Mijn boekenjaar 2015

En dan is het zomaar ineens 2016. Weer een jaar voorbij voor je er erg in hebt. Het is een cliché, maar het lijkt wel of ieder jaar steeds sneller voorbij gaat dan het voorgaande. Tijdens de laatste dagen van een jaar, maar ook nog de eerste dagen van een nieuw jaar laat de televisie allerlei terugblikken zien. Ook de kranten kijken ook nog even terug naar wat geweest is. Een ding hebben al deze media gemeen: ze gaan alweer snel over tot de orde van de dag. Misschien is dat maar goed ook, want je kunt natuurlijk niet in het verleden blijven hangen. Vandaag zal ook ik nog even achterom kijken, maar daarna laat ik mijn boekenjaar 2015 voor wat het is en richt ik me op 2016.

boekencollage

Het vorige jaar is er bij mijn weten geen dag geweest dat ik geen boek opengeslagen heb. Daardoor ben ik tot een aantal van 74 gelezen boeken gekomen. De meeste daarvan waren thrillers. Dat is niet zo gek, want dat is immers vooral het genre dat ik lees.

Van deze thrillers heb ik er drie met vijf sterren gewaardeerd:
De onderkant van sneeuw – Ilse Ruijters
IJstweeling – S.K. Tremaine
Het stille graf – Tove Alsterdal

Daaronder komt een aardig aantal met vier sterren. Stuk voor stuk goede boeken, maar net geen vijf sterren waard.

De beste roman vond ik De amandelboom van Michelle Cohen Corasanti. Een aangrijpend en indrukwekkend boek waarin het conflict tussen Israel en de Palestijnen op een indringende manier beschreven wordt.

Het meest verrassende debuut vond ik Huis van eb en vloed van Sarah Maine. Dit boek wekt op geen enkel moment de indruk dat het een debuutroman is.

Natuurlijk heb ik ook boeken gelezen die me zijn tegengevallen. De slechtste hiervan vond ik Klikken en klakken van Jo Smets en De duizend van Kevin Guilfoile. Beide boeken hebben niet meer dan één ster gekregen.

Recensies van boeken schreef is sowieso al geruime tijd, maar sinds juni 2015 recenseer ik nu ook thrillers voor de Crimezone-portal van de grootste boekencommunity van Nederland: Hebban. En in die hoedanigheid heb ik inmiddels elf boeken mogen beoordelen.

Het afgelopen jaar heb ik vanzelfsprekend ook nieuwe boeken in mijn bezit gekregen. Dat zijn gekochte, maar ook gewonnen, gekregen en te recenseren boeken. Het totaal daarvan bedroeg maar liefst 130. Een aantal dat voor mij ook aan de hoge kant is, maar ja… boeken zijn zo enorm verleidelijk.

Of ik deze aantallen in 2016 ga halen, weet ik natuurlijk niet. In de Hebban Reading Challenge 2016 heb ik aangegeven dat ik dit jaar 70 boeken wil lezen. Dat moet volgens mij wel haalbaar zijn. Over een jaar weet ik het, maar voordat ik zover ben, wil ik ook van dit jaar een mooi boekenjaar maken.

Een gedachte over “Mijn boekenjaar 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.