Lokvrouw- Marianne & Theo Hoogstraaten

Beschrijving
Omdat de Amsterdamse boekhandelaar Daniel wordt getroffen door een ernstige oogziekte adverteert hij voor een personal assistant, die niet alleen zijn huishouden kan runnen, maar hem ook kan vergezellen op de reizen die hij nog wil maken voordat hij helemaal blind wordt. Een jonge Kroatische vrouw reageert op nogal opvallende wijze. Daniel is onder de indruk en neemt haar in dienst op basis van slechts één referentie.

Ze overtuigt hem ervan dat varen met een cruiseschip voor hem de ideale manier van reizen is. Hij besluit met haar een cruise te maken op de Middellandse Zee. Al snel verandert deze reis in een nachtmerrie. Heeft hij Kristina niet te gemakkelijk zijn vertrouwen geschonken?

Recensie
Aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw begon Theo Hoogstraaten met het schrijven van jeugdboeken en De ramp, dat in 1988 uitkwam, was zijn debuut. Zijn vrouw Marianne was aanvankelijk redacteur en kritisch lezer, maar werd later coauteur. Omdat ze weleens wat anders wilden schrijven, besloten ze over te stappen naar het thrillergenre, waarna in 2005 Een middag aan zee werd uitgebracht. In 2009 verscheen Lokvrouw, dat op de longlist voor de Gouden Strop stond. In 2018 ontving het duo voor hun oeuvre de MAX Gouden Vleermuis.

Daniel du Mont, eigenaar van een Amsterdamse boekwinkel, krijgt van zijn oogarts te horen dat hij aan een oogziekte lijdt, waardoor zijn gezichtsvermogen slechter wordt. Om zich te kunnen redden, gaat hij op zoek naar iemand die hem daarbij kan ondersteunen. Hij plaatst een advertentie, krijgt een aantal reacties, maar neemt uiteindelijk de beeldschone Kristina in dienst. Op haar advies maakt hij samen met haar een cruisevakantie op de Middellandse Zee, maar door een aantal gebeurtenissen die op het schip plaatsvinden moeten ze hun vakantie vroegtijdig beëindigen. Daarna vraagt Daniel zich af wat de werkelijke rol van Kristina is.

Het uitgangspunt bij het schrijven van Lokvrouw, zo valt op een van de laatste pagina’s van het boek te lezen, is het waargebeurde verhaal van de Kroatische Kristina en haar familie tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. De proloog, die zich in 1991 afspeelt, is daar een goed voorbeeld van. Er zijn echter meer voorbeelden waaruit blijkt dat deze oorlog voor de betrokkenen een verschrikking moet zijn geweest. Die fragmenten die hier aan besteed worden, zijn voor een deel aangrijpend en wat duidelijk naar voren komt, is dat veel oorlogsslachtoffers tijdens die periode getraumatiseerd zijn geraakt en dat het diepe gevolgen heeft gehad voor hun latere leven.

Het verhaal wordt vervolgens verteld vanuit verschillende perspectieven, waarvan die van Du Mont en Kristina, en in iets mindere mate Elsbeth (bedrijfsleidster van de boekwinkel), de meest belangrijke zijn. De lezer komt daardoor ruim voldoende over met name Du Mont en Kristina te weten. Zodoende kan hij zich een goed beeld over beiden vormen. Daarnaast bestaat de plot uit twee verhaallijnen die langzaam dichter naar elkaar toe komen en uiteindelijk samenvloeien. De afwisselende perspectieven en verhaallijnen zorgen ervoor dat er bij de lezer een licht en blijvend gevoel van spanning is en dat zijn nieuwsgierigheid enigszins wordt aangewakkerd. Daarnaast zijn er enkele onverwachte ontwikkelingen, maar die hebben niet tot gevolg dat er zinderend spannende situaties ontstaan. Het blijft allemaal nogal aan de oppervlakte.

Vanaf het moment dat Kristina in beeld kwam kun je al aanvoelen dat er iets met haar persoonlijkheid aan de hand is. Je krijgt de indruk dat ze twee gezichten heeft. Of dat inderdaad zo is, wordt tijdens de plot steeds duidelijker. Wat een enkele andere dingen betreft, is Lokvrouw in kleine mate voorspelbaar. Dit is echter niet dusdanig storend dat je het verhaal niet meer met aandacht en interesse kunt lezen. De ontknoping heeft iets meer actie dan alle voorgaande hoofdstukken bij elkaar, maar wat er gebeurt, is in feite wat voor de hand liggend en daardoor niet zo heel erg verrassend. Hoewel uiteindelijk alle vragen die tijdens het lezen ontstaan worden beantwoord, blijft het lot van Kristina wel wat vaag. De lezer vraagt zich dan ook af of het recht heeft gezegevierd.

Over het geheel genomen is Lokvrouw, dat een toegankelijke en prettige schrijfstijl heeft, zonder meer een thriller die van begin tot eind boeit, maar je niet op het puntje van je stoel laat zitten.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Marianne & Theo Hoogstraaten
Titel: Lokvrouw

ISBN: 9789461091413
Pagina’s: 270

Eerste uitgave: 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.