Dood op verzoek – Malcolm Mackay

dood op verzoek
Beschrijving
Calum MacLean woont alleen. Dat vindt hij prettig. Zo is hij. Hij is een eenling, werkt zelfstandig. Als zijn telefoon gaat volgt een informeel gesprek. Voor de goede verstaander zit er een duidelijke boodschap in versleuteld. De aanwijzingen zijn er; je moet alleen weten waar je op moet letten.

Een nieuwe klus is een nieuwe klus. Ook deze. Of niet? Wat als de opdrachtgever meer wil? Er vindt een afspraak in een club plaats. Calum krijgt de opdracht, een briefing, een aanbod. En een doelwit: Lewis Winter. En Lewis Winter moet dood…

Het is uitermate moeilijk om iemand goed om het leven te brengen. Mensen die er bedreven in zijn weten dat. Mensen die zich er onvoldoende op voorbereiden, komen er vanzelf achter. En dat heeft meestal rare gevolgen.

Recensie
Calum MacLean is een in Glasgow wonende en zelfstandig opererende huurmoordenaar. Dat vindt hij prettig. Net zoals hij er bewust voor kiest om alleen te wonen. Op een dag krijgt hij een telefoontje en heeft hij een kort en informeel gesprek. Ondanks dit informele karakter weet Calum dat er iets van hem verwacht wordt. Want zo duidelijk is de boodschap voor hem wel.

Een dag later heeft hij een ontmoeting met Peter Jamieson, de grote baas van een criminele organisatie. Hij doet Calum het aanbod om voor hem te komen werken. En hij krijgt gelijk een aanbod. Om Lewis Winter om te brengen. Calum weet dat hij dit aanbod niet kan weigeren en accepteert de opdracht. Vanaf dat moment begint hij met zijn voorbereiding.

Dood op verzoek, eerder verschenen onder de titel De onvermijdelijke dood van Lewis Winter, is het eerste deel van de Glasgow-trilogie. Daarin wordt een beeld geschetst van de onderwereld van deze Schotse plaats. En tijdens het lezen van het boek lijkt dit een waarheidsgetrouw beeld te zijn.

Het boek is in een andere stijl geschreven dan de meeste thrillers. De zinnen zijn kort en bondig, er komen geen overbodige passages in voor en de karakters worden niet bijzonder uitgebreid beschreven. Toch weet de lezer precies wat hij aan de personages heeft, want voor in het boek heeft Mackay er voor gekozen om een korte beschrijving van deze personages te vermelden.

Ondanks de schrijfstijl, soms heeft het wat weg van een verslag en soms ook weer van de gedachten van de diverse personages, is het een bijzonder prettig leesbaar boek. Het verhaal heeft daardoor geen kans om in langdradigheid te vervallen. De spanning, die niet zozeer zinderend is, maar meer onderhuids, is alom aanwezig. Je wilt blijven doorlezen om te weten te komen wat er verder gebeurt.

Wat Mackay goed gedaan heeft, is dat de lezer zich het ene moment kan vereenzelvigen met de huurmoordenaar en het andere moment weer met hoofdinspecteur Michael Fisher, die het onderzoek op de moord op Winter leidt. Voor beiden kun je zelfs sympathie voelen. Wat eveneens knap is, is het beeld dat je van de onderwereld van Glasgow krijgt. Alsof Mackay daar zelf deel van uit heeft gemaakt.

Vanaf de eerste bladzijde is het natuurlijk al duidelijk wat er in de loop van het verhaal gaat gebeuren. De titel suggereert dit immers al. Maar deze kennis is absoluut niet van invloed op het verhaal. Dat blijft boeiend en intrigerend. Dood op verzoek is daardoor een uitstekend debuut van Malcolm Mackay. Het wachten is nu op de andere twee delen. Die hopelijk snel zullen volgen.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Malcolm Mackay
Titel: Dood op verzoek
ISBN: 9789045206899
Pagina’s: 272
Eerste uitgave: 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.