De nieuwe dood – Corine Hartman

Beschrijving
Volgens borderliner Faye van Laar heeft professor Max Harris een geniaal plan bedacht om de toekomst van de mensheid te redden, met grensverleggende inzichten over gezondheid, leven en dood. Psychiatrische inrichting Groot Loenen, haar thuis, is een proeftuin voor Harris’ ideeën en dat zij en haar ‘familie’ nu gelukkiger zijn dan ooit, vormt voor Faye het overtuigende bewijs. Samen met medepatiënte Lisa helpt ze Harris om een tegenstander van zijn plan op een zijspoor te zetten. Maar is Harris wel helemaal te vertrouwen? Faye en Lisa worden meegezogen in een gevaarlijke, geheime missie die verhoudingen op scherp zet en slachtoffers eist. En die leidt tot een gruwelijke ontknoping.

Recensie
Corine Hartman is een van de meest bekende en gewaardeerde thrillerschrijfsters van Nederland. Ze is diverse keren genomineerd voor de Gouden Strop, heeft nominaties voor de oeuvreprijs De Gouden Vleermuis en heeft twee keer een Hebban-award gewonnen. In 2007 debuteerde ze met de Schone kunsten, het eerste deel van de Nelleke de Winter-trilogie. Het meest bekend werd ze door de serie met Jessica Haider, die in 2013 in Bloedlijn haar opwachting maakte. In maart 2021 verscheen haar nieuwste thriller De nieuwe dood, dat tevens het derde en laatste deel is met Faye van Laar.

De wereldberoemde professor Max Harris heeft een concept bedacht om zowel de toekomstige wereld en mens te redden. Zijn revolutionaire plan heeft drastische gevolgen voor de gezondheidszorg en leven en dood in het algemeen. Niet iedereen is hier even enthousiast over, maar borderliner Faye van Laar is dat wel. Zij en Lisa, beiden patiënten in de psychiatrische kliniek Groot Loenen, helpen Harris om een tegenstander van zijn plannen monddood te maken. Toch lijken de bedoelingen van de professor niet helemaal zuiver te zijn.

Uit een paar aanwijzingen in de proloog valt op te maken dat deze zich ergens aan het eind van de jaren zestig afspeelt. Deze inleiding heeft een enigszins dramatische ondertoon waar de trieste uitzichtloosheid van een ongeneeslijk zieke van afdruipt. Het gevoel dat je daar als lezer bij krijgt, grijpt je naar de keel. Het voorval van toen is tevens de opmaat voor het verhaal dat zich in het heden afspeelt en waar het baanbrekende plan van professor Max Harris een behoorlijk zichtbare rode draad in heeft. Op een enkel moment na lukt het Hartman niet om de sfeer van het begin opnieuw te creëren. De emotie ontbreekt, hoewel de essentie van Harris’ plan volkomen helder is.

Waar het eveneens aan schort is de spanning. Pas iets over de helft van het verhaal ontstaat er een eerste moment waarop de spanningsboog iets strakker komt te staan, maar dat ogenblik is van korte duur. Ongeveer honderd pagina’s voor het eind begint het er echt op te lijken dat De nieuwe dood een thriller is. Behalve dat er enkele spannende situaties ontstaan, vallen er ook een paar plotwendingen te bespeuren. Het beste is echter bewaard voor de ontknoping, de spanning is dan het grootst, er doen zich een paar verrassingen voor en het tempo ligt hoger dan op alle pagina’s daarvoor. Desondanks laat dat slot de lezer wel met een ietwat onbevredigd gevoel achter. De oorzaak daarvan is dat gerechtigheid niet altijd zegeviert.

De nieuwe dood is het derde en laatste deel van de Faye van Laar-serie, maar kan in principe als zelfstandig deel gelezen worden. Toch lijkt het erop dat er aan dit verhaal het een en ander voorafgegaan is. Het probleem is niet zozeer dat er wat verwijzingen naar enkele omstandigheden uit de voorgaande boeken zijn, maar vooral dat de lezer de indruk heeft een voorgeschiedenis te missen. De serie op volgorde lezen is daarom aan te bevelen, mede om de ontwikkeling van terugkerende personages beter te kunnen plaatsen en volgen.

De thema’s die de auteur voor dit verhaal gekozen heeft, zijn interessant en, hoewel ze al vrij lang spelen, nog steeds actueel. De gezondheidszorg, de macht van de farmaceutische industrie en ook de teloorgang van de wereld maken er namelijk deel van uit. Dit alles heeft ze verwerkt in een qua stijl toegankelijk en goed geschreven en verhaal, maar het grotendeels ontbreken van de spanning en ook het feit dat een behoorlijk aantal situaties nogal onwaarschijnlijk is, maken dat De nieuwe dood nog maar net een voldoende haalt.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Corine Hartman
Titel: De nieuwe dood

ISBN: 9789403109916
Pagina’s: 350

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.