Bureau MaRiT 2 – ED Vermeulen

bureau marit 2
Beschrijving
“De lucht zag dreigend donkergrijs boven het Haringvliet. Er was die ochtend slecht weer voorspeld, maar zij dacht dat het wel mee zou vallen dus had hij toch besloten om de geplande zeiltocht door te zetten. Het was geen loos alarm geweest en zijn angstige voorgevoel werd bewaarheid, maar toen waren ze al te ver van de veilige kust verwijderd.

Er is inmiddels een halfjaar verstreken sinds de veelbelovende opstart van het detectivebureau van Marit Johansen Bureau MaRiT gevestigd op het Noordereiland in Rotterdam, maar de opdrachten blijven uit. Het blijkt slechts stilte voor de storm, want Marit raakt verwikkeld in een ingewikkelde affaire met Jack, een collega privédetective, omdat zij nauw moeten samenwerken als geloofwaardig echtpaar op het landgoed van een gepensioneerde landeigenaar met een wel heel verleidelijk dienstmeisje. Omdat de karakters van beide privédetectives nogal eens botsen, verloopt deze raadselachtige opdracht vrij stroef, totdat uiteindelijk het gevaar hun meningsverschillen verdrijft. Ondertussen krijgt Marit van een rijk echtpaar de vraag om hun verloren zoon op te sporen, een opdracht die meer blijkt te zijn dan een bijzondere speurtocht alleen.

Ook Dix, een bevriend rechercheur van de politie Rotterdam Rijnmond, heeft een op het eerste gezicht opwindende opdracht voor haar, totdat Marit zelf de touwtjes in handen neemt en zo een veilige grens passeert. Gelukkig krijgt zij naast de assistentie van de aanvankelijk onwillige Jack, hulp uit onverwachte hoek. Zal zij het er zonder kleerscheuren afbrengen bij haar spannende zoektocht naar de waarheid over een vrouw die de dubieuze bijnaam de Zwarte Weduwe draagt?

Recensie
Een halfjaar geleden startte Marit Johansen haar detectivebureau MaRiT op het Rotterdamse Noordereiland. Na aanvankelijk een aantal opdrachten te hebben gehad, blijven deze nu even uit. Dit zal niet lang duren, want haar collega-detective Jack Stevens biedt haar aan te assisteren met een ingewikkelde zaak. Marit stemt hiermee in en ze daarom zullen ze een tijdje als echtpaar samenwerken op het landgoed van een gepensioneerde landeigenaar.

Ongeveer gelijktijdig krijgt Marit het verzoek van een rijk echtpaar om hun zoon, die al geruime tijd spoorloos verdwenen is, te vinden. Daarnaast vraagt Dix Boeks, een vriend die als rechercheur bij de Rotterdamse politie werkt, haar hulp in bij een zaak waar de politie maar geen vat op kan krijgen: Cornelia Palm, ook wel de zwarte weduwe genoemd, wordt verdacht van de moord op vier echtgenoten, maar concreet bewijs heeft de politie niet.

Net als het eerste deel van Bureau MaRiT is ook dit deel vrij oppervlakkig en komt het niet verder dan een paar aardig verhaaltjes die dan wel weer gemakkelijk lezen. Omdat de karakters van de belangrijkste personages al in het eerste deel uitgewerkt zijn, wordt daar in dit deel minder aandacht aan besteed. Dat wil overigens niet zeggen dat er deze keer geen aandacht aan wordt geschonken. Dat wel, maar in veel mindere mate.

Ook in Bureau MaRiT 2 worden drie zaken in behandeling genomen. Twee daarvan hebben geen enkele spanning. Het beste verhaal is dat van de zwarte weduwe Cornelia Palm. In dat verhaal is nog wel wat spanning te bespeuren, vooral op het moment dat Marit het appartement van Cornelia onderzoekt.

Ondanks dat komt dit deel van Bureau Marit opnieuw niet boven de middelmaat uit. Daarvoor is het ook deze keer niet diepgaand genoeg en laten de spannende momenten het grotendeels toch ook afweten.

Waardering: 2/5

Boekinformatie
Auteur: ED Vermeulen
Titel: Bureau MaRiT 2
ISBN: 9789081282659
Pagina’s: 220
Eerste uitgave: 2011

2 gedachten over “Bureau MaRiT 2 – ED Vermeulen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.