De offerplaats – Tana French

offerplaats
Beschrijving
Op een archeologische vindplaats wordt het ontzielde lichaam van de twaalfjarige Katy Devlin aangetroffen, dat van de twaalfjarige Katy Devlin blijkt te zijn. De politie staat voor een raadsel.

De moordzaak doet Rob Ryan denken aan een traumatische gebeurtenis uit zijn kindertijd. Langzaam maar zeker raakt hij persoonlijk verstrikt in het politieonderzoek, zich steeds weer afvragend waarom indertijd zijn twee jeugdvriendjes, Jamie en Peter, nooit zijn teruggekeerd uit het bos en hij wél teruggevonden werd – onder het bloed. Waarom herinnert hij zich niet wat er gebeurd is? En wat is het verband met Katy Devlin?

Recensie
De offerplaats is een verhaal dat door Rob verteld wordt. Daardoor is het anders dan de gemiddelde thriller. Het boek heeft in feite twee verhaallijnen: de moord op Katy en de verdwijning van Jamie en Peter. Die verdwijning maakt dat Rob ook persoonlijk bij het onderzoek op de moord betrokken is. Omdat, zoals gezegd, er een verband tussen beide zaken kan zijn.

In het boek wordt ook aandacht besteed aan de vriendschap tussen Rob en Cassie. Deze vriendschap lijkt niets met het onderzoek te maken te hebben, maar schijn bedriegt. Want is hun relatie bestand tegen de stress die dit onderzoek, en als gevolg daarvan de enigszins traumatische jeugdherinneringen van Rob, met zich meebrengt?

De veelvuldig voorkomende ondervragingen worden zeer realistisch weergegeven. Daardoor krijg je de indruk dat Tana French gedegen onderzoek heeft verricht bij de echte politie. Hoewel het boek niet zindert van de spanning, is deze onderhuids wel degelijk aanwezig. Daardoor blijft het verhaal boeiend en interessant.

Behalve een literaire thriller is De offerplaats ook psychologisch van aard. Daardoor is het waarschijnlijk niet het gemakkelijkste boek om te lezen. Dat neemt echter niet weg dat het een uitstekend debuut van French is.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Tana French
Titel: De offerplaats
ISBN: 9789021805108
Pagina’s: 478
Eerste uitgave: 2007

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.