Mij zie je niet – Loes den Hollander


Beschrijving
Je hoort het steeds vaker: puber pleegt zelfmoord ten gevolge van pesten. Je schrikt, je wordt boos, je vraagt je af hoe het mogelijk is dat niemand iets in de gaten had. Toch, als je goed nadenkt, weet je dat iemand iets opgemerkt moet hebben: een leraar, een studiebegeleider, een vertrouwenspersoon. Maar die geven nooit thuis, die verdoezelen hun verantwoordelijkheid met verbijsterde gezichten en bijna poëtische teksten vol medeleven voor de nabestaanden.

Ik ben een nabestaande, ik ben de moeder van een kind dat werd dood gepest. Ik weet sinds die dag hoe de hel eruitziet en ik heb besloten om een paar mensen dezelfde ervaring te gunnen.

Recensie
Loes den Hollander was directeur van een gezondheidsinstelling tot ze in 2006 besloot daarmee te gaan stoppen en zich volledig te richten op een nieuwe carrière als schrijfster. In datzelfde jaar verscheen haar debuutthriller Vrijdag, dat meteen al een groot succes bleek. Inmiddels heeft ze meer dan vijfentwintig boeken geschreven waarvan er tezamen al meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht. In augustus 2018 werd Mij zie je niet uitgebracht, waarvoor ze zich heeft laten inspireren door het thema pestgedrag onder klasgenoten.

Op dertienjarige leeftijd maakt haar dochter Amal een eind aan haar leven. Zes jaar geleden is het alweer, maar ze heeft het er nog steeds moeilijk mee. Uit het dagboek van Amal blijkt dat ze werd gepest. Er was niemand die dat in de gaten had. Daarom is ze woedend, op zichzelf, maar ook op anderen. Ze wil haar dochter wreken. Jeantine van Dis, die onlangs met haar man in het dorp is komen wonen, is haar beoogde slachtoffer. Ook zij heeft het trouwens moeilijk, want ze is haar werk kwijtgeraakt, heeft een miskraam gehad en vraagt zich af of ze er goed aan gedaan heeft naar het dorp te verhuizen.

Al meteen is duidelijk dat het verhaal verteld wordt vanuit twee perspectieven, dat van Jeantine en dat van een onbekende ik-figuur. Beide personages hebben een voor hen traumatische ervaring achter de rug, namelijk het verlies van een kind, hoewel het van Jeantine nog niet geboren was. Omdat ze deze tragische gebeurtenis niet verwerkt lijken te hebben, komen ze allebei nogal instabiel over, hoewel het bij de een zich anders uit dan bij de ander. Omdat er veel over hen verteld wordt, komt de lezer ruim voldoende van en over hen te weten, hun personages zijn dus vrij goed uitgewerkt. Dit wil echter niet zeggen dat de lezer een band met hen krijgt, daar is namelijk geen enkele sprake van. Sterker nog, ze komen zelfs vrij onsympathiek over. Dat geldt overigens niet alleen voor hen, maar ook voor de andere karakters die in het verhaal voorkomen. Niemand van hen lijkt te zijn hoe ze zich voordoen.

Mij zie je niet is geen thriller die bol staat van de spanning, zelfs de psychologie van het verhaal weet dat niet te bereiken. Pas vrij laat in de ontknoping ontstaat er een licht spanningsveld, maar is zó minimaal dat je er niet van ondersteboven raakt. Het gebrek aan spannende momenten wordt vooral veroorzaakt doordat de plot geen opzienbarende plotwendingen heeft. De eerste verrassing, die trouwens niet zo heel bijzonder is, doet zich voor aan het eind van het verhaal, maar een beetje oplettende lezer kan al van verre zien aankomen dat er met een van de personages toch wel wat meer aan de hand is, ondanks het poeslieve gedrag dat geëtaleerd wordt.

Zoals gebruikelijk met de boeken van Den Hollander is de schrijfstijl verzorgd, toegankelijk en prettig leesbaar. De korte hoofdstukken, die uit de afwisselende perspectieven van Jeantine en de ik-figuur worden verteld, staan normaal gesproken garant voor een verhoogd tempo. Voor psychologische thrillers is dat vaak net iets anders, dan dienen ze ervoor om de spanning te verhogen. Geen van beide heeft echter het gewenste effect, uitgezonderd dus het eind van de ontknoping. Wat nogal storend is, is het veelvuldig noemen van de naam van de supermarktketen Jumbo. Hierdoor krijgt de lezer de indruk dat het boek door hen gesponsord is. Dat de naam genoemd wordt, is geen enkel probleem, maar wat gedoseerder was beter op zijn plaats geweest.

Het thema (pestgedrag onder scholieren) in Mij zie je niet is actueel en leent zich goed voor een spannend boek. Door de lange uitweidingen van de hoofdpersonages over onder andere hun persoonlijke ellende, die voorstelbaar is, komt dit echter niet uit de verf. Samen met de onaangename personages zorgt dit ervoor dat deze thriller bepaald niet een van de beste van de auteur is. En dat is jammer.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: Loes den Hollander
Titel: Mij zie je niet

ISBN: 9789461093011
Pagina’s: 270

Eerste uitgave: 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.