Revival – Stephen King

revival
Beschrijving
In een klein dorpje in New England, een halve eeuw geleden, valt een schaduw over een jongetje dat met zijn soldaatjes speelt. Jamie Morton kijkt op en ziet een indrukwekkende man: de nieuwe dominee, Charles Jacobs. Al snel vormen ze een sterke band, gebaseerd op hun gedeelde interesse voor experimenten en elektriciteit.

Decennia later leeft Jamie een nomadisch rock & roll-kroegleven en is hij verslaafd. Dan komt hij Jacobs weer tegen, met verstrekkende gevolgen voor beide mannen. Hun verbond wordt een pact dat zelfs de duivel niet had kunnen bedenken, en Jamie ontdekt dat het woord revival veel betekenissen heeft…

Recensie
Jamie Morton, een zesjarig jongetje, speelt in de tuin met zijn speelgoedleger dat hij op zijn verjaardag van zijn zus Claire gekregen heeft. Terwijl hij aan het spelen is, wordt het opeens een stuk donkerder. Een schaduw valt over hem heen. Jamie kijkt op en ziet een man. Het is de nieuwe dominee, Charles Jacobs. Jamie raakt met hem aan de praat en zo ontstaat er een speciale band tussen hen.

Tientallen jaren later leidt Jamie een wat zwervend bestaan en speelt hij ritmegitaar in diverse bandjes. Tijdens dit rock-‘n-roll-leven raakt hij verslaafd aan de heroïne. Op een kermis ontmoet hij Charles Jacobs, die allang geen dominee meer is, opnieuw. En het is Jacobs die hem van zijn verslaving afhelpt. Hun leven scheidt opnieuw, maar ze blijven elkaar tegenkomen.

Jacobs is altijd al gefascineerd geweest door elektriciteit. En tijdens zogeheten revivals probeert hij ernstig zieke mensen te genezen. Jamie bezoekt, samen met zijn baas Hugh Yates, een van deze revivals. Hij ontdekt dat de genezing bij een aantal mensen voor bijwerkingen heeft gezorgd en wil Jacobs, die zich inmiddels pastor Danny heeft genoemd, te stoppen. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot.

Revival is vooral het verhaal van Jamie Morton, dat begint als hij zes jaar oud is en eindigt als Jamie een jaar of tweeënzestig is. Het verhaal dat Stephen King heeft neergezet, is bijzonder boeiend. Het is lastig het boek weg te leggen omdat je wilt weten hoe het levensverhaal van Jamie verdergaat.

Revival is geen spannend boek. Zelfs het plot, dat regelrechte horror is, is dat in feite ook niet. Wel is dat gedeelte van het boek fascinerend en neigt het zelfs naar surrealisme. Dit komt dan vooral doordat het levenswerk van Charles Jacobs zo goed als ten einde is.

Dat het boek niet spannend is, is niet erg. Want het is wel degelijk een goed en boeiend geschreven verhaal, waarin enkele verrassende wendingen voorkomen die het geheel ten goede komen. Bovendien is het vlot geschreven en daardoor leest het erg gemakkelijk. Het onderwerp dat King gebruikt heeft, geeft zelfs stof tot nadenken. Revival is daardoor een absolute aanrader.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Stephen King
Titel: Revival
ISBN: 9789024566341
Pagina’s: 365
Eerste uitgave: 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.