X manieren om te sterven – Stefan Ahnhem

Beschrijving
Het is al bijna donker als een opblaasboot de haven van Råå uit vaart, met aan boord een man die een zwaard op zijn rug heeft. Zijn missie wordt bepaald door de dobbelstenen: er moet iemand sterven. Maar wie, dat weet hij nog niet. De politie van Helsingborg is weken bezig geweest met meerdere, complexe moordzaken. De slachtoffers zijn gemarteld, gewurgd en verbrand. En elke moord is vol precisie uitgevoerd. Als ze ze eindelijk opgelost denken te hebben, wordt er opnieuw een lichaam ontdekt. Fabian Risk en zijn team beseffen dat alles wat ze dachten te weten niet waar is.

Recensie
Zonder gezicht, de in 2014 verschenen debuutthriller van Stefan Ahnhem, was meteen een bestseller en de filmrechten hiervan werden kort na uitgifte aan zeven landen verkocht. Het is tevens het eerste deel van een serie met inspecteur Fabian Risk. In 2021 werd X manieren om te sterven uitgebracht, dat samen met zijn voorgaande boek Motief X (2020) een tweeluik vormt. Zijn thrillers kenmerken zich door de spanning en sfeer van Nordic noir, maar vanwege zijn achtergrond als scenarist tevens door de filmische scènes.

Helsingborg wordt nog steeds geteisterd door een diverse, op het oog willekeurige, moorden en de politie heeft geen enkel aanknopingspunt die naar de dader kan leiden. Wanneer op een van de plaatsen delict een dobbelsteen wordt gevonden, krijgt ze het vermoeden dat de moordenaar door middel van het lot beslist wie omgebracht moet worden. Ondertussen is het onderzoek dat Risk naar een van zijn collega’s uitvoert ook nog in volle gang en hebben de diverse teamleden te kampen met persoonlijke perikelen. Zal het hen desondanks lukken beide zaken tot een goed einde te brengen?

Om het geheugen van de lezer die Motief X, het eerste deel van het tweeluik, al geruime tijd geleden gelezen heeft even op te frissen, geeft Ahnhem voorafgaand aan het verhaal een korte samenvatting van wat zich allemaal heeft afgespeeld. Dit is een goede keuze, waardoor je weer helemaal bij de les bent en tevens meteen weer bij de personages en wat er gebeurd is betrokken bent. Omdat X manieren om te sterven een vervolg is (het bestaat uit de delen drie en vier), is het ten zeerste aan te raden om bij deel één te beginnen. Als je dit niet doet, kom je niet in dit verhaal en is er in bepaald opzicht niet zo heel veel touw aan vast te knopen.

Het verhaal wordt afwisselend vanuit verschillende perspectieven verteld, maar Risk is toch degene waar het vooral om draait. Hij is degene die de echte jacht op de moordenaar maakt, degene die – zonder medeweten van zijn collega’s – onderzoek doet naar een van hen en ook degene over wiens privéleven het meest wordt verteld. De perspectiefwisselingen zorgen ervoor dat de lezer continu nieuwsgierig blijft naar wat er nog allemaal gaat gebeuren, vooral omdat veel hoofdstukken eindigen met een cliffhanger. Het liefst zou je direct te weten willen komen hoe het verdergaat. Hierdoor komt de spanningsboog aan het begin van het verhaal al aardig strak te staan, iets dat tijdens de hele plot hoe dan ook gehandhaafd blijft. Daarnaast volgen de gebeurtenissen zich in rap tempo op en zijn er talloze onverwachte plotwendingen. De lezer hoeft zich geenszins niet te vervelen.

Als de ontknoping in zicht is, neemt de actie toe en lijkt de dader in het Deense attractieprak Tivoli een soort armageddon te veroorzaken. Er wordt dan actief jacht op hem gemaakt, maar met behulp van de dobbelstenen lijkt het erop dat hij Risk telkens weet af te troeven. Uiteindelijk komt het tot een treffen tussen de politieman en de moordenaar, maar wie van hen tweeën aan het langste touw trekt, laten ze door het lot (van een dobbelsteen) beslissen. Dat die kleine kubusvormige voorwerpen zo’n belangrijke rol hebben in het doen en laten van de dader is origineel en interessant, maar of het helemaal realistisch is, valt te betwijfelen. Erg is dit overigens niet, want het doet absoluut geen afbreuk aan het verhaal.

De schrijfstijl van Ahnhem is, behalve filmisch, rechttoe rechtaan – moeilijke zinsconstructies zijn niet aan hem besteed. In X manieren om te sterven weet de auteur de lezer voldoende te verrassen om hem van begin tot eind in spanning en op het puntje van de stoel te laten zitten. Deze nieuwste Risk is er opnieuw een die er zijn mag en door een onvervalste cliffhanger in het laatste hoofdstuk weet je dat de inspecteur zijn kruit nog niet verschoten heeft.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Stefan Ahnhem
Titel: X manieren om te sterven

ISBN: 9789044359848
Pagina’s: 510

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.