Bloedbruiloft – Ellen Gerretzen

bloedruiloft
Beschrijving
Wolfgang, voormalig hoofdcommissaris bij de Berlijnse Mordkommission, wil na een persoonlijk drama in zijn leven een nieuw bestaan opbouwen aan de woeste noordwestkust van Spanje. Hij laat zich echter door zijn vriend Esteban overhalen om eerst mee te gaan naar diens geboortedorp in de Extremadura, om aldaar een moordzaak mee te helpen oplossen die het hele dorp in zijn greep houdt. Het spreekt vanzelf dat de autoritaire guardia civil Javier Wolfgang en Esteban als bedreigend ervaart.

Tijdens hun zoektocht maakt Wolfgang kennis met de intrigerende streek waar zwarte Iberische varkens de uitgestrekte dehesas met kurkeiken bevolken en de beste hammen ter wereld opleveren. Hoe idyllisch de natuur ook is, de dorpsbewoners zijn dat veel minder, te beginnen met de familie van Esteban. Er wordt veel gezwegen over het verleden en door de talloze vetes tussen de families die soms teruggaan tot het Francotijdperk, blijkt dat de brute moord op Ricardo waarschijnlijk een uitvloeisel is van veel onderhuidse spanningen. Ricardo was veearts en betrokken bij de kwaliteitskeuring van de varkens. Moet de moordenaar gezocht worden in de hammensector waar veel geld omgaat? Wolfgang tast in het duister, ook wat betreft zijn gevoelens voor de bevallige maar onvoorspelbare Julia, tot wie hij zich aangetrokken voelt maar die hem ook angst inboezemt.

Recensie
De Berlijnse ex-hoofdcommissaris Wolfgang, vijfenvijftig jaar oud, is net met prepensioen en wil, na de gewelddadige moord op zijn vrouw Claudia, zijn leven weer op orde krijgen. Hij heeft daarom plannen op naar Spanje te vertrekken. Waar hij in Galicië een nieuw bestaan wil opbouwen. Voor hij daarnaartoe gaat, laat hij zich door zijn vriend Esteban overhalen om de moord te helpen oplossen die plaats heeft gevonden in het geboortedorp van Esteban.

Eenmaal in Dehesas de Aguasantas, het geboortedorp in de Extremadura-regio in Zuidwest-Spanje, merkt Wolfgang dat niet iedereen blij is met zijn aanwezigheid. Een aantal bewoners ziet hem het liefst zo spoedig mogelijk vertrekken. Wolfgang is dat niet van plan en gaat eigenzinnig door met zijn onderzoek. Omdat de regio bekend is door zijn hammen, rijst al snel het vermoeden dat de moordenaar in deze sector gezocht moet worden. Maar het blijkt ook dat er families zijn die geheimen uit het verleden verbergen.

Bloedbruiloft, een titel die de lading van het boek niet helemaal dekt, is de eerste thriller van Ellen Gerretzen. Het verhaal speelt zich vooral af in Spanje en geeft een goed en realistisch overkomend beeld van de regio Extremadura. Als lezer kun je je daardoor een vrij goed beeld vormen hoe het leven in een dorpje in deze regio is.

De diverse personages krijgen niet meteen een ‘gezicht’, maar gedurende het verhaal worden deze steeds meer uitgewerkt waardoor de lezer uiteindelijk een goed beeld van hen krijgt. Deze opzet zorgt er ook voor dat er, wat dit betreft, een zekere spanning aanwezig is.

Ondanks dat het verhaal zich in Spanje afspeelt en er daardoor soms Spaanse woorden in voorkomen, is het boek in een bijzonder prettige en vlotte stijl geschreven. De Spaanse worden, veelal scheldwoorden, zijn niet storend en waar het nodig is, worden ze ook uitgelegd. Dat is prima gedaan.

Hoewel het boek een thriller is, ontbreekt de échte spanning in het grootste deel van het boek. Dat is niet hinderlijk, want de intriges die in het verhaal voorkomen zorgen ervoor dat het boek blijft boeien. Pas in het laatste kwart van het boek komt de spanning om de hoek kijken en wordt dan langzaam opgevoerd. En ondanks dat het dan al enigszins te voorzien is wie de moordenaar is, kan het plot toch wel verrassend genoemd worden. Al met al heeft Ellen Gerretzen met Bloedbruiloft een prima debuut afgeleverd.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Ellen Gerretzen
Titel: Bloedbruiloft
ISBN: 9789022325414
Pagina’s: 443
Eerste uitgave: 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.