IJskoud vermoord – Vivian Helena

Flaptekst
Om even weg te zijn van haar lastige ex-vriend, besluit Kate een ski-kamp voor kinderen te begeleiden in het skigebied Les Portes du Soleil. Nog voor de kinderen toegekomen zijn wordt het kamp overschaduwd door een moord. Als er een dag later nog een dode valt wordt het kamp stopgezet. Kate weet niet meer wie ze vertrouwen kan. Zeker voor haar kamergenoot Tristan heeft ze uiterst tegenstrijdige gevoelens. Angst en aantrekking liggen gevaarlijk dichtbij terwijl er buiten een zware sneeuwstorm woedt. Afgesloten van de buitenwereld valt er nog een dode en beseft Kate dat de moordenaar wel één van hen moet zijn…

Recensie
Tijdens haar jeugd heeft Vivian Helena zes jaar in Zwitserland gewoond, waar ze besmet is geraakt met het skivirus. Daarnaast heeft ze altijd al een passie voor schrijven gehad. Met het schrijven van haar debuutthriller IJskoud vermoord, dat in het voorjaar van 2022 is verschenen, heeft ze deze twee liefhebberijen kunnen combineren. Voor haar was het overigens vanzelfsprekend dat haar boek zich in skigebied Les Portes du Soleil, dat ze zelf vrij goed kent, zou afspelen. In het dagelijkse leven is ze diëtiste.

Kate heeft niet lang geleden haar relatie verbroken, maar haar ex-vriend blijft haar bestoken met appjes. Om van hem af te zijn en zich met andere dingen bezig te houden, heeft ze ingestemd om te assisteren bij een ski-kamp voor kinderen. Op de tweede dag wordt in het chalet waar ze verblijft een moord gepleegd en een dag later is het opnieuw raak. Het kamp wordt daarna beëindigd, maar vanwege het politieonderzoek moet de begeleiding nog blijven. Als daarna nog iemand om het leven wordt gebracht, kan het bijna niet anders dan dat een van hen de dader is.

De korte proloog, waar het verhaal mee begint, wordt verteld vanuit het perspectief van een dan nog onbekend personage, maar waarvan eigenlijk wel meteen duidelijk is dat dit een moordenaar is. In die inleiding richt deze verteller zich rechtstreeks tot de lezer en heeft het vooral over verslaving, in het bijzonder die van zichzelf. Veel nieuwsgierigheid bij de lezer levert dit echter niet op; sterker nog, het is eigenlijk een nietszeggend stukje tekst dat in feite achterwege had kunnen blijven. Hierna wordt het verhaal, op een enkel hoofdstuk na, vanuit het oogpunt van Kate verteld. De lezer leeft en voelt dan ook het meest met haar mee, maar dat was in de genoemde proloog al voorspeld.

Hoewel er relatief vrij snel in de plot een moord gepleegd wordt, levert dit geen enkele spanning op. Die ontbreekt zelfs ook nog nadat een tweede persoon om het leven is gebracht. Het is wel te merken dat de auteur heeft geprobeerd spannende momenten te creëren – vooral door enkele personages verdacht te maken = maar dat is haar niet gelukt. Het is op die momenten te voor de hand liggend en te doorzichtig. Als het eind van het verhaal nadert verandert dit echter drastisch, want in deze laatste fase van de plot staat de spanningsboog strak gespannen. Er is actie, er vinden allerlei ontwikkelingen plaats die daarvoor nog ondenkbaar waren en voor een paar personages wordt het echt kantje boord. Toch doen sommige situaties onwillekeurig denken aan veel scènes in de Britse televisieserie Midsomer Murders, met name de sfeer en omstandigheden wanneer verdachten ondervraagd worden of personages elkaar beschuldigen van van alles en nog wat.

Een groot deel van de plot verloopt in een niet al te hoog tempo, dus heeft de lezer het gevoel dat er niet zo heel erg veel gebeurt. Niet alleen de ski-activiteiten van enkele personages worden uitvoerig onder de aandacht van de lezer gebracht, maar ook de onderlinge perikelen en de op het oog niet al te beste verhoudingen worden regelmatig beschreven. Tot aan de ontknoping, waarin de snelheid wel een flink stuk hoger ligt, hebben de gepleegde moorden en het oplossen daarvan een aanmerkelijk ondergeschikte rol. In een van de laatste hoofdstukken doet de auteur overigens nog een poging de lezer heel even op het verkeerde been te zetten. Dit lukt niet helemaal, want je voelt gewoon aan alles dat het een instinker is.

Ondanks dat IJskoud vermoord voor een thriller doorgaat, heeft dit boek meer raakvlakken met een feelgood waarin intriges voorkomen en een spannende finale heeft. Het vlot geschreven debuut van Helena, waarin het taalgebruik eenvoudig is en waarin eveneens wat kleine technische missers zitten, is over het geheel genomen niet vervelend om te lezen, maar een spectaculaire pageturner is het zeker niet.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: Vivian Helena
Titel: IJskoud vermoord

ISBN: 978191398029
Pagina’s: 248

Eerste uitgave: 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.