7 dagen – Deon Meyer


Beschrijving
“Ik zal elke dag een politieman neerschieten totdat jullie de moordenaar van Hanneke Sloet hebben gearresteerd.”

Kort nadat de SAPS, de South African Police Services, deze dreigmail heeft ontvangen, wordt een politieman door een sluipschutter neergeschoten. Bennie Griessel krijgt ogenblikkelijk de opdracht de zaak-Sloet te heropenen.

Hanneke Sloet, een ambitieuze advocate, is veertig dagen daarvoor in haar luxe appartement doodgestoken met een mes. De zaak is op een dood spoor beland en er zijn vrijwel geen aanwijzingen, afgezien van enkele naaktfoto?s van Sloet die bij haar thuis worden gevonden. Terwijl zijn superieuren hem op zijn nek zitten, de pers zich boven op de zaak stort en de sluipschutter elke dag weer een slachtoffer maakt, neemt voor Bennie de druk steeds meer toe.

Samen met zijn partner Mbali Kaleni gaat hij op zoek naar wat de schutter en Hanneke Sloet met elkaar verbindt. Het wordt een helse zoektocht die zeven lange dagen zal duren…

Recensie
De Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer staat erom bekend dat hij een verhalenverteller is, maar ook dat zijn boeken zo levensecht zijn. Dit is voor een groot deel te danken aan zijn zorgvuldige research. Hij reist vaak af naar de locaties die hij in zijn boeken wil laten voorkomen en maakt er veel foto’s van. Die gebruikt hij bij de uitwerking van zijn gedachten, die alle in het Afrikaans, zijn moedertaal, geschreven worden. Het derde deel uit de Griessel-reeks is 7 dagen, dat in 2013 is verschenen.

Veertig dagen na de moord op de advocate Hanneke Sloet ontvangt de SAPS (South African Police Services) een e-mail waarin gedreigd wordt dat er iedere dag een politieman wordt neergeschoten tot haar moordenaar wordt gearresteerd. Als niet lang daarna een eerste – niet dodelijke – slachtoffer valt, krijgt Bennie Griessel de opdracht de zaak Sloet te heropenen. Hij heeft hiervoor een week. Griessel doet onderzoek, maar vindt geen enkele nieuwe aanwijzing. De zaak zit muurvast, de druk van hogerhand neemt toe en de schutter maakt iedere dag een nieuw slachtoffer. Wat is het verband tussen de moord en de schutter?

Zeven dagen voor het vinden van een moordenaar. Dat is kort, heel erg kort. Deze tijdspanne zou in principe garant moeten staan voor een snelle thriller waarin de spanning hoogtij viert. Wie dit verwacht komt bedrogen uit. Want ondanks die ene week waarin alles moet gebeuren, valt het tempo enigszins tegen. Pas het laatste derde deel van het verhaal heeft de snelheid en spanning die de lezer van de auteur gewend is. Daarvoor is het, afgezien van het redelijk boeiende begin in de kenmerkende Deon Meyer-stijl, voor een groot deel een verhaal over de privéperikelen van Bennie Griessel. Zijn sores horen er natuurlijk bij, dat maakt hem juist zo boeiend en interessant, maar een overdosis kan ook nadelig zijn. En daar is 7 dagen een heel mooi voorbeeld van.

Vanaf het begin weet de lezer dat de twee verhaallijnen, de moord op Sloet en het neerschieten van de politiemannen, onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat gegeven neemt al een groot deel van de spanning weg, ongeacht dat de lezer nog niet weet wat de link tussen beide zaken is. Gedurende de plot neemt de auteur zijn toevlucht in de financiële wereld, toch al niet het meest inspirerende en opwindende thema. Dat merkt de lezer direct, want op de momenten dat dit onderwerp naar voren komt, is het vaak wat saai en spanningsloos. Ondanks dat Meyer er wel voor zorgt dat de financiële terminologie voor het merendeel van zijn lezers begrijpelijk is.

Het verhaal heeft een aantal verrassende ontwikkelingen en ook de ontknoping was niet te voorzien. Toch komt die wel enigszins uit de lucht vallen, alsof de auteur het ook even niet meer wist en er een eind aan wilde maken. Dit alles wil niet zeggen dat 7 dagen een slecht boek is, zeker niet. Want de diverse personages hebben meer dan voldoende karakter om een wat minder verhaal te dragen, is de schrijfstijl van de auteur verhalend en beeldend, waarbij hij de sfeer ook erg goed weet neer te zetten. Maar, en dat kan een keer gebeuren, het is ook niet Meyers beste boek.

Waardering: 3/5

Boekinformatie
Auteur: Deon Meyer
Titel: 7 dagen

ISBN: 9789400506169
Pagina’s: 373

Eerste uitgave: 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.