Beschrijving
In het Amsterdamse Bos wordt een Oosters jongetje, verkleed als danseresje, aangereden en voor dood achtergelaten. Hij spreekt slechts één woord, in Farsi: Plar, vader. Journaliste Farah Hafez duikt in de zaak en doet de nationale politiek vervolgens schudden op haar grondvesten. Maar ze haalt tegelijkertijd de demonen uit haar eigen jeugd keihard naar boven.
Recensie
Voor Teleac heeft Walter Lucius, een pseudoniem voor Walter Goverde, lang geleden een dramaserie geschreven en geregisseerd over een kleurrijk radiostation. Er werd aan een vervolg gedacht, dat hij vervolgens begon uit te werken. Hierna ontstond een nieuw idee dat uiteindelijk resulteerde in zijn thrillerdebuut De vlinder en de storm dat in 2013 is verschenen. De ideeën waren zelfs zo talrijk dat dit het eerste deel van een trilogie is geworden. Met dit debuut heeft hij in het jaar van uitgifte de Schaduwprijs voor het beste Nederlandse thrillerdebuut gewonnen.
Op een regenachtige avond krijgt de politie een anonieme melding binnen dat er een meisje op de weg ligt. Aangereden en zo goed als dood. Niet veel later blijkt dat het om een jongetje gaat die als danseresje is verkleed. Hoewel hij buiten bewustzijn is, kan hij nog net het woord ‘padar’, dat vader in het Afghaans betekent, zeggen. Journaliste Farah Hafez wil meer over dit jongetje te weten komen en gaat op onderzoek uit. Ze ontdekt dat het jongetje een slachtoffer van misbruik is en dat daar hoge functionarissen bij betrokken zijn.
De vlinder en de storm bestaat uit vijf delen en de hoofdstukken uit ieder deel worden voorafgegaan door een cursieve tekst die vanuit het perspectief van het slachtoffer, het jongetje, wordt verteld. Deze cursiefjes vertellen in feite wat de jongen is overkomen en zorgen er ook voor dat de lezer daar een compleet beeld van krijgt, dus niet alleen vanuit de visie die het onderzoek van de politie en Farah oplevert. De vele hoofdstukken waar het verhaal uit bestaat, zijn kort, worden vanuit verschillende gezichtspunten verteld en zorgen voor een behoorlijk tempo. Aan het eind van enkele delen wordt die snelheid zelfs nog wat opgevoerd en daarmee ook de spanning.
Het verhaal heeft een aantal verhaallijnen die aanvankelijk nogal complex lijken, waar gedurende de plot steeds meer structuur in komt en die uiteindelijk steeds meer samenvloeien tot één geheel. Daardoor is de context van die complexiteit uit het begin van het verhaal ook heel goed te begrijpen en te overzien en kun je niets anders dan concluderen dat het een goed samenspel van verhalen is. De verschillende personages worden gedurende de plot steeds meer uitgewerkt en als gevolg daarvan krijg je een vrij goed beeld van en over hen en beginnen ze voor de lezer ook meer te leven, en daarbij maakt het dan niet uit of ze wel of niet sympathiek zijn.
De schrijfstijl van Lucius is beeldend, dus soms lijkt het alsof je een film leest. Ook hanteert hij regelmatig mooi geformuleerde zinnen en worden de dialogen vrij realistisch weergegeven. Doordat de auteur zowel misdaad, romantiek, vreugde, drama en een vleugje cultuur in het verhaal verwerkt heeft, is het compleet, waardoor het niet alleen maar een rechttoe-rechtaanthriller is. Desondanks zijn er wel een paar momenten die ervoor zorgen dat je je wenkbrauwen fronst, dan grenst het verhaal aan het ongeloofwaardige. Maar de auteur heeft er wel voor gezorgd dat dit gedoseerd is, hij voorkomt daarmee dat het volslagen lachwekkend wordt. En dat is ook een kwaliteit.
Dat De vlinder en de storm een debuutthriller is, is niet te merken. Lucius heeft hiermee een prima en veelbelovende start gemaakt van een drieluik die bekendstaat als de Hartland-trilogie.
Waardering: 4/5
Boekinformatie
Auteur: Walter Lucius
Titel: De vlinder en de storm
ISBN: 9789024569922
Pagina’s: 464
Eerste uitgave: 2013