Het afgelopen leesjaar

Het nieuwe jaar is inmiddels een paar dagen oud. Voor mij een mooi moment om het afgelopen leesjaar in kaart te brengen. Een leesjaar waarin ik zevenenvijftig boeken heb gelezen. Dat komt neer op iets meer dan één boek per week. Van deze boeken vielen er eenenvijftig onder het thrillergenre en zes dus niet. Vier boeken hebben van mij vijf sterren gekregen en acht kwamen niet verder dan twee. De overige boeken kregen drie en vier sterren. De gemiddelde waardering voor al deze boeken was een 3.4.

2014-year-in-review
De vier boeken die van mij vijf sterren gekregen hebben zijn:

Broeinest – Loes den Hollander
Een van de eerste boeken die ik in 2014 las. Het verhaal is weliswaar fictief, maar kan zomaar in het ‘echte leven’ gebeurd zijn. Broeinest boeit van begin tot eind, is daardoor moeilijk weg te leggen en heeft en bijzonder verrassend plot.

Zonder gezicht – Stefan Ahnhem
Dit boek heb ik via Dizzie ontvangen om voor hen te mogen recenseren. Het is het debuut van de Zweed Stefan Ahnhem, die al bekendheid geniet als scenarioschrijver van onder andere Wallander. Ahnhem weet in dit boek de lezer regelmatig op het verkeerde been te zetten en is vanaf het begin al spannend.

Ik haal je op, ik neem je mee – Niccolo Ammaniti
De enige roman die vijf sterren gekregen heeft. En terecht vind ik, want het boek zit vol afwisselingen, diverse verhaallijnen die niet verwarrend zijn en heeft bovendien een interessant plot. Het boek blijft van begin tot eind boeien.

Hypnose – Lars Kepler
Het laatste boek dat vijf sterren heeft gekregen, is tevens het laatste boek dat ik in 2014 las. Het debuut van het echtpaar Ahndoril had me al direct in de greep en eigenlijk is dat tijdens het lezen zo gebleven. De prettige manier van schrijven en de vele wendingen zorgen ervoor dat het blijft boeien.

Zoals ik al aangegeven heb, waren er ook wat boeken die ik minder geslaagd vond. Dat zijn de volgende acht, die ik overigens niet uitgebreider beschrijf:
1. Zoete waanzin – Paulus Hochgatterer
2. De schim – Petra Hammesfahr
3. Adams engel – John R. Maxim
4. Verborgen gebreken – Sophie Hannah
5. Bureau MaRiT 1 – ED Vermeulen
6. Bureau MaRiT 2 – ED Vermeulen
7. Bureau MaRiT 3 – ED Vermeulen
8. De nachtelijke invallen van ambtenaar Varamo – César Aira

Het aantal door mij gelezen boeken is per jaar toegenomen. Dat wil echter niet zeggen dat ik er een wedstrijd van maak om ieder jaar meer boeken te lezen dan het voorgaande. Het komt gewoon zo uit. En wat het in 2015 gaat worden? Ik zal wel zien. Het enige dat voor mij telt, is dat ik plezier in lezen heb. Ongeacht de hoeveelheid boeken die ik lees.

Een gedachte over “Het afgelopen leesjaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.