De opdrachtgever – Rudy Soetewey

Beschrijving
Peter Loukens, IT’er in de kerncentrale van Doel, gaat na een terreuractie met verregaande gevolgen op zoek naar de opdrachtgever. Zijn speurwerk wordt niet door iedereen in dank afgenomen. Voor hij het beseft, is hij helemaal opgeslokt door nieuwe criminele verwikkelingen…

Recensie
Het schrijven is Rudy Soetewey als het ware met de paplepel ingegeven. Zijn vader had een passie voor toneel en schreef daar ook voor. Toch koos hij voor een carrière in het onderwijs, een beroep dat hij tot aan zijn pensioen heeft uitgeoefend. Het schrijven kon hij niet loslaten en in 1992 debuteerde hij met de verhalenbundel Bedrieglijke eenvoud. In 2001 verscheen zijn eerste thriller, Inbraak, die werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs van dat jaar. Zijn nieuwste thriller De opdrachtgever is in juni 2021 uitgebracht. Naast boeken heeft hij eveneens diverse toneelstukken geschreven.

Op een vroege ochtend schrikt Peter Loukens, IT’er bij de kerncentrale van Doel, wakker van een onbekend geluid. Het blijkt dat drie mannen hebben ingebroken in zijn woning, waarna ze hem en zijn gezin bedreigen. Om het leven van zijn vrouw en dochter te redden, wordt hij gedwongen het netwerk van de centrale te saboteren. Dit mislukt, omdat de beveiliging ontdekt waar hij mee bezig is. Peter vertelt waarom hij tot zijn daad gekomen is, maar dat heeft verstrekkende gevolgen. Hierna krijgt hij geen antwoord op zijn vragen en gaat zelf op onderzoek uit. Hij zet zijn leven daarbij echter wel op het spel.

In de eerste twee hoofdstukken van De opdrachtgever wordt vooral de nadruk gelegd op een korte en summiere introductie van een aantal personages. De lezer weet hierdoor met wij hij zoal te maken heeft en wat hun relatie met het hoofdpersonage, Peter Loukens, is. Hierna wordt het echter anders, want doordat Peter en zijn gezin worden bedreigd, heeft het verhaal al in een vrij vroeg stadium actie en spanning. Je komt eveneens met een aantal vragen te zitten, waar – uiteraard – gedurende de plot een antwoord op gegeven wordt. Soetewey zorgt in die beginfase tevens voor een aantal plotwendingen, waarvan sommige ronduit verrassend zijn waardoor een situatie net even iets anders wordt dan aanvankelijk lijkt.

Vanaf hoofdstuk negen komt het verhaal in een rustiger vaarwater terecht en verdwijnt het grootste deel van de wat explosievere momenten. Dat is dan tevens het moment dat Peter antwoorden op zijn vragen wil hebben. Het afgenomen tempo heeft echter niet tot gevolg dat de nieuwsgierigheid van de lezer afneemt, er gebeurt immers nog ruim voldoende om dat gevoel te laten handhaven. Ook de vaak ontbrekende cliffhangers aan het eind van een hoofdstuk zorgen er niet voor dat je niet meer geïnteresseerd bent in het vervolg. Integendeel zelfs, want als lezer zit je met dezelfde vragen als Peter en daarom wil je dezelfde antwoorden hebben als hij.

De auteur heeft diverse actuele zaken in het verhaal verwerkt, denk daarbij aan de mogelijke sluiting van de kerncentrale in Doel en de problemen waar die centrale mee te maken heeft, maar ook de (negatieve) invloed die de sociale media op iemands leven kunnen hebben. In combinatie met de fictie maakt dat De opdrachtgever over het algemeen vrij realistisch overkomt. Natuurlijk zijn er enkele situaties waarbij je je kunt afvragen of die in het echte leven ook zou zouden voorkomen, maar die zorgen er juist voor dat de lezer het verhaal geboeid blijft volgen en er in zekere zin ook bij betrokken is.

Hoewel de personages over het algemeen vrij oppervlakkig blijven, over Peter komt je het meest te weten, is dat voor dit verhaal niet erg. Er wordt voldoende over hen bekendgemaakt om het prima te kunnen volgen. De opdrachtgever, dat in een aangename en fijne schrijfstijl geschreven is, eindigt zoals het begonnen is: met meer actie en spanning en een ontknoping die met de beste wil van de wereld niet te voorspellen valt. De lezer en Peter krijgen uiteindelijk antwoord op hun vragen, maar of de laatste helemaal tevreden is, is nog te bezien. We zullen het echter nooit te weten komen.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Rudy Soetewey
Titel: De opdrachtgever

ISBN: 9789464340006
Pagina’s: 312

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.