Icarus – Deon Meyer

icarus
Beschrijving
17 december. Het lichaam van Ernst Richter, internetondernemer en oprichter van de controversiële website Alibi.co.za, wordt aangetroffen in een ondiep graf in de zandduinen vlak bij Parklands. Hij werd sinds een maand vermist.

Niemand binnen de politiemacht wil de zaak aannemen vanwege de politieke consequenties voor de betrokkenen én de onherroepelijke mediatsunami die zal volgen op de moord op een persoon zo omstreden als Richter. En dus mag de speciale eenheid ‘de Valken’ ermee aan de slag.

Zelfs onder normale omstandigheden zou deze zaak al genoeg kopzorgen veroorzaken voor Bennie Griessel en Vaughn Cupido. De medewerkers van Alibi.co.za behoren niet bepaald tot het mededeelzame soort en de lijst van mensen die Richter met hun blote handen hadden willen wurgen is lang. Maar de omstandigheden zijn allesbehalve normaal. Griessel heeft de fles weer ontdekt en Cupido is verliefd – op een van de hoofdverdachten.

En op 24 december zet de verklaring van een jonge wijnboer de zaak volledig op zijn kop.
Kerstmis zal nooit meer hetzelfde zijn.

Recensie
Nadat een hevig noodweer het land verlaten heeft, wordt in de duinen het lijk van Ernst Richter gevonden. Een paar weken eerder was zijn vermissing al bij de politie gemeld. Richter was eigenaar van een omstreden bedrijf in alibi’s. De politie verwacht dat deze moord veel media-aandacht zal krijgen en heeft daarom niet veel zin de zaak op zich te nemen. Een speciale eenheid, De Valken, wordt er nu mee belast. De kapiteins Bennie Griessel en Vaughn Cupido krijgen de ondankbare taak de moord op te lossen. Een op het oog bijna onmogelijke opgave omdat ze niet de medewerking krijgen die ze willen, maar ook omdat ze hun eigen problemen hebben.

Icarus is de vijfde thriller van Deon Meyer waarin Bennie Griessel zijn opwachting maakt en kent twee verhaallijnen. De eerste, die op 17 december 2014 begint, is die van het onderzoek naar de moord op Richter. Dit onderzoek, hoewel het team van De Valken soms de wanhoop nabij is, vordert gestaag en kruipt langzaam naar de datum van de tweede verhaallijn toe: 24 december 2014. Dat is de dag dat Francois du Toit bij een advocaat een verklaring aflegt over de toedracht van de moord op Richter.

Ondanks dat Griessel in vier eerdere boeken ook het belangrijkste personage was, is het geen enkel probleem dit boek los van de andere te lezen. Meyer heeft Icarus zo geschreven dat je een goed beeld van hem, maar ook van de andere personages, krijgt. Geen enkele keer heb je het gevoel iets te missen, omdat Meyer een uitgebreidere uitwerking uit eerdere boeken soms kort samenvat.

Het verhaal in Icarus is goed opgebouwd en heeft soms verrassende wendingen en een onverwachte ontknoping. De persoonlijke omstandigheden van Griessel, hij is alcoholist, zijn soms aangrijpend en delen van het verhaal van Du Toit zijn zelfs tragisch. Doordat Meyer alle personages op een menselijke manier beschrijft, kun je voor ieder van hen sympathie opbrengen. Zelfs voor Richter, die zich vaak anders voorgedaan heeft dan hij werkelijk was.

De schrijfstijl van Deon Meyer is bijzonder aangenaam en komt natuurgetrouw over. Dit laatste geldt eveneens voor de dialogen en de medewerkers van de speciale eenheid. Zij worden niet als superhelden neergezet, maar als gewone mensen met hun eigen specifieke problemen en emoties.

In de Griekse mythologie heeft Icarus zijn ontsnapping als gevolg van zijn overmoed niet overleefd. In het boek Icarus heeft Ernst Richter, die ook steeds overmoediger werd en daardoor risico’s nam, het ook niet gered. Griessel en Cupido bleven uiteindelijk wel met beide benen op de grond staan waardoor ze persoonlijk succes hebben geboekt. Dat succes is ook voor Deon Meyer weggelegd. Omdat zijn Icarus een hoogvlieger is die niet ten val komt.

Waardering: 4/5

Dit boek heb ik onlangs voor Hebban gerecenseerd.

Boekinformatie
Auteur: Deon Meyer
Titel: Icarus
ISBN: 9789400506152
Pagina’s: 375
Eerste uitgave: 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.