Schitterende dieren – Lawrence Osborne


Beschrijving
Naomi, een Britse rijkeluisdochter, en Samantha, een Amerikaanse uit een eenvoudig gezin, ontmoeten elkaar in de zomer op het sprookjesachtige Griekse eiland Hydra. Tijdens een wandeling stuiten ze op een armoedig geklede, slapende jongeman, Faoud, een vluchteling uit het oosten.
Naomi overtuigt Sam ervan de vreemdeling te helpen en hem een kans te geven een bestaan op te bouwen. Maar als er een moord plaat1svindt en een onderzoeker op het eiland verschijnt, worden de twee jonge vrouwen gedwongen om vast te stellen bij wie hun eigenlijke loyaliteit berust.
Schitterende dieren is een sfeerrijk meesterwerk waarin Lawrence Osborne de klassenspanningen beschrijft tussen rijke Europeanen en de lokale en allochtone mensen die hen bedienen. Het is een uniek verhaal over twee onbezonnen jonge vrouwen in een idyllische setting, dat uitloopt op een drama met ingrijpende, morbide consequenties.

Recensie
Hoewel de Britse auteur Lawrence Osborne momenteel in Bangkok woont, heeft hij sinds hij afstudeerde een reizend bestaan geleid en heeft daardoor over de hele wereld gewoond. Het is dan ook niet zo vreemd dat zijn boeken zich in diverse culturen afspelen en dat zijn verhalen over reizigers gaan. Hij debuteerde in 1986 met de roman Ania Malina en Schitterende dieren is zijn eerste roman die in het Nederlands is vertaald. Dit Nederlandse debuut verscheen begin 2018. Daarnaast is hij de derde auteur die toestemming heeft gekregen een Philip Marlowe-detective te schrijven.

Het is zomer en op het Griekse eiland Hydra ontmoet Naomi, dochter van een rijke kunstenaar, de Amerikaanse Samantha, die van veel eenvoudiger komaf is. Het klikt tussen hen en vanaf die dag trekken ze met elkaar op. Tijdens een wandeling treffen ze de Syrische vluchteling Faoud aan. Naomi wil hem helpen een nieuw leven op te bouwen en krijgt Sam zover met haar mee te doen. Dan worden er twee moorden gepleegd, Faoud verdwijnt en een oude Britse man arriveert op het eiland om onderzoek te doen. Lukt het hem om de mysteries op te lossen?

Osborne is een schrijver die bekendstaat om zijn sfeerrijke beschrijvingen van de omgeving waarin zijn verhalen zich afspelen. Schitterende dieren is daar een uitstekend voorbeeld van, want al meteen vanaf het begin waant de lezer zich, net als de personages in dit verhaal, op het kleine eiland Hydra. Soms wekt de auteur zelfs de indruk dat het een toeristische rondleiding is, zo gedetailleerd als het is. In feite is dit niet zo vreemd, omdat hij ook reisboeken geschreven heeft. Dat het verhaal deze suggestie oproept, verhoogt zonder meer het realiteitsgehalte van het boek.

Het verhaal, dat uit vier delen bestaat, beschrijft in de eerste twee delen vooral hoe Naomi en Sam met hun tijd omgaan, waaruit overigens duidelijk valt op te maken dat ze zich vooral vervelen. Die tijd vullen ze met wandelingen, zwemmen en terrasbezoek. Kortom, iets dat veel vakantiegangers doen, maar in dit geval is het wat decadenter vanwege de rijkdom van vooral de ouders van Naomi. Interessant wordt het wanneer Faoud in beeld komt. Dan wordt het leven van de twee jonge vrouwen wat actiever en hebben ze een doel voor ogen. Soms gaat dit gepaard met een aantal plotwendingen en een lichte spanning. Vanaf de eerste regels is overigens al overduidelijk voelbaar dat er iets minder prettigs staat te gebeuren. Dat wekt de nieuwsgierigheid van de lezer op.

Tot het zover is, zal de lezer geduld moeten hebben. Op het begin van het tweede deel na gebeurt er tot deel drie in wezen niet zo heel erg veel. Het verhaal kabbelt rustig voort. Het is nergens saai of vervelend, maar veel actie is er zeker niet. Vanaf het moment dat de slachtoffers worden gevonden, neemt het verhaal een andere wending aan en ligt het tempo een stukje hoger. Vanaf het moment dat de oude man op het eiland verschijnt en met zijn onderzoek start, gaat de snelheid zelfs nog meer omhoog, en daarbij ook de spanning.

Over het algemeen is Schitterende dieren een boek dat gemakkelijk leest. Toch is het soms wel noodzakelijk de aandacht er bij te blijven houden, dat komt vooral omdat de overgang van perspectief niet altijd meteen helder is, van het ene op het andere moment kan een ander personage ‘aan het woord zijn’. Toch went dat gauw genoeg en kan de lezer genieten van de vaak mooie vergelijkingen en prachtige zinnen. De ontknoping is niet zoals de lezer deze verwacht en is daarom toch wel wat onbevredigend. Er blijven namelijk nog wel enkele vragen onbeantwoord. Dit zal waarschijnlijk een bewuste keuze van de auteur zijn opdat de lezer zijn eigen interpretatie aan dat einde geeft. Desondanks is dit een prima Nederlands debuut en mag gehoopt worden op een vertaling van zijn eerdere boeken.

Waardering: 4/5

Boekinformatie
Auteur: Lawrence Osborne
Titel: Schitterende dieren

ISBN: 9789044635805
Pagina’s: 288

Eerste uitgave: 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.