Ezelsoren of niet?

Een tig-aantal maanden geleden leende ik een boek, dat ik net had uitgelezen, uit aan een collega. Het boek heb ik overigens nog niet terug, maar dat komt wel goed. Het eerste wat deze collega zei, nadat ik het boek aan hem gaf, was dat het eruitzag alsof het nog niet gelezen was. Mijn reactie was dat dat ook zo moest blijven.

Ik kan me wel voorstellen dat mijn collega die opmerking plaatste. Want het boek zag er inderdaad nog uit alsof het regelrecht uit de winkel kwam. Dat komt omdat ik toch wel zuinig ben op mijn boeken. Ik maak er geen ezelsoren in om, wanneer ik het boek aan de kant leg, weer te weten waar ik gebleven ben. Daarvoor gebruik ik een boekenlegger. Die er overigens niet meer zo goed uitziet.

ezelsoren

Tijdens het lezen zorg ik er ook zoveel mogelijk voor dat de rug onbeschadigd blijft. Bij boeken van redelijk normaal formaat lukt dat zonder moeite. Bij een dik boek wordt dat een stuk lastiger, maar dan nog wil ik dat de rug zonder al te veel gehavend te worden mijn leesmomenten overleeft.

Schrijven in boeken vind ik al helemaal niet kunnen. Je begrijpt dat ik dat dus niet doe en ook nooit zal gaan doen. Vind ik het nodig om een aantekening te maken, dan gebruik ik een notitieboekje. Daarin kan ik immers ook kwijt wat ik niet wil vergeten en waar ik bij het maken van een recensie op terug wil komen.

Ondanks al mijn maatregelen om een boek mooi te houden, gebeurt het wel eens dat een boek tijdens het lezen toch iets beschadigt. Dan baal ik. Ook al is het maar een minimale beschadiging (als je daarvan al kunt spreken) die een ander niet eens zal opmerken. Die onwelkome oneffenheid probeer ik dan ook snel weer weg te werken. Omdat ik wil dat het boek er weer mooi uit komt te zien. Want boeken zie ik toch als een van mijn dierbaarste bezittingen. En wie wil die nou niet zo mooi mogelijk houden.

Hoe zit dat met jou? Wil je je boeken ook zo mooi mogelijk houden of maakt het je niet zo uit?

2 gedachten over “Ezelsoren of niet?

  1. Lizesboeken

    Ik wil mijn boeken zo mooi mogelijk houden en maak zeker geen ezelsoren maar het mooi houden lukt ook niet. Ik neem mijn boek waar ik op dat moment in bezig ben overal mee naar toe. Ik heb er dan wel een soort stoffen cover voor gekocht maar toch krijgt het boek vaak vieze strepen aan de buiten kant.

    Like

  2. theonlymrsjo

    Heel herkenbaar! Ik behandel mijn boeken ook met de grootste zorg. En hoe graag ik bepaalde boeken ook zou willen aanraden aan anderen, ik aarzel met uitlenen, juist omdat ik mijn eigen reactie vrees als het boek in mijn ogen beschadigd terug zou komen 🙂 En eerlijk gezegd kan ik mij ook enorm hechten aan een boek, aan een bepaalde uitvoering. Tijdens mijn eindexamenjaar (heeeeeel lang geleden) heb ik ooit aan een klasgenote een Penguin van The Great Gatsby uitgeleend. Zij had daarin (weliswaar met potlood) zoveel aantekeningen gemaakt, dat zij een nieuw exemplaar voor mij heeft gekocht. Lief bedoeld, maar ik heb dat nieuwe exemplaar nooit meer aangeraakt …….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.