De Katharinacode – Jørn Lier Horst

Beschrijving
Het is weer de tijd van het jaar: voor de vierentwintigste keer pakt William Wisting het dossier van de verdwijning van Katharina Haugen. De zaak werd nooit opgelost en elke jaar belt Wisting met Katharina’s echtgenoot, Martin Haugen. Het terugkerende contact tussen de politieinspecteur en de weduwnaar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vriendschap. Maar dit jaar is het donker in Haugens huis als Wisting er aankomt. Haugen is spoorloos verdwenen.

Op dezelfde dag krijgt Wisting bezoek van Adrian Stiller, een jonge rechercheur van de afdeling Georganiseerde misdaad. Hij heeft een verband ontdekt tussen de verdwijning van Katharina en de zaak waar hij aan werkt. De samenwerking met de gecompliceerde Stiller blijkt een ware uitdaging voor de rustige, ervaren Wisting.

Recensie
Voordat de Noorse auteur Jørn Lier Horst fulltime auteur werd, was hij hoofdrechercheur bij de afdeling moordzaken van de politie in het district Vestfold. Daarvoor heeft hij criminologie, filosofie en psychologie gestudeerd. In 2004 debuteerde hij als auteur met de thriller Nøkkelvitnet (Key wittness), dat gebaseerd is op een waargebeurde moord en niet in het Nederlands vertaald is. Dat gebeurde een jaar later wel met Toen Felicia verdween, het tweede deel van een reeks waarin hoofdinspecteur William Wisting de hoofdrol heeft. In 2017 verscheen De Katharinacode, het eerste deel van het Cold Case Kwartet.

De verdwijning van Katharina Haugen, vierentwintig jaar geleden, houdt William Wisting nog steeds bezig. Haar omvangrijke dossier kent hij grotendeels uit zijn hoofd en ieder jaar brengt hij op de dag dat ze verdween haar man Martin een bezoek; hij beschouwt hem inmiddels als een vriend. Ook dit jaar gaat hij weer naar hem toe, maar zijn woning is verlaten. Een dag later krijgt hij bezoek van Adrian Stiller van de Landelijke Recherche. De zaak van de vermiste Nadia Krogh is heropend en hierbij is de hulp van Wisting nodig. Dan ontdekken ze dat er een verband bestaat tussen beide vermissingen.

Hoewel dit alweer het twaalfde boek is waarin William Wisting voorkomt, is De Katharinacode uitstekend afzonderlijk van de andere te lezen. Het verhaal staat op zichzelf, nergens wordt verwezen naar een van de voorgaande delen en de terugkerende personages worden ruim voldoende uitgewerkt om de lezer een goed beeld van en over hen te geven. In het begin worden ze kort geïntroduceerd en gedurende de plot krijgt je geleidelijk aan wat meer over hen te weten. Tijdens de eerste hoofdstukken geeft de auteur ook wat informatie over de zaak-Katharina en uit wat daarover bekend wordt gemaakt, valt af te leiden dat haar verdwijning vierentwintig jaar geleden een mysterie was en dat nu in feite nog steeds is.

Dat wordt het nog meer als Adrian Stiller met een andere cold case op de proppen komt. De vraag is namelijk wat de vermissing van Nadia Krogh met die andere oude zaak te maken heeft. De enige overeenkomst die er is, is Martin Haugen – hij is daarom de rode draad in het door Stiller en Wisting geleide onderzoek. Dat onderzoek verloopt, net als het verhaal zelf, in een niet al te hoog tempo. Stukje bij beetje komt er nieuwe informatie naar voren, maar wel dusdanig dat de twee zaken met elkaar gelinkt kunnen worden. Dit is niet opzienbarend, want deze ontwikkeling was eigenlijk al van begin af aan te voorzien.

Ondanks het trage verloop dat De Katharinacode heeft, is het wel boeiend en interessant. Zonder dat het verhaal bol staat van actie (pas in de ontknoping is hier in geringe mate sprake van) en een zinderende spanning ontbreekt, is er wel continu een latente spanningsboog aanwezig. Die bestaat er vooral uit dat de lezer wil weten wat er werkelijk met Katherina Haugen en Nadia Krogh gebeurd is, maar toch ook wat het politieonderzoek gaat opleveren. Om dat speurwerk enigszins te sturen, heeft Stiller een ietwat onorthodox plan bedacht, waarbij hij journaliste Luna, de dochter van Wisting, bij betreft. Dit is een mooie toevoeging en heeft hoe dan ook een belangrijke meerwaarde voor zowel het onderzoek als het verhaal.

In een bijzonder vlotte, toegankelijke, zeer gedetailleerde en vooral beeldende schrijfstijl loodst Lier Horst de lezer door het Noorse landschap en maakt hem deelgenoot van minutieus recherchewerk. Over het geheel genomen is De Katharinacode niet bijster spannend, maar wel degelijk intrigerend. Pakkend vanaf de allereerste bladzijde en door zowel het tempo als de aandacht voor persoonlijke relaties, is het een Scandithriller bij uitstek.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Jørn Lier Horst
Titel: De Katharinacode

ISBN: 9789044979442
Pagina’s: 400

Eerste uitgave: 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.