De duisternis tussen ons – Rolf & Molly Böjrlind

Beschrijving
Tijdens een winderige week in oktober verrast de 25-jarige Emmie haar ouders in hun huis in de archipel van Stockholm. Ze wil weten wat er echt gebeurde met haar broertje Robin, die verdween toen ze nog klein waren. Hij zou zijn verdronken, maar zijn lichaam werd nooit gevonden. Ze mist hem nog steeds verschrikkelijk.

Om verder te kunnen met haar leven heeft ze duidelijkheid nodig, maar haar ouders willen haar vragen niet beantwoorden. Haar moeder reageert kil, haar ouders maken ruzie en het eens zo prachtige huis is in verval geraakt.

De dichtstbijzijnde buurman is een bejaarde kunstenaar, die in een oude vuurtoren woont. Tijdens een bezoek aan zijn studio ziet Emmie een aquarel van twee spelende kinderen. Tot haar ontsteltenis ziet ze dat het een portret is van Robin en haarzelf, uit de zomer dat haar broertje verdween…

Recensie
Rolf Börjlind schreef samen met zijn vrouw Cilla tot nu toe vijf succesvolle thrillers, waarin Olivia Rönning en Tom Stilton de belangrijkste personages zijn. Speciaal voor de audioboekenmarkt heeft hij met zijn dochter Molly Börjlind, die aan de filmacademie gestudeerd heeft en aan diverse filmprojecten heeft deelgenomen, het in mei 2021 verschenen De duisternis tussen ons geschreven. Voor haar betekent dit haar schrijversdebuut. Het boek wordt aangeprezen als een intense psychologische thriller over de duistere geschiedenis van een familie.

Het is jaren geleden dat Emmie haar familie voor het laatst heeft gezien, maar omdat haar broertje Oliver vijftien jaar wordt, besluit ze hen te verrassen in hun huis op een van de eilanden van de Stockholmse scherenkust. Haar vader en broertje zijn blij met haar komst, haar moeder niet. Emmie wil echter ook antwoorden op de vraag wat er werkelijk met haar broertje Robin is gebeurd. Hij zou verdronken zijn toen ze nog kinderen waren, maar een lichaam is nooit gevonden. Omdat haar ouders haar niet willen of kunnen helpen, besluit ze om er zelf meer over uit te zoeken.

De duisternis tussen ons wordt volledig verteld vanuit het perspectief van Emmie, dus leer je haar vrij goed kennen en denk je te weten wat haar problemen zijn. Want dat ze die heeft, is van begin af aan al duidelijk. Dat blijkt vooral uit het grootste deel van de cursieve fragmenten waarin ze haar verhaal vertelt aan een onbekend blijvende en grotendeels luisterende man. Je vermoedt dat dit een psychiater is, maar daar wordt geen enkel uitsluitsel over gegeven. Die cursieve stukken tekst zijn kort en spelen zich in het heden af. Het verhaal dat Emmie vertelt, zijn dus haar herinneringen en ervaringen uit het verleden.

In het begin bestaat het verhaal van Emmie nog uit een introductie van het beperkte aantal personages en een beschrijving van de omgeving, maar eveneens van de omstandigheden waarin het gezin met elkaar leeft. Dan merk je behoorlijk snel dat er in hun onderlinge verhoudingen iets heel erg scheef zit en gedurende de plot wordt dat steeds meer bevestigd. Op ieder personage is wel wat aan te merken en geen van hen kan daarom echt sympathiek genoemd worden. Een uitzondering daarop is de jonge Oliver; zijn rol in het geheel is echter niet zo heel erg groot. De troebele verstandhoudingen moeten een beklemmende sfeer oproepen, maar dat is niet volledig gelukt. Daarvoor is het verhaal niet duister genoeg.

Wat eveneens ontbreekt is de spanning. Pas in het laatste van de acht lange hoofdstukken doet zich een situatie voor waarbij daar in enige mate sprake van is. Natuurlijk is dat veel te laat voor een boek dat onder het thrillergenre valt. Dat het geen spannend verhaal is, komt in de eerste plaats doordat zich hoegenaamd geen onverwachte en verrassende ontwikkelingen voordoen, de lezer niet verblijd wordt met nieuwsgierig makende cliffhangers en het verhaal ook nog eens in een tergend traag tempo voorbijkruipt. Daarnaast is het funest dat de plot een voorspelbaar verloop heeft. Robin is destijds verdwenen, maar de lezer kan op zijn klompen aanvoelen wat er met hem gebeurd is en wie daarvoor verantwoordelijk is.

Het is knap van de auteurs – of is het verhaal toch door een van hen (Molly) geschreven en had de ander (Rolf) een corrigerende rol? – dat ze van een vrij dun plot toch nog iets hebben kunnen fabriceren. Het is evenwel veel te mager om de lezer van begin tot eind te kunnen boeien. De duisternis tussen ons, waarvan de schrijfstijl redelijk toegankelijk is, is geen verhaal dat een diepe indruk achterlaat. Het zal daardoor heel snel naar de achtergrond verdwijnen.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: Rolf & Molly Böjrlind
Titel: De duisternis tussen ons

ISBN: 9789044984729
Pagina’s: 256

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.