Zuid-Afrika in een rugzak – Dolf de Vries

zuid afrika in een rugzak
Beschrijving
In Zuid-Afrika neemt schrijver en acteur (Soldaat van Oranje, Zwartboek) Dolf de Vries u mee naar het magische Zuid-Afrika. Hij laat de boulevards en de townships van Kaapstad zien; het struikenlandschap van de Kleine Karoo; de rotstekeningen van de San in Kamberg; de brulzand-duinen in Nature Reserve Witsand; de eenzaamheid van Namaqueland; de domba-dansen in de Venda en Robbeneiland. In zijn geheel eigen persoonlijke stijl – met vooral oog voor de mensen maar ook voor de geschiedenis en de cultuur – beschrijft hij zijn reis door de Regenboognatie.

Dit boek is een feest voor wie dit land wil bezoeken, wie er al eens is geweest en wie gewoon thuis iets te weten wil komen over Zuid-Afrika.

Recensie
Dolf de Vries is een Nederlands acteur die vooral bekend is geworden door zijn rol in de film Soldaat van Oranje. Naast films heeft hij ook in diverse televisieseries waaronder Onderweg naar Morgen gespeeld. Naast acteren houdt De Vries zich ook bezig met het schrijven van vooral reisboeken. Het meest bekend zijn zijn ‘…in een rugzak’-boeken.

In Zuid-Afrika in een rugzak vertelt De Vries over zijn drieënhalve maand durende reis die hij samen met zijn vrouw Lout in 2003 gemaakt heeft. In een camper reizen ze het land door en maken de lezer deelgenoot van hun bezoek aan onder andere Kaapstad, Robbeneiland, de Kleine Karoo en de Noordkaap. Behalve voor de cultuur, de natuur en de diverse bezienswaardigheden besteedt De Vries ook aandacht aan hun ontmoetingen met veel bewoners van het land.

De reis van Dolf en Lout vond dertien jaar na het afschaffen van de apartheid plaats. Deze apartheid heeft natuurlijk voor een belangrijk deel de Zuid-Afrikaanse geschiedenis bepaald en dat is in het boek van De Vries goed te merken. Behalve dat hij hier met verschillende mensen over gesproken heeft, geeft hij ook weer dat de maatschappij in 2003 nog voor een groot deel op blanken gericht was en ook dat niet iedereen een voorstander van de afschaffing was.

Ook de verre geschiedenis heeft een plaats in het boek. Dit is geen uitgebreid of oersaai en vervelend verhaal, maar wordt op een heldere manier uiteengezet. Daardoor begrijp je wat meer over de locatie waar ze zich op dat moment bevinden. Het is hoe dan ook interessant, maar toch zijn de ontmoetingen met de mensen en dieren en de beschrijving van de Zuid-Afrikaanse natuur het meest boeiend. Dat spreekt het meest tot de verbeelding en daar kun je je ook het meeste bij voorstellen.

De vlotte en levendige schrijfstijl van De Vries zorgt ervoor dat je de reis samen met hem en Lout meebeleeft. Het is niet moeilijk om je in te beelden wat je te zien krijgt en wat je mee zult maken wanneer je zelf een reis door Zuid-Afrika maakt. Humor, soms wat cynisme en een kleine mate van zelfspot zijn de ingrediënten die het verhaal nog meer glans geven dan het al heeft.

Zuid-Afrika in een rugzak moet niet gezien worden als een reisgids. Dat is het absoluut niet. Voor iemand die in het land geweest is, is het een herbeleving. Voor wie plannen heeft om het land te bezoeken, kan het lezen van dit reisverhaal deel uitmaken van de voorbereiding. Maar ook als geen van beide van toepassing is, hoeft dit boek geen straf te zijn.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Dolf de Vries
Titel: Zuid-Afrika en een rugzak
ISBN: 9789041023230
Pagina’s: 384
Eerste uitgave: 2004

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.