Iskari, de laatste Namsara – Kristen Ciccarelli

Beschrijving
In den beginne was de Oude eenzaam. Daarom maakte hij twee metgezellen voor zichzelf. De eerste noemde hij Namsara. De tweede metgezel noemde hij Iskari. Waar Namsara blijdschap en liefde bracht, bracht Iskari dood en verderf.

Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Dit kan haar echter niet redden van wat haar thuis te wachten staat: een gedwongen huwelijk met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger.

Er is één uitweg: Asha kan haar vrijheid terugkopen in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van Firgaard -en ook de draak die verantwoordelijk was voor de totale verwoesting van haar stad.

Tijdens de jacht ontrafelt Asha een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en de laatste Namsara. Met hulp van een stiekeme vriend – de slavenjongen Torwin, die toebehoort aan de familie van haar verloofde – moet Asha achter de waarheid zien te komen, ook al zet ze daarbij haar leven en dat van Torwin op het spel.

Recensie
Kristen Ciccarelli heeft, ondanks dat ze het altijd leuk vond om verhalen te vertellen, nooit gedacht dat het mogelijk was om van schrijven je beroep te maken. Dit veranderde nadat ze het boek Graceling van Kristin Cashore las en zich vervolgens realiseerde dat zoiets wel kon. Ze begon op haar zeventiende aan een eerste versie van De laatste Namsara. Deze Young Adult-fantasy, dat tevens het eerste deel van de Iskari-trilogie is, is eind 2017 – zeven à acht jaar later – uitgebracht en in twaalf talen vertaald en werd meteen een internationale bestseller.

Asha is de dochter van de drakenkoning en wordt door hem uitgehuwelijkt aan een man die ze het meeste haat. Hij geeft haar echter nog een uitweg: als ze hem de kop van de reusachtige draak Kozu bezorgt, zal hij ervoor zorgen dat de geplande verbintenis niet doorgaat. Deze draak was er verantwoordelijk voor dat een grote brand van een paar jaar eerder de medina heeft verwoest en voor veel slachtoffers zorgde. Asha neemt dit aanbod dankbaar aan, maar als ze een eeuwenoud geheim ontdekt heeft dit gevolgen voor haar eigen toekomst.

Hoewel De laatste Namsara het debuut van Ciccarelli is, krijg je in het begin af en toe de indruk dat er een verhaal aan voorafgegaan is. Dat komt omdat er verwezen wordt naar een aantal gebeurtenissen die eerder hebben plaatsgevonden dan wat Asha, het hoofdpersonage, in het heden meemaakt. Dit is echter schijn, want in diezelfde aanvangsfase wordt aan het eind van de eerste hoofdstukken teruggegaan naar een aantal eerdere periodes en die geven een globale indicatie van wat er destijds gebeurd kan zijn en welke gevolgen dit zou kunnen hebben. Deze keuze zorgt er vanaf het allereerste moment voor dat er een klein spanningsveld ontstaat, maar ook dat je als lezer nieuwsgierig wordt gemaakt naar de werkelijkheid – het is immers duidelijk dat er meer aan de hand was, en is, dan op dat moment wordt verteld.

Tijdens de plot wordt er langzaam maar zeker steeds meer onthuld en daardoor ga je bepaalde situaties en handelingen in een heel ander daglicht plaatsen. Wat eveneens gebeurt, is dat de spanning heel geleidelijk aan toeneemt en dat zich daarnaast verschillende onverwachte ontwikkelingen voordoen. Soms gaat dit gepaard met wrede scènes waarbij nogal wat bloed vloeit. De auteur zorgt er echter wel voor dat het nergens luguber wordt of dat er een soort van horrorscenario ontstaat. Uiteindelijk komt het verhaal in een ontknoping terecht die zonder meer onvoorspelbaar is, waarin de spanningsboog vrij strak gespannen staat en die in feite alle kanten op kan gaan, hoewel je wel hoopt dat het dan wel de meest gunstige voor Asha zal zijn.

Het verhaal wordt volledig vanuit Asha’s perspectief verteld. De lezer leert haar dan ook vrij goed kennen en krijgt een bepaalde band met haar. Dit wil echter niet zeggen dat de andere personages voor haar onderdoen. Verre van zelfs, want met de meeste van hen kun je je prima vereenzelvigen. Het inlevingsvermogen in alle karakters, inclusief de draken Kozu en Schaduw, is een van de sterke kanten van het boek, een andere is dat het bijzonder beeldend geschreven is. Je waant je in een wereld waarin draken leven – er zijn zelfs scènes dat het lijkt alsof je zelf op een vliegende draak zit – en je ziet precies voor je hoe het er in bijvoorbeeld de medina uit moet zien.

Aan De laatste Namsara is absoluut niet te merken dat dit het eerste boek is dat de auteur geschreven heeft. De plot zit goed in elkaar, er is ruim voldoende afwisseling, de personages zijn prima uitgewerkt en er is volop spanning en emotie. Kortom, het is een erg sterk en indrukwekkend debuut en tevens een bijzonder goede start van de Iskari-trilogie is.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Kristen Ciccarelli
Titel: Iskari, de laatste Namsara

ISBN: 9789463490184
Pagina’s: 384

Eerste uitgave: 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.