De trouwe lezer – Max Seeck

Beschrijving
De vrouw van bestsellerauteur Roger Koponen wordt dood aangetroffen in een prachtige zwarte avondjurk, zittend aan het hoofd van een lege eettafel. Haar gezicht is bevroren in een afgrijselijke glimlach.

Rechercheur Jessica Niemi onderzoekt de zaak en algauw blijkt dat Maria Koponen niet het enige slachtoffer is. Het lijkt erop dat de dader de moorden exact kopieert uit de thrillertrilogie van Roger Koponen.

De slachtoffers stapelen zich op en Jessica ontdekt dat er een sinistere groepering schuilgaat achter de moorden. Als gebeurtenissen uit haar eigen verleden aan het licht komen, blijkt dat Jessica zelf ook niet veilig is. Kan ze een halt toeroepen aan de moorden?

Recensie
Tijdens zijn vakantie van 2013 in Kroatië begon Max Seeck, die een achtergrond in verkoop en marketing heeft, min of meer uit verveling te schrijven. Vervolgens verscheen in 2016 Hammurabin enkelit (De engelen van Hammurabin), dat het eerste deel van een trilogie is. Drie jaar later werd hij met het verschijnen van zijn debuuttriller Uskollinen lukija een bekende Fin. In 2021 werd dit boek, dat het begin is van een serie met rechercheur Jessica Niemi, onder de titel De trouwe lezer in het Nederlands uitgebracht.

Terwijl Roger Koponen, auteur van de zeer succesvolle thrillertrilogie Heksenjacht, bezig is met een signeersessie van zijn nieuwste boek, wordt zijn vrouw Maria levenloos aangetroffen in hun woning. Ze draagt een zwarte jurk en haar mond is vertrokken in een angstaanjagende grijns. Tijdens het politieonderzoek, dat geleid wordt door Jessica Niemi, worden meer slachtoffers aangetroffen en wordt ontdekt dat de moorden overeenkomsten vertonen met die in de trilogie van Koponen. Door enkele gebeurtenissen uit haar verleden vermoedt Niemi dat de moordenaar het vooral op haar gemunt heeft. Zal het haar desondanks lukken hem te stoppen?

De trouwe lezer heeft twee verhaallijnen, een lange in het heden en een veel kortere in het verleden. Die in het heden gaat over de moorden en wordt voornamelijk vanuit het perspectief van Jessica Niemi verteld. In het verhaal uit het verleden staat Niemi centraal en, in tegenstelling tot de andere verhaallijn, speelt deze zich af in Venetië. Tijdens beide subplots wordt stukje bij beetje meer over haar onthuld en daardoor leer je haar steeds beter kennen. Je komt er dan achter dat er in haar jeugd iets is gebeurd waar ze nu nog steeds last van heeft, zowel in fysiek als psychisch opzicht. Het was trouwens wel erg verrassend en plotseling dat de Italiaanse plaats opeens het decor van een van de verhaallijnen was, er was namelijk geen enkele indicatie dat dat zou kunnen gebeuren.

De bijzondere moord op Maria Koponen aan het begin van het boek zorgt al meteen voor een lichte spanning en het maakt je zonder meer nieuwsgierig. Dat gevoel van nieuwsgierigheid blijft tijdens de hele plot gehandhaafd. Dat komt mede door een aantal onverwachte ontwikkelingen, waaronder enkele verrassende. Desondanks zit je niet op het puntje van je stoel vanwege een enorme hoeveelheid spannende momenten. Die komen hoegenaamd niet voor, wat overigens niet wil zeggen dat de auteur geen spanningsveld creëert. Dat is er wel degelijk, maar het is allemaal wat gematigd. Doordat er ruim voldoende gebeurt, is dat niet erg. Van meet af aan boeit het verhaal en ben je als lezer bij zowel de meeste personages als de omstandigheden betrokken.

Het tempo van De trouwe lezer is heel behoorlijk. Dat komt vooral doordat de auteur voor korte hoofdstukken heeft gekozen, maar ook omdat een veelheid aan gebeurtenissen voor een plezierig en snel verkoop zorgt. De schrijfstijl is natuurgetrouw, vlot en toegankelijk en doordat het eveneens beeldend is, lijkt het vaak alsof de lezer deel uitmaakt van het verhaal. Gedurende de plot worden de meeste vragen die tijdens het lezen ontstaan beantwoord. Op een van de belangrijkste blijft de auteur het antwoord echter schuldig: wat is het nut van de verhaallijn in Venetië? Hoewel die hoofdstukken zonder meer aardig zijn en je hoe dan ook meer over Niemi te weten komt, is en wordt het niet duidelijk wat het verband met het heden is. Wellicht dat Seeck hier in het volgende deel van de serie op terugkomt.

Ondanks dat er wel enkele kleine punten van kritiek zijn (bijvoorbeeld dat in een van de hoofdstukken wel heel erg de nadruk wordt gelegd op de hoge leeftijd van een vrouw), is De trouwe lezer zonder twijfel een mooi en veelbelovend begin van een serie.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Max Seeck
Titel: De trouwe lezer

ISBN: 9789044984699
Pagina’s: 384

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.