Anomalie – Hervé le Tellier

Beschrijving
Op weg van Parijs naar New York komt een vliegtuig in een monsterstorm terecht. Aan boord bevinden zich onder anderen de architect André en zijn minnares Lucie, de huurmoordenaar Blake, de Nigeriaanse afropopzanger Slimboy, de Franse schrijver Victor Miesel en een Amerikaanse actrice. Het vliegtuig landt veilig op JFK, maar de echte problemen beginnen pas honderd dagen later als precies dezelfde vlucht, met dezelfde passagiers, nog eens aankomt in New York… Terwijl de passagiers van de eerste vlucht door zijn gegaan met hun leven, worden ze nu allemaal geconfronteerd met zichzelf.

Recensie
Voordat de Franse auteur Hervé le Tellier voor een carrière als auteur koos, was hij heel kort wiskundige en een langere tijd wetenschapsjournalist. Hij heeft onder andere voor Le Monde en Charlie Hebdo gewerkt, tot hij aan het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw begon met het schrijven van romans, toneelstukken en poëzie. Hoewel hij al een flink oeuvre op zijn naam heeft staan is het in 2021 verschenen Anomalie zijn eerste roman die in het Nederlands is vertaald. In Frankrijk won hij hiervoor de prestigieuze Prix Goncourt en wereldwijd         zijn er meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.

Tijdens een vlucht van Parijs naar New York komt een Air France-vliegtuig in een onverwachte, hevige en beangstigende storm terecht. Er bevinden zich 243 mensen aan boord, waaronder de huurmoordenaar Blake, de Nigeriaanse zanger Slimboy en de Franse auteur Victor Miesel. Het vliegtuig wordt veilig aan de grond gebracht en iedereen gaat door met zijn of haar leven. Drie maanden later landt dezelfde vlucht met dezelfde passagiers en bemanning opnieuw. Men staat voor een groot raadsel en het enige dat rest is dat alle betrokkenen met zichzelf worden geconfronteerd.

Anomalie bestaat uit drie delen die ieder een periode omvatten vanaf het moment dat het vliegtuig van Air France in een hevige storm is beland. In het eerste deel (maart-juni 2021) worden enkele personages geïntroduceerd die deze bewust vlucht hebben meegemaakt. De lezer komt wat van en over hen te weten en ondanks dat je dan nog niet weet dat een identieke vlucht gaat plaatsvinden, word je al wel enigszins nieuwsgierig gemaakt en heb je het gevoel dat er iets mysterieus staat te gebeuren. Dit zorgt voor vragen die tijdens de plot voor een groot deel beantwoord worden. Het tweede deel (24-26 juni 2021) bevestigt de mysterieuze inslag, want wetenschappers proberen hierin het raadsel rond die twee vluchten te ontrafelen. Het laatste gedeelte (na 26 juni 2021) betreft vooral de confrontatie die een aantal passagiers met zichzelf heeft.

Ondanks de gedachte hoe het moet zijn om met jezelf geconfronteerd te worden en dat dit wel enige spanning met zich mee moet brengen, wil het met de roman niet voor de volle honderd procent lukken. Het verhaal heeft een overwegend traag verloop waardoor de lezer het gevoel heeft dat het maar niet op wil schieten, veel situaties die spannend zouden kunnen zijn, zijn dat niet. Dat komt omdat Le Tellier de spanning er voor een groot deel uit schrijft – hele fragmenten en hoofdstukken zijn ronduit saai en te wetenschappelijk – en de ontmoeting die enkele personages met zichzelf hebben, zijn absoluut niet beklemmend en hebben niet het effect dat je bij een dergelijk treffen zou verwachten. Het meest opwindende in het verhaal is het hoofdstuk waarin het eerste vliegtuig midden in de storm belandt, hoe de gezagvoerders het toestel vervolgens in bedwang proberen te houden en de passagiers gerust te stellen.

Naarmate de plot vordert, worden veel vragen die tijdens het lezen ontstaan beantwoord, maar voor de belangrijkste vraag – wat is de oorzaak van die identieke vlucht met dezelfde bemanning en passagiers – geldt dat in feite niet. Na het dichtslaan van het boek blijf je daarover in het ongewisse en daardoor voelt het einde toch enigszins onbevredigend aan. Dan realiseer je je eveneens dat deze roman er niet om gaat om vragen te beantwoorden, maar om weer te geven wat de gedragingen van mensen kunnen zijn wanneer ze met buitengewoon onverwachte omstandigheden te maken krijgen.

Alles bij elkaar heeft Anomalie, dat een nogal wisselende schrijfstijl heeft (de ene keer is het namelijk toegankelijk en vlot, de andere keer juist het tegenovergestelde) en waarin zich bij de vertaling te veel slordigheden hebben voorgedaan een origineel concept, maar een uitwerking die niet zo heel erg bijzonder is. Het gevolg is dat het niet volledig kan boeien.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Hervé le Tellier
Titel: Anomalie

ISBN: 9789401615891
Pagina’s: 304

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.