Biografie of niet?

Het zal jullie als boekenliefhebber niet ontgaan zijn. De week van het sportboek is net achter de rug. Het boek Kieft, dat gaat over het leven van voormalig profvoetballer Wim Kieft en geschreven is door journalist Michel van Egmond, is gekozen tot sportboek van het jaar. Niet echt onverwacht vind ik. Want de biografie heeft een tijdlang de Boeken Top 10 aangevoerd en lijkt razend populair te zijn.

Of het boek terecht de winnaar geworden is, kan ik niet beoordelen. Ik heb het boek niet gelezen en ben ook niet van plan dat te gaan doen. Het is een voetbalboek en, ondanks dat ik wel degelijk een liefhebber van deze sport ben, hoef ik niet over voetbal te lezen. Noch tijdschriften, noch boeken. En zeker niet als het een biografie is. Want hoe interessant het ook kan zijn, biografieën hoef ik net te lezen.

Ooit, maar dat is alweer echt lang geleden, heb ik een boek (volgens mij was het inderdaad een biografie) over Johan Cruijff gehad. Het boek, dat ik bij mijn weten nooit gelezen heb, heb ik al lang niet meer. Ik heb het destijds gekregen. Terwijl ik niet eens een Ajax-supporter was (en nog steeds niet ben). Het was mijn eerste, maar ook mijn laatste voetbalboek.

Behalve de levensverhalen van al die voormalig voetballers zijn er natuurlijk ook veel andere biografieën. Ook die lees ik eigenlijk zo goed als niet. Dat wil overigens niet zeggen dat ik nooit een biografie gelezen heb. Dat heb ik wel degelijk. En ook nog eens bewust.

Uiteraard, zul je zeggen. Boeken lees je toch altijd bewust. Klopt. Maar de biografie die ik héb gelezen, heb ik ook met mijn volle verstand aangeschaft. Want ik wilde het hoe dan ook hebben. En lezen. Want voor mij was het niet zomaar een biografie. Het is een biografie van mijn grote held op stripgebied. Zowel qua tekentechnisch als tekstueel. Het is namelijk de autobiografie van Marten Toonder, vooral bekend als de geestelijk vader van Tom Poes en Ollie B. Bommel.

toonder

Deze autobiografie, die uit een aantal delen bestaat, heb ik met veel plezier gelezen. Daardoor ben ik veel over Toonder te weten gekomen wat ik destijds nog niet wist. Maar waarschijnlijk zal dit toch bij mijn enige leeservaring van een (auto)biografie blijven.

Hoe zit het met jou? Lees jij wel eens biografieën?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.