. Dit wordt versterkt doordat het leeuwendeel van het verhaal opgeslokt wordt door de continue werkdrift van Mark, de gezondheidsperikelen van Julia en hun verstandhouding met buurvrouw Leah. Pas in de laatste drie hoofdstukken, waarin de grootste verrassing van de plot te bewonderen valt, wordt het boek bijna thrillerwaardig.

Omdat de schrijfstijl van Disser ongecompliceerd, vlot en toegankelijk is, is dit geen moeilijk boek om te lezen. Het tempo van het verhaal, dat soms in kleine en soms in wat grotere sprongen voorwaarts gaat, is behoorlijk. Er gebeurt voldoende, hoewel er zo goed als geen actie in voorkomt. Ook het aantal nieuwsgierig makende cliffhangers is beperkt, net als plotwendingen die ervoor zouden kunnen zorgen dat de verhaallijn een andere richting inslaat. Zoals al kort gememoreerd, is de epiloog het verrassendst. Tot dan heeft het er alle schijn van dat de lezer een voorspelbaar verhaal voorgeschoteld heeft gekregen en precies denkt te weten hoe een en ander in elkaar steekt. Die droom valt tijdens de laatste bladzijden in duigen omdat de auteur je in de plot volledig op het verkeerde been heeft gezet.

Een dergelijk climax mag beschouwd worden als de kers op de taart, maar neemt niet weg dat Volmaakte onschuld over de hele linie een enigszins tegenvallende thriller is. Het gebrek aan spanning en het tekort aan afwisseling zijn daar de grootste boosdoeners van.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: Daniëlle Disser
Titel: Volmaakt onschuld

ISBN: 9789493191853
Pagina’s: 338

Eerste uitgave: 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.