Het complot tegen Nederland – Rob Bakker

Beschrijving
Amsterdam, tijdens de Eurotop verblijft de Duitse bondskanselier in de best bewaakte suite van het best bewaakte hotel van de stad. Toch wordt hij op een ochtend dood aangetroffen: vermoord … Terwijl elkaar tegenwerkende Duitse en Nederlandse autoriteiten zich koortsachtig op de zaak storten, ontvouwt zich een complot dat een weergaloze en zeer doordachte planning verraadt. De politieke thriller Het Complot Tegen Nederland is het verhaal van een succesvolle aanslag en de (euro)politieke gevolgen ervan. Het Complot Tegen Nederland begint waar De Dag van de Jakhals eindigde!

Recensie
Rob Bakker is een veelzijdig man; hij is onder andere journalist, historicus, ondernemer, docent en auteur. Na zijn opleiding journalistiek werkte hij voor diverse magazines, waaronder het satirische maandblad MAD. Later schreef hij het script voor de dramaserie Laden maar en begon hij tevens met het schrijven van boeken. Hij debuteerde in 1981 met de roman Graven en zijn eerste thriller was het in 2000 uitgebrachte FE!. Eind 2021 verscheen Het complot tegen Nederland, zijn nieuwste publicatie.

Aan de vooravond van de Eurotop in Amsterdam wordt de Duitse bondskanselier ’s nachts om het leven gebracht. Hij verbleef in een gerenommeerd en onder Franse vlag opererend hotel dat op dat moment zwaar beveiligd werd. De autoriteiten staan voor een raadsel omdat het onmogelijk leek tot de suite van de kanselier door te dringen. De Duitse en Nederlandse politie werken moeizaam samen om de moord op te lossen. Alle verrichtingen worden in de gaten gehouden door een geheime organisatie die zich De Vrienden van de Vrede noemt. Hebben zij een aandeel in de moord of is iemand anders daar verantwoordelijk voor?

Het complot tegen Nederland, dat begint met een proloog waarin een scène uit de oorlog in voormalig Joegoslavië aantoont dat destijds verschrikkelijke en onmenselijke daden zijn verricht, bevat al in het eerste hoofdstuk een interessante ontwikkeling: de moord op de Duitse bondskanselier. De auteur creëert meteen een spanningsveld en daardoor is de start veelbelovend. Deze hoopgevende aanvangsfase wordt gedurende de plot volledig waargemaakt, want – op één hoofdstuk na – de spanning in het verhaal neemt gestaag toe en er zijn talloze spannende momenten. Er zijn diverse plotwendingen, het verhaal boeit meer en meer en doordat Bakker er waargebeurde feiten in heeft verwerkt, komt het realistisch over en intrigeert het sowieso.

Het verhaal heeft drie verhaallijnen: de moord op de kanselier en het onderzoek naar de dader, het doen en laten van de moordenaar, maar ook het Joegoslavië-tribunaal dat gelijktijdig met de Eurotop plaatsvindt. Hierdoor wordt het verhaal vanuit verschillende perspectieven verteld en krijgt de lezer een uitstekend en volledig beeld van wat zich allemaal afspeelt en heeft afgespeeld. Het is van meet af aan duidelijk dat er een onderling verband tussen de subplots bestaat, maar naarmate het verhaal vordert komen ze dichter en dichter naar elkaar toe, tot ze in de actierijke ontknoping samenvallen. Er wordt, behalve door de autoriteiten, overigens ook nog door een andere partij jacht op de moordenaar gemaakt. Dit zorgt voor een extra dimensie in het verhaal, maar niet zodanig om het als afzonderlijke verhaallijn te beschouwen.

Ondanks de overwegend lange hoofdstukken heeft Het complot van Nederland over het algemeen een behoorlijk tempo. Het lijkt er zo nu en dan op dat er niet zo heel veel gebeurt, maar dat is schijn. De hoofdstukken bevatten allerlei perspectiefwisselingen en in het hele boek komen ettelijke scènes voor met een hoog actiegehalte. Dit alles heeft dus een gunstige uitwerking op de snelheid. De schrijfstijl van Bakker is overwegend beeldend en zonder meer toegankelijk. Het tweede hoofdstuk, waarin de lezer meer achtergrondinformatie over De Vrienden voor de Vrede krijgt, is wat minder boeiend en enigszins saai. De gegeven informatie is echter wel van belang en daardoor noodzakelijk.

Dat het verhaal als een nachtkaars uitgaat, kan niet worden gezegd, de moordenaar is immers uitgeschakeld. Toch is het wel onbevredigend dat niet iedereen die bij de dood van de kanselier betrokken is, ontmaskerd is. Desondanks is Het complot van Nederland (de titel dekt de lading van het verhaal niet helemaal) een prima thriller en een goed voorbeeld van een politiek steekspel waarin het er veel van weg heeft dat het recht van de sterkste de overwinnaar geworden is.  

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Rob Bakker
Titel: Het complot tegen Nederland

ISBN: 9789493192256
Pagina’s: 266

Eerste uitgave: 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.