Bezwering – Sharon Bolton

Offerande
Beschrijving
“In de anders zo rustige woonplaats van Clara Benning gebeuren vreemde dingen. Op onverklaarbare wijze zijn groepen grasadders enkele huizen binnengedrongen. Hoewel de dieren onschadelijk zijn, vallen er toch al snel enkele slachtoffers. De twijfel en paniek slaat toe…

Als dierenarts is Clara de aangewezen persoon om de huizen van de slangen te ontdoen en het mysterie van de plaag op te lossen. Op een nacht wordt ze in haar huis aangevallen door een man wiens handen slijmerig aanvoelen. Ze denkt hem te herkennen als Walter Witcher. Maar die man was toch overleden? Bij een bezoek aan zijn vervallen en leegstaande familiehuis lijkt het alsof er toch nog iemand woont.

Intussen keert de gemeenschap zich tegen Clara. Door de dood van een oude vrouw die zij voor het laatst gezien heeft, wordt ze opeens zelf een verdachte. Dan komt ze erachter dat de gebeurtenissen in het dorp te maken moeten hebben met een vreselijke gebeurtenis van 50 jaar geleden. Een bizar ritueel, waar Clara nu zelf het slachtoffer van dreigt te worden.

Recensie
Op een dag wordt Clara Benning, dierenarts in een rustig Engels dorpje, gevraagd om een giftige slang uit het wiegje van een pasgeboren baby te halen. Dit voorval blijkt niet het enige te zijn waar deze reptielen bij betrokken zijn, want in meer woningen wordt ingebroken en worden slangen gevonden. Hoewel de meeste dieren onschuldig zijn, raken de bewoners toch enigszins in paniek.

Zelfs Clara ontkomt niet aan een inbraak. Daarbij meent ze de inbreker te herkennen. Maar dat kan eigenlijk niet waar zijn. Omdat ze niet anders weet dan dat deze man overleden is. Samen met haar buurman en politie-inspecteur Matt Hoare bezoekt ze het vervallen en leegstaande huis van deze man. Het lijkt echter dat er toch iemand woont.

Clara gaat op onderzoek uit en als een oude vrouw die ze als laatste heeft bezocht vermoord wordt aangetroffen, is Clara zelf verdachte. Ze ontdekt dat de voorvallen te maken moeten hebben met een gebeurtenis van vijftig jaar geleden. Deze ontdekking lijkt Clara fataal te worden.

Het onderwerp dat Sharon Bolton in Bezwering gekozen heeft is origineel. Want slangen komen in thrillers niet veel voor. Dit, gecombineerd met het mysterieuze en bijgelovige beeld dat van het platteland van Engeland bestaat, maakt dat het boek intrigeert.

In het boek komen diverse verhaallijnen voor en deze zijn stuk voor stuk goed opgebouwd. Nergens wordt het verwarrend. Bolton heeft dat prima gedaan, want daardoor blijft het boeiend. Het boek kent ook meer dan voldoende spannende momenten. En dat geldt zeker voor het plot, dat behalve spannend toch ook verrassend is.

Omdat Clara in haar jeugd iets heeft meegemaakt waardoor ze voor haar leven getekend is, is ze nogal teruggetrokken en schuchter ten opzichte van andere mensen. Naarmate het verhaal vordert, wordt het voor de lezer steeds duidelijker wat er gebeurd is. En dat zorgt ook weer voor een zekere mate van spanning. En nieuwsgierigheid.

Bezwering is, ondanks dat er wat geschiedenis in voorkomt, een vlot geschreven boek dat bijzonder prettig leest. Alle karakters zijn goed uitgewerkt en Bolton heeft overduidelijk research gedaan. Dat blijkt uit de diverse beschrijvingen van en over de slangenwereld. Dit en een prima tempo van het verhaal maken dat het boek zeker een aanrader is.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Sharon Bolton
Titel: Bewering
ISBN: 9789022993965
Pagina’s: 364
Eerste uitgave: 2009

Een gedachte over “Bezwering – Sharon Bolton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.