Perfecte dood – Helen Fields

Beschrijving
Een seriemoordenaar heeft Edinburgh stevig in zijn greep, zonder dat Luc Callanach en Ava Turner er weet van hebben. Hij slaat berekenend en gewetenloos toe. Zijn slachtoffers legt hij om door middel van gif, zodat deze langzaam en op pijnlijke wijze sterven, zonder enig besef van het gif dat door hun bloedbaan stroomt. Hoe sla je een moordenaar in de boeien als hij zich op de achtergrond verborgen houdt? Deze moordenaar houdt ervan zijn slachtoffers van een afstand te observeren. Callanach en Turner staan deze keer echt voor een onmogelijke taak… 

Recensie
Tijdens haar carrière als officier van justitie en advocaat heeft Helen Fields een ruime kennis opgedaan van verschillende soorten misdaadzaken. Deze bagage heeft ze meegenomen bij het schrijven van haar boeken en daardoor hebben ze alle een behoorlijke intensiteit. In 2017 begon ze aan een serie met de inspecteurs Luc Callanach en Ava Turner en de eerste twee delen van de reeks waren een wereldwijd succes. Perfecte dood is het derde deel van de reeks en is in mei 2021 in het Nederlands verschenen. Onder het pseudoniem H.S. Chandler bracht ze in 2019 de thriller Mate van onschuld uit.

Op Arthur’s Seat, een oude vulkaan bij Edinburgh, wordt het naakte en levenloze lichaam van een jonge vrouw gevonden. In eerste instantie zijn er geen aanwijzingen dat het om een misdrijf gaat, maar nader inspectie wijst anders uit. Het onderzoek, dat geleid wordt door inspecteur Luc Callanach, lijkt vast te lopen. Tot er opnieuw een vrouw onder verdachte omstandigheden komt te overlijden. Ondertussen houdt de vijf maanden eerder tot hoofdinspecteur gepromoveerde Ava Turner zich bezig met een ogenschijnlijke zelfmoord van haar vorige chef George Begbie. Ze kan namelijk niet geloven dat hij zichzelf van het leven heeft beroofd.

Ondanks het feit dat in het eerste hoofdstuk een lijk wordt gevonden, begint Perfecte dood vrij rustig. Er zijn geen beschrijvingen van bloederige taferelen en/of eventuele wrede marteltechnieken en ook de actie blijft dan nog uit. Dit houdt echter niet in dat het verhaal niet boeit, dat doet het vanaf het allereerste moment zeker. De lezer wordt wel degelijk nieuwsgierig naar wat er nog komen gaat, maar ook naar de beweegredenen van de moordenaar. De dood van voormalig hoofdinspecteur Begbie is een interessante en toch wel onverwachte ontwikkeling die ervoor zorgt dat je ook daar meer over wilt weten, zeker als Ava een aantal ontdekkingen doet die hem in een ander daglicht stellen.

Het verhaal bestaat uit twee verhaallijnen, die van de moorden en die van de dood van Begbie. Beide subplots hebben geen enkel onderling verband, de enige overeenkomst is de politie, maar dat is een verklaarbare en logische link en uiteraard een vanzelfsprekende en onvermijdelijke. Doordat het twee verschillende zaken betreft, wordt de samenwerking tussen Callanach en Turner tot een minimum beperkt, iets dat ook wel een gevolg is van de promotie van laatstgenoemde. Perfecte dood wordt vanuit diverse perspectieven verteld, waaronder dat van de dader. Door deze opzet komt de lezer ruim voldoende over hen te weten en leeft hij met de meeste van hen mee.

In dit derde deel van de Perfect-serie besteedt Fields meer aandacht aan de privésituatie van de inspecteurs, vooral aan die van Callanach. De consequentie daarvan is dat je zijn achtergrond nog beter kunt plaatsen, maar ook dat het verhaal wat minder spanning heeft dan je wellicht op voorhand zou verwachten. Natuurlijk is er wel degelijk een spanningsboog aanwezig, maar die is anders en meer gedoseerd, zeker ten opzichte van Perfecte prooi, het voorgaande deel. De onverwachte ontwikkelingen blijven deze keer beperkt tot een paar handen vol en enkele daarvan hebben tot effect dat het verhaal iets anders gaat lopen dan daarvoor. Interessant, ook omdat hierdoor de aandacht van de lezer onverminderd behouden blijft.

Perfecte dood, dat in de kenmerkende Fields-schrijfstijl geschreven is, is een intrigerende thriller die enigszins psychologisch aandoet. De terugkerende personages die meeslepend en bijzonder zijn, zullen in het vervolg van de pakkende serie nog veel meer van zich laten horen en voor de lezer is het te hopen dat een aantal nieuwe dan ook weer van de partij zullen zijn.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Helen Fields
Titel: Perfecte dood

ISBN: 9789026354281
Pagina’s: 456

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.