Het Elizabeth geheim – Gregg Loomis

het-elizabeth-geheim
Beschrijving
John Dee was een wetenschapper en beoefende alchemie, tovenarij, sterrenkunde, geografie en navigatie op zee. Veel van zijn kennis deed hij op in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hij was een van de belangrijkste vertrouwelingen van Queen Elizabeth I.

Dee was verantwoordelijk voor de opleiding van de ontdekkingsreizigers die later het British Empire zouden stichten, dat bijna een derde van het aardoppervlak zou beslaan. Gregg Loomis gebruikt de fascinerende en nauwelijks te geloven geschiedenis van deze mysterieuze figuur als basis voor zijn negende thriller. John Dee combineerde een haast bovenmenselijke kennis van verschillende wetenschapsdisciplines met obscure kennis van magie en tovenarij. Er gingen geruchten dat hij zijn ziel verkocht had aan de duivel en dat een van zijn uitvindingen ertoe heeft geleid dat een klein eiland in de Noordzee zou uitgroeien tot een van de machtigste naties ter wereld.

Een schimmige organisatie is ervan overtuigd dat dit object nog steeds bestaat en dat dit gebruikt kan worden om de huidige machtsverhoudingen in de wereld ingrijpend te veranderen. Wanneer Lang Reilly het mysterieuze object in zijn handen weet te krijgen, volgt een dodelijke achtervolgingsjacht van Londen tot het Paleis van de Romeinse keizer Diocletianus in het huidige Split in Kroatië, en terug naar Atlanta. De enige die nog tussen zijn familie en meedogenloze geheim agenten staat die er alles aan doen om het object in handen te krijgen, is Lang Reilly zelf.

Recensie
De Amerikaanse auteur en advocaat Gregg Loomis schrijft ruim vijfentwintig jaar thrillers. Zijn debuut was de bayou-thriller Voodoo Fury, maar zijn grootste successen begonnen in 2005 met de uitgifte van De Pegasus-connectie. Dit was het begin van een serie met advocaat en voormalig CIA-agent Langford (Lang) Reilly. In 2007 begon hij met De Poorten van Hades aan een nieuwe reeks waarin Jason Peters het belangrijkste personage is. Van al zijn boeken zijn er wereldwijd meer dan een half miljoen exemplaren verschenen. De nieuwste Lang Reilly is Het Elizabeth geheim, dat in 2016 uitgegeven is.

Het is Lang Reilly gelukt om bij het internationale veilinghuis Christie’s het hoogste bod uit te brengen op een geheimzinnig voorwerp dat door de wetenschapper John Dee ontworpen zou zijn. Deze Dee was adviseur van koningin Elizabeth I en in zijn vrije tijd hield hij zich onder andere bezig met alchemie en navigatie op zee. Reilly is echter niet de enige die belangstelling voor het voorwerp heeft, maar afstaan wil hij het niet. Het gevolg is dat andere partijen het object koste wat kost in hun bezit willen krijgen. Dit ontaardt in een wereldwijde achtervolging waarbij verschillende dodelijke slachtoffers vallen.

Het Elizabeth geheim is de negende in de Lang Reilly-serie. Dat is goed te merken, want zijn personage blijft in dit boek vrij oppervlakkig en wordt niet bijzonder goed uitgewerkt. Waarschijnlijk gaat de auteur ervan uit dat de lezer alle voorgaande boeken ook gelezen heeft en Reilly daarom door en door kent. Voor wie dit een eerste kennismaking met de advocaat uit Atlanta is, kunnen veel situaties en personages nog wel eens verwarrend en daardoor onduidelijk overkomen. Naarmate het verhaal vordert, kun je je hier overigens wel een summiere voorstelling van maken, maar Loomis had er beter aan gedaan wat meer uitleg te geven. Dit voorkomt dat de lezer met vragen achterblijft en de personages nu nogal oppervlakkig blijven.

Zoals de titel al doet vermoeden, is het boek gebaseerd op historische feiten. De auteur heeft grondig research gedaan en achterin het boek geeft hij een toelichting hoe deze historiek in het vooral fictieve verhaal verwerkt is. Dat verhaal bevat echter een grote hoeveelheid ongeloofwaardigheden, want welke mogendheid achtervolgt een voor hen onbekende advocaat die op een veiling een voor iedereen onbekend voorwerp aangeschaft heeft? Dit is maar een van de voorbeelden. Er zijn er dus meer.

De schrijfstijl van de auteur is niet al te ingewikkeld, soms vrij simpel en bij vlagen zelfs wollig. Op den duur is dit storend. Dat laatste geldt eveneens voor de diverse pogingen tot humor. De als grappig bedoelde dialogen komen niet goed over en zijn ronduit flauw. Wanneer Loomis het over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft, ontaardt hij in beledigingen. Weliswaar gezien door de ogen van een personage, maar het lijken wel de opvattingen van de auteur weer te geven.

Waarom de boeken van Gregg Loomis zo goed verkocht worden, is op grond van Het Elizabeth geheim een groot raadsel. Het verhaal doet nogal gekunsteld aan en ontbeert de spanning die een boek interessant kan maken. Een aantal hoofdstukken is, omdat er niet of nauwelijks verwijzingen naar het wezenlijke verhaal in voorkomen, overbodig en hebben dus geen enkele toegevoegde waarde. Ondanks dat er een enorme markt voor zijn boeken is, kan de auteur zichzelf beter afvragen of dit niet zijn laatste werk zou moeten zijn.

(Het boek heb ik onlangs gerecenseerd voor Hebban.)

Waardering: 1/5

Boekinformatie
Auteur: Gregg Loomis
Titel: Het Elizabeth geheim
ISBN: 9789045211299
Pagina’s: 238

Eerste uitgave: 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.