Een tien met een griffel – De Waal & Baantjer

Beschrijving
Rechercheur van Opperdoes en zijn trouwe collega Jacob staan voor een raadsel als een bewaarder uit een gevangenis ‘’s nachts dood wordt aangetroffen in het Vondelpark. In eerste instantie lijkt het er namelijk op dat hij onwel is geworden tijdens het joggen, maar er zijn te veel vraagtekens. Als blijkt dat hij veel vijanden had, zowel privé als op zijn werk, moeten de twee rechercheurs alle zeilen in het onderzoek bijzetten. Niet alleen om te bewijzen dat de bewaarder daadwerkelijk vermoord is, maar vooral om de dader te ontmaskeren.

Recensie
Oud-politieman en auteur Appie Baantjer is vooral bekend geworden door de langlopende boekenserie met rechercheur De Cock in de hoofdrol. In 1964 verscheen De Cock en de strop voor Bobby, dat het eerste deel van de reeks is. Na zijn overlijden in 2010 heeft Peter Römer het stokje overgenomen. In 2009 startte hij samen met Simon de Waal een serie met rechercheur Peter van Opperdoes als belangrijkste personage. In 2010 werd Een tien met een griffel, de jubileumeditie en tevens tiende deel van de reeks uitgebracht.

Op hun vrije zaterdag worden rechercheur Peter van Opperdoes en zijn collega Jacob opgeroepen in verband met de moord op een jonge vrouw in een Amsterdamse woning. Niet lang daarna vindt de politie op een verlaten terrein het lichaam van de eigenaar van die woning. Ondanks dat de dood van deze man, een gevangenbewaarder, op zelfmoord lijkt, zijn er twijfels. De rechercheurs komen erachter dat zowel de vrouw als de man niet bij iedereen geliefd waren. Tijdens hun onderzoek merken ze dat ze er alles aan moeten doen om de dader te vinden.

Het verhaal begint met een beeldende beschrijving van de straten van de Amsterdamse grachtengordel en de wijk de Jordaan. Het is dan tevens een – eventueel hernieuwde – kennismaking met rechercheur Peter van Opperdoes. Deze politieman, dat valt uit zijn personage in ieder geval goed op te maken, is nog van de oude signatuur en laat zich door niets of niemand gek maken. Een tien met een griffel wordt dan ook voornamelijk vanuit zijn perspectief verteld. Toch komt de lezer niet zo heel veel over hem te weten en behalve de informatie dat zijn vrouw een tijd geleden overleden is, is en blijft hij vrij oppervlakkig. Dat geldt eveneens voor de andere personages die in het verhaal voorkomen. Is dat dan erg? Nee, eigenlijk helemaal niet. Je hebt namelijk nooit het gevoel iets te missen. Daar komt dan ook nog eens bij dat deze politieroman niet diepgaand hoeft te zijn. Dat zou alleen maar afbreuk doen aan de sfeer.

Ondanks dat het verhaal een aantal interessante ontwikkelingen heeft, is het nergens echt spannend. Er zijn uiteraard enkele situaties die een gering spanningsveld hebben, maar niet dusdanig dat je daardoor op het puntje van de stoel gaat zitten. Het draait vooral om het politieonderzoek, het speuren naar de dader en het ondervragen van een aantal personen, waaronder een paar verdachten. Daaruit kun je overigens opmaken dat de auteur zelf een rechercheur is, want hoe Van Opperdoes en zijn collega’s hun werkzaamheden uitvoeren, is erg realistisch. De Waal heeft zijn kennis gebruikt om dat in dit boek te verwerken en dat is vakkundig gedaan. Desalniettemin ontkomt hij niet aan een aantal kleine clichés die vaak in dergelijke verhalen voorkomen. Waarschijnlijk kan dat niet anders.

De schrijfstijl is, zoals hiervoor min of meer al genoemd is, is beeldend en bijzonder toegankelijk. Er zijn geen ingewikkelde zinsconstructies of dialogen, maar mooi geformuleerde zinnen komen evenmin voor. Wel heeft de auteur verkapte kritiek op het beleid rond de politie in het verhaal verwerkt (bedenk daarbij wel dat het verhaal niet recentelijk geschreven is. Een voorbeeld daarvan is het sluiten van diverse politiebureaus, Van Opperdoes is het daar niet mee eens en lijkt de mening van De Waal te ventileren. Hierdoor waren die fragmenten uit het boek op moment van verschijnen zelfs enigszins actueel. Een storend element in de politieroman is dat de rechercheur met regelmaat oud genoemd wordt, de beste man moet ergens in de zestig zijn en dat kun je tegenwoordig onmogelijk oud noemen. Dat dit vaak benadrukt wordt, is niet van deze tijd. Zelfs zeven jaar geleden al niet.

Alles bij elkaar is Een tien met een griffel, dat aan de ene kant wel, maar aan de andere kant niet voorspelbaar is, wel prettig en ontspannend om te lezen.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: De Waal & Baantjer
Titel: Een tien met een griffel 

ISBN: 9789048819225
Pagina’s: 170

Eerste uitgave: 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.